АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Лабораторна робота 8

Читайте также:
  1. II. Контрольна робота.
  2. III. Робота над вивченням нового матеріалу.
  3. III. Робота над вивченням нового матеріалу.
  4. III. Робота над вивченням нового матеріалу.
  5. III. Робота над вивченням нового матеріалу.
  6. IV. Робота над вивченням нового матеріалу.
  7. IV. Робота над вивченням нового матеріалу.
  8. IV. Робота над вивченням нового матеріалу.
  9. IV. Робота над вивченням нового матеріалу.
  10. IV. Робота над вивченням нового матеріалу.
  11. IV. Робота над вивченням нового матеріалу.
  12. IV. Робота над вивченням нового матеріалу.

 

ВПЛИВ ПЛАСТИФікуючих ДОБАВОК

НА ВЛАСТИВОСТІ ЦЕМЕНТУ

 

Мета роботи - закріпити теоретичні знання про властивості і роль пластифікуючих добавок у цементах.

Основні положення. Збільшення водоцементного відношення призводить до зниження міцності, морозостійкості і щільності цементних матеріалів. Але з урахуванням технологічних вимог пластичні суміші мають перевагу, тому що їх легше укладати у конструкції. Задачу одержання пластичних сумішей без збільшення водоцементного відношення можна вирішити введенням пластифікуючих добавок. Поверхнево-активні речовини, що входять до складу цих добавок, адсорбуючись на поверхні зерен цементу, зменшують тертя між ними, завдяки чому суміш стає більш пластичною. До пластифікуючих добавок відносяться такі, як сульфітно-спиртова барда (ССБ), лігносульфонати технічні (ЛСТ), суперпластифікатори типу С-3 та інші.

Однак пластифікуючі добавки сповільнюють гідратацію цементу, що призводить до уповільнення темпів тверднення бетону в різному віці. Ступінь дії пластифікуючих добавок залежить від цілого ряду факторів: мінералогічного складу клінкера, тонкості помелу, умов тверднення. У залежності від цього кількість добавки визначається експериментальним шляхом.

Прилади і матеріали: струшуючий столик, чаша з лопаткою для затворювання, форми зразків-балочок 4х4х16 см, прилад Віка, машина МИИ-100, гідравлічний прес, ванна з гідравлічним затвором.

Хід роботи.

В якості пластифікатора можна використовувати добавки ЛСТ, С-3 чи інші пластифікатори.

Добавки вводять у портландцемент разом з водою затворювання у кількості 0,1...1% від маси цементу (у перерахунку на суху речовину). Якщо добавка використовується у виді розчину, кількість добавки і води повинна бути перерахована з урахуванням густини (концентрації) розчину.

Готується тісто нормальної густоти з дозуванням добавки у зазначених вище межах (2-3 склади) і контрольний склад без добавки. Потім з кожного складу готують розчин складу 1:3 з однаковою рухливістю.

Об’єм замісів кожного складу призначається з розрахунку виготовлення чотирьох серій по 3 зразки у кожній.

Через 2, 7 та 28 діб зразки витягають з води і випробовують для визначення міцності при згині і стиску. Отримані дані заносять у табл.8.1.

Таблиця 8.1

Вид добавки     Кількість добавки від маси цементу, % Нормальна густота, % В/Ц Міцність, МПа
        при згині при стиску
                   
  0,1                
  0,3                
  0,6                
  1,0                

 

За даними табл. 8.1 будують графіки, що відбивають залежність між міцністю, нормальною густотою, водоцементним відношенням і кількістю добавки.

Висновки по роботі.


 


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.004 сек.)