АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Місто Дніпропетровськ

Читайте также:
  1. Б) Змістовна частина тестових завдань.
  2. Вперше термін “ідеологія” (грец. idea — слово, вчення) вжите французьким філософом і економістом Дестютом де Трасі на початку XIX ст. (“Елементи ідеології”).
  3. Дніпропетровськ
  4. Дніпропетровськ
  5. Дніпропетровськ – 2011
  6. ДНІПРОПЕТРОВСЬКА ДЕРЖАВНА ФІНАНСОВА АКАДЕМІЯ
  7. За змістовими модулями та темами
  8. Загальні вимоги та методичні рекомендації щодо виконання дипломних робіт, видання четверте, доповнене. – Дніпропетровськ: ДДФА, 2012. – 53 с.
  9. Змістовий модуль 1
  10. Змістовий модуль 1
  11. Змістовий модуль 1
  12. Змістовий модуль 1 (4) Документація офіційного походження

Перша назва міста - Катеринослав, при Павлові І – Новоросійськ. Нині Дніпропетровськ центр Дніпропетровського регіону та Придніпровського економічного району.

У 1776 році на річці Кильчень засноване місто Катеринослав. Через невдале географічне розташування на болоті і, як наслідок, частих хвороб серед населення проіснувало недовго. 22 січня 1784 року видано указ про будівництво другого Катеринослава на річці Дніпро. Місто, за планом Катерини Другої, повинно було стати "Третьою столицею Російської імперії". Місто було засновано в 1787 році. У 1796 році перейменовано у Новоросійськ, згодом у 1802 місту повернуто стару назву. У 1926 перейменовано у Дніпропетровськ - завдяки розташуванню на березі ріки Дніпро і на честь одного з діячів комуністичного руху Григорія Петровского. До 1987 року - закрите для іноземців, через розміщення в ньому ракетного виробництва.

Сучасний Дніпропетровськ – це багатофункціональний обласний і промисловий центр, важливий транспортний вузол міжобласного значенн, центр міської агломерації. Чисельність населення 1039 тис. чол. (станом на 2007 р.). Площа міста – 37,9 тис.га, у тому числі забудованої частини – 55%, решта ландшафтно-рекреаційні території.

Протягом усієї історії Дніпропетровськ формувався і розвивався як місце зосередження базових галузей важкої промисловості - металургійної, машинобудівної, паливної та хімічної і вже майже століття зберігає визнання центру чорної металургії. Із 215 промислових підприємств 25 належать до металургійного комплексу. Заводу ВАТ «Дніпропетровський металургійний завод ім.. Петровського» вже більше 110 років.

Великий потенціал має машинобудування, яке представлено у Дніпропетровську майже 50 підприємствами. Вони випускають тисячі найменувань продукції: сільськогосподарські збиральні комбайни, гірничошахтне й металургійне обладнання, важкі преси, автоматику й робототехніку, електроприлади, колісні трактори, тролейбуси, акумулятори, холодильники. Гордістю Дніпропетровська є ВО «Південний машинобудівний завод ім. Макарова» та конструкторське бюро «Південь».

Хімічна галузь міста – це 6 потужних підприємств. У місті виробляється понад 80 типорозмірів шин, у тому числі високо габаритних та низького тиску для сучасної сільськогосподарської техніки. Вони експортується в 30 країн світу. Лакофарбове виробництво є найбільшим в Україні. З урахуванням екологічно чистих нових технологій освоєно понад 120 видів лакофарбової продукції.

За останні роки набула розвитку легка промисловість. Зараз це багатогалузевий комплекс, який має потужний потенціал із випуску швейних і трикотажних виробів, взуття. За прогресивними технологіями виробляється верхній одяг для жінок, який експортується до Франції, Канади, Німеччини.

Серед 20 підприємств харчової та переробної промисловості є такі, продукція яких давно вийшла на ринки СНД. Це – ковбасні вироби, молочні продукти, натуральні фруктові соки, мінеральні води, цукерки.

Дніпропетровськ обґрунтовано називають діловим центром. Тут розташовано 12 банків та їхніх філій, 5 ділових центрів, Дніпропетровська, Торгово-промислова палата. Завдяки технічним університетам та академіям в місті проводиться велика науково-дослідницька робота.

Медична допомога мешканцям міста надається 77 медичними закладами.

Місто розташоване на перехресті важливих магістральних доріг. Є 2 залізничних вокзали, потужний залізничний вантажний вузол, міжнародний аеропорт, річковий порт, автобусний вокзал.

Місто має велику кількість музеїв, театрів, соборів та храмів, що є історико-культурною спадщиною населення. Визначними пам'ятками міста є сама довга набережна у Європі, уздовж правого берега Дніпра, довжина якої більш 23 км., скіфські "баби" - найбільша колекція на Україні, Преображенський Собор, 1830-1835 р.р., споруджений по проекту О.Захарова. Собор заклала сама Катерина ІІ. За планом будівництва 1786 р. Преображенський собор повинен був перевершити розмірами римський собор святого Петра. Фонтан-лебідь, встановлений у 2005 р. на Дніпрі в декількох метрах від берега. Висота струменя може сягати 50 м.

 

Питання для самоконтролю

1. Назвіть області, які входять до складу Придніпровського економічного району.

2. Дайте загальну характеристику соціально-економічного розвитку району.

3. Охарактеризуйте фізико-географічні показники району (рельєф, клімат, водні ресурси, грунти).

4. Дайте загальну оцінку корисним копалинам Придніпровського економічного району.

5. Назвіть та охарактеризуйте основні родовища залягання кам’яного та бурого вугілля, залізних, марганцевих руд, родовищ кольорових металів та нерудних корисних копалин.

6. Назвіть передумови розвитку економіки району та дайте їм загальну характеристику.

7. Охарактеризуйте галузеву структуру Придніпровського економічного району, вкажіть, на Вашу думку, її позитивні та негативні сторони.

8. Назвіть та дайте характеристику основним галузям спеціалізації Придніпровського економічного району, вкажіть основні центри розміщення галузей.

9. Дайте характеристику розвитку сільського господарства району та переробної промисловості, виявіть та поясніть взаємозв’язок між ними.

10. Назвіть та коротко охарактеризуйте фактори розвитку соціально-економічного комплексу Придніпровського економічного району.

11. Дайте характеристику науково-технічного потенціалу району.

12. Охарактеризуйте екологічний стан району, визначте основні його проблеми та шляхи їх вирішення.

13. Дайте характеристику трудового потенціалу району.

14. Охарактеризуйте розвиток транспортного комплексу Придніпровського економічного району.

15. Визначте інвестиційну привабливість та обсяги інвестицій Придніпровського економічного району, дайте їх порівняльну характеристику.

16. Охарактеризуйте рекреаційно-туристичний потенціал району та можливості і перспективи його розвитку.

17. Розкрийте сутність геополітичного та геоекономічного становища району.

18. З’ясуйте вплив зовнішньоекономічної ситуації на розвиток району.

19. Доведіть можливості оптимізації структури господарства району.

20. Дайте соціально-економічну характеристику центру Придніпровського економічного району (м. Дніпропетровськ).


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.004 сек.)