АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Реальний та фіктивний капітал. Засновницький прибуток акціонерних товариств

Читайте также:
  1. Акціонерне товариство і акціонерний капітал
  2. Акціонерний капітал і акціонерні товариства.
  3. Доход та прибуток підприємства
  4. Кирило-Мефодіївське товариство
  5. Курс акцій. Контрольний пакет акцій. Засновницький прибуток
  6. Передумови та заснування Товариства у Лондоні
  7. Поняття й час обороту капіталу. Основний і оборотний капітал.
  8. Правовий статус акціонерного товариства
  9. Правовий статус повного і командитного товариств
  10. Правовий статус товариств з обмеженою і додатковою відповідальністю
  11. Прибуток — перетворена форма додаткової вартості

Акціонерне товариство – підприємство, капітал якого утвор за рахунок внесків його власників(акціонерів) шляхом придбання ними акцій. Капітал утворений таким чином назив акціонерним. Участь у АТ виражається у володінні акціями. Мотивом купувати акції є можливість отрим/не отрим дохід на вкладені кошти у формі дивіденду. Дивіденд – частина прибутку АТ, яка виплач власникам акції згідно з розмірами вкладеного капіталу. Із загальної суми прибутку вирахов видатки на розвиток і модернізаціюв-ва, виплати за проценти і кредит. Сума яка залиш ділиться на заг к-сть акцій. Акції – цінний папір, який свідчить про певний внесок у капітал АТ і дає право її власнику на отримання частини прибутку підпр у вигляді дивіденду.

За типом АТ:1) публічні – може здійснюв публічне і приватне розміщення акцій 2)приватні – к-сть приватн не може перевищувати 100 акціонерів, тільки приватне розміщення.

Подальший рух акцій (купівля-продаж) здійсн на фондовій біржі, яка виступає як вторинний ринок цінних паперів. Тут реалізація здійсн за ринковими цінами. На практиці ця ціна має назву курс акцій. Ціна залежить від попиту і пропозиції. Різниця між кірсовою вартістю акцій і сумою дійсно вкладеного у підприємство капіталу назив засновницьким прибутком. З розвитком АТ відбув своєрідне роздвоєння капіталу – реальний(промисловий) та фіктивний(його відображають у цінних паперах). Реальний функціонує в процесі в-ва, а фіктивний на фондовій біржі.

Фіктивний капітал не є відособленою часткою промислового виробництва і не виконує специфічних функцій у процесі руху реального капіталу та самозростання останнього. Більше того, рух цих капіталів може здійснюватися у протилежних напрямах.
Отже, відбувається своєрідна роздвоєність капіталу. З одного боку, існує реальний капітал, з іншого — його відображення в цінних паперах. Реальний капітал функціонує в процесі виробництва, а цінні папери починають своє особливе «життя», самостійний рух на фондовій біржі як фіктивний капітал.
Одна з особливостей реального капіталу полягає в тому, що після здійснення кругообігу він повертається до свого власника. Власник же акцій, як зазначалося раніше, не має права на повернення свого грошового капіталу. Щоб його отримати, він повинен продати акції на ринку цінних паперів. При цьому він може одержати більше або менше, ніж вклав в акції, але в будь-якому випадку повернений грошовий капітал не є часткою реально функціонуючого капіталу. Реальний капітал може ще не завершити свого кругообігу; в той же час власник акцій, продавши їх, вже поверне свій грошовий капітал.
Тут слід розуміти ще й таке: фіктивний капітал виникає на основі реального (дійсного) капіталу, оскільки за відсутності останнього, який «породжує» прибуток, не міг би виникнути і розвиватися фіктивний капітал, що претендує на отримання відповідної частки прибутку, але сам її не створює*.
Фіктивний капітал є товар, що обертається на ринку і має ціну. Він, як зазначалось, рухається поза кругообігом дійсного капіталу, вкладеного у виробництво. Важливо підкреслити, що фіктивний капітал не є чимось випадковим для капіталізму. Він закономірно розвивається на основі позичкового капіталу. Всі цінні папери — це титул на дохід, тобто за своєю економічною сутністю є документами, які віддзеркалюють рух позичкового капіталу.
Але капітал, відданий в позичку, в більшості випадків використовується функціонуючим капіталістом і відтворюється в процесі кругообігу промислового капіталу, а потім повертається до власника з процентом. Фіктивний же капітал безпосереднього відношення до руху промислового капіталу не має. Після первинного випуску акцій, коли капітал дорівнює їх вартості, і почав рух як реальний, цінні папери потрапляють на ринок (фондову біржу) і стають об’єктом купівлі-продажу безвідносно до реального ходу відтворення. Одна й та сама акція може бути продана і куплена десятки разів. Ця особливість фіктивного капіталу типова для всіх його форм: векселів, заставних зобов’язань, акцій, облігацій та інших цінних паперів, які виникають у зв’язку з угодами (операціями) позички.


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.004 сек.)