АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Лабораторна робота 7

Читайте также:
  1. II. Контрольна робота.
  2. III. Робота над вивченням нового матеріалу.
  3. III. Робота над вивченням нового матеріалу.
  4. III. Робота над вивченням нового матеріалу.
  5. III. Робота над вивченням нового матеріалу.
  6. IV. Робота над вивченням нового матеріалу.
  7. IV. Робота над вивченням нового матеріалу.
  8. IV. Робота над вивченням нового матеріалу.
  9. IV. Робота над вивченням нового матеріалу.
  10. IV. Робота над вивченням нового матеріалу.
  11. IV. Робота над вивченням нового матеріалу.
  12. IV. Робота над вивченням нового матеріалу.

 

ВПЛИВ ДОБАВОК-ПРИСКОРЮВАЧІВ ТВЕРДнеННЯ

НА ВЛАСТИВОСТІ ЦЕМЕНТУ

 

Мета роботи - закріпити теоретичні знання про вплив добавок-прискорювачів тверднення на властивості цементів.

Основні положення. У початковий період тверднення цементу (бетону) може бути прискорене введенням разом з водою затворювання деяких хімічних добавок. В даний час промисловість випускає цілий ряд добавок-прискорювачів: хлорид кальцію (ХК), нітрит-нітрат кальцію (ННК), сульфат натрію (СН), нітрит натрію (НН) та інші. Найбільш часто для прискорення тверднення застосовують хлористий кальцій СаСl2 у кількості 0,5...1,5% від маси цементу. При твердненні цементу хлорид кальцію активно взаємодіє з алюмінатною складовою клінкера та швидко утворює малорозчинні міцні кристали хлоралюмінату кальцію. Приблизно за такою ж схемою діють інші добавки. Інтенсивність їхньої дії залежить від цілого ряду факторів: мінералогічного складу клінкера, тонкості помелу цементу, температури тверднення.

Визначити теоретично оптимальне дозування добавок-прискорювачів неможливо. Тому в кожному конкретному випадку кількість добавки визначають експериментально.

Прилади і матеріали: струшуючий столик, чаша для затворювання з лопаткою, форми зразків-балочок 4х4х16 см, машина МИИ-100, гідравлічний прес, ванна з гідравлічним затвором.

Хід роботи.

Для проведення роботи беруть нормальний портландцемент заводського виготовлення. В якості добавок-прискорювачів можуть бути використані хлорид кальцію (ХК), нітрит натрію (НН), сульфат натрію (СН). Добавки вводять у цемент разом з водою затворювання у кількості 0,5; 1; 1,5; 2% від маси цементу.

З кожного складу в'яжучої речовини (з урахуванням контрольного без добавок) готують розчин складу 1:3 по масі пластичної консистенції і формують зразки-балочки 4х4х16 см. Об’єм замісів кожного складу призначається з розрахунку виготовлення чотирьох серій по три зразка у кожній.

Першу добу після виготовлення зразки зберігають над водою у ванні з гідравлічним затвором, після чого зразки звільняють від форм і переносять у воду, де зберігають до моменту дослідів.

Через 2, 7 і 28 діб зразки витягають з води і випробовують для визначення міцності при згині і стиску. Отримані дані заносять у табл. 7.1.


Таблиця 7.1

Вид добавки Кількість добавки від маси Нормальна густота (водопотреба), Терміни тужавіння, год-хв Міцність, МПа
  цементу, % % початок кінець при згині через, діб при стиску через, діб
                     
  0,5                  
  1,0                  
  1,5                  
  2,0                  

За даними табл. 7.1 будують графіки для кожного виду добавки, що відбивають залежність між міцністю, часом тверднення і кількістю добавки. Аналіз графіків дозволяє встановити оптимальну кількість добавки кожного виду, а також вплив добавки на швидкість тверднення цементу.

Висновки по роботі.

 


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.007 сек.)