АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Життєвий і творчий шлях М. Лисенка

Читайте также:
  1. Гра - творчий процес
  2. Життєвий цикл інформаційних систем
  3. Життєвий цикл послуг
  4. Життєвий цикл товару
  5. Життєвий цикл товару
  6. Наука і життєвий світ
  7. Схема 17. Життєвий цикл конфлікту
  8. Тема 2. Архітектура БД. Життєвий цикл бази данних (ЖЦБД)

Його ім'ям названо Львівську консерваторію, Харківський Державний театр опери та балету, Колонний зал Національної фі­лармонії, Київську спеціалізовану музичну школу, Полтавське музичне училище. Його зображення ми можемо зустріти на юві­лейних марках та пам'ятних монетах, українським музикантам щорічно присуджується премія, названа на його честь, під його ім'ям у Києві проводиться Міжнародний музичний конкурс. Його ім'я — центральна постать в історії розвитку музичної куль­тури України. Це — ім'я Миколи Віталійовича Лисенка. Чому його так ушановують не тільки в нашій країні, але й за кордоном,— ми дізнаємось сьогодні на уроці. Також ми розглянемо особливо­сті музичної творчості, виконавства й освіти в Україні в XIX ст.

Творчість М. Лисенка (1842—1912) — видатного українсько­го композитора, блискучого віртуоза, талановитого хорового ди­ригента* педагога, музикознавця та активного громадського ді­яча демократичного напряму — становить цілу епоху в музичному житті України. Йому судилося стати основоположником україн­ської класичної музики, створивши впродовж тривалого творчого

життя (понад півстоліття) сотні творів, виступати як піаніст і ди­ригент, займатися педагогічною працею, збирати й досліджувати фольклор, здійснювати широку музично-громадську діяльність. Лисенко започаткував або розвинув усі музичні жанри: опер­ний, симфонічний, кантатно-ораторіальний, хоровий, камерно-иокальний і камерно-інструментальний. У багатьох із них він сяг­нув справжніх художніх вершин. У 1867—1869 рр. він — студент Лейпцизької консерваторії, згодом опановує курс інструменту-иання у М. Римського-Корсакова — професора Петербурзької кон­серваторії, глибоко вивчає музику західноєвропейських компо-ниторів — класиків і романтиків, пропагує творчість М. Глінки, 0. Даргомижського, М. Мусоргського, активно цікавиться твор­чістю 0. Бородіна, П. Чайковського, М. Римського-Корсакова.

Основні творчі здобутки М. Лисенка створені у 1870—1890-і рр. Творчий доробок: понад 600 обробок українського музичного фольклору; великий цикл «Музика до «Кобзаря» Т. Г. Шевченка», [цо містив понад 80 творів різних жанрів і форм; різноманітні за те­мами й настроями романси, дуети і хори на тексти І. Франка («Без-межнеє поле»), Є. Гребінки («Човен», «Ні, мамо, не можна...»), С. Руданського («Ти не моя»), Г. Гейне («Коли розлучаються двоє») та ін.

Зразком національної героїко-патріотичної опери стала мону­ментальна народна музична драма М. Лисенка «Тарас Бульба». Він написав опери «Різдвяна ніч», «Утоплена» на сюжети повістей М. Гоголя, створив музику до п'єси І. Котляревського «Наталка-Полтавка», оперету «Чорноморці», дитячі опери «Коза-Дереза», «Пан Коцький», «Зима і Весна».

На високий щабель професіоналізму підніс М. Лисенко інстру­ментальну музику. Він є автором симфонічної фантазії «Козак-шумка», «Фантазії» та «Елегійного капричіо» для скрипки і фор­тепіано, струнних квартетів і тріо, п'єс для віолончелі. Він створив багато творів для фортепіано («Героїчне скерцо», «Українська сю­їта», «Концертний полонез № 1», «Мрія», «Баркарола», «Елегія» та ін.). (Слухання «Елегії»,)

Теоретичні праці М. Лисенка стали науковим підґрунтям на­ціональної музичної фольклористики, а творча спадщина — не­вичерпним джерелом української музичної культури. Відгуком на піднесення визвольної боротьби трудящих мас у період рево­люції 1905—1907 рр. був величезної ідейно-художньої сили хор-гімн «Вічний революціонер» на слова І. Франка, що швидко по­ширився серед робітників і студентської молоді, ставши однією

з найулюбленіших пісень, виконуваних під час політичних зборів, демонстрацій та мітингів.

Найвидатнішим твором М. Лисенка є опера «Тарас Бульба» за сюжетом однойменної повісті М. Гоголя (лібрето М. Старицького). Робота над твором тривала десятиліття (1880—1890), і вперше він був поставлений 1924 р. у Харкові, а 1927 р.— у Києві.

Перші вистави не мали значного успіху, що зрештою спонука­ло поета М. Рильського й композиторів Л. Ревуцького та Б. Лято-шинського переробити як літературну основу опери, так і музи­ку. Прем'єра «Тараса Бульби» в новій редакції відбулась в 1937 р. і мала значний успіх. Проте в деяких моментах редактори надто далеко відійшли від оригіналу опери, що стало причиною появи третьої редакції опери, завершеної на початку 1950-х рр. Прем'єра «Тараса Бульби» у третій редакції відбулася навесні 1955 р. (ди­ригент О. Климов, режисер В. Скляренко, художник А. Петриць-кий) — у цій редакції оперу було записано на грамплатівки, видано друком клавір. Сьогодні ця опера посідає чільне місце у репертуарі українських театрів, гастролює у Вісбадені (1982), Дрездені (1987), Загребі (1987

Музична творчість, виконавство та освіта

Музика, співи завжди були невід'ємною складовою життя українців. За жанрами пісні були найрізноманітнішими (ліричні й жартівливі, канти й романси, для виконання соло, дуетом або хором у супроводі бандури, скрипки, гітари, іноді фортепіано). Здебільшого це були авторські твори, що згодом поширювалися се­ред народу і ставали безіменними («Там, де Ятрань круто в'ється», «Чи я в лузі не калина була», «Дівчино, рибчино, серденько моє» та ін.). У панівному середовищі меломани поряд із українськими захоплювалися французькими та італійськими піснями й роман­сами.

Сімейне музикування, аматорські молодіжні розважальні спі­ви. Доволі поширеними в Україні були сімейне музикування, ама­торські молодіжні розважальні співи. Осередками розвитку музич­ної культури були духовні навчальні заклади, гімназії, приватні пансіони, університети, у яких значна увага приділялася вивчен­ню нотної грамоти й теорії музики. Багато професійних музикантів здобували високу спеціальну підготовку в церковних хорах. Слава про пісенний талант українців сягала Петербурга, де при царському дворі існувала капела хлопчиків. З минулого уроку ви пам'ятаєте, що навесні 1838 р. М. Глінка перебував в Україні з метою набору співаків. Він відвідав Київ, Чернігів, Полтаву, Харків, Качанівку (Чернігівська обл^) і обрав 19 хлопчиків і 2 дорослих для зараху­вання до капели. Серед них був С. Гулак-Артемовський — небіж видатного письменника П. Гулака-Артемовського. Згодом він став основоположником української національної опери.

Концертна діяльність. У містах України концертну діяльність розгортали аматорські й професійні колективи. Традиційними серед інтелігенції великих міст були літературно-музичні вечо­ри, де, зокрема, виступали М. Лисенко, Г. Квітка-Основ'яненко, М. Старицький. Улаштовувалися численні благодійні концерти. Музичне життя вирувало під час проведення великих ярмарків (контрактів). На знаменитих київських контрактах улаштовува­лися театральні вистави, музичні ранки, бали, маскаради.

Хорові товариства. Розвиток музики на західноукраїнських землях відбувався завдяки розвитку драматичного театру. У ба­гатьох п'єсах музичні номери були органічною складовою спек­таклів, що називалися «комедіо-опера», «мелодрама», «оперета». Значного поширення набув хоровий рух, завдяки якому виникла велика кількість музичних шкіл і музично-видавничих організа­цій. Діяли хорові товариства «Торбан», «Львівський Боян». Ма­совим захопленням стало збирання і вивчення музичного фольк­лору.

Навчання молоді. У І половині XIX ст. існували такі форми музичної освіти: спеціальні музично-співацькі школи, навчан­ня музики в загальноосвітніх навчальних закладах (гімназіях, пансіонах) і уроки музики, що давали приватні вчителі. Мережа спеціальних музичних навчальних закладів з'явилася пізніше, у II половині XIX ст., їх виникнення пов'язане з діяльністю музич­них товариств. М. Лисенко мріяв про те, щоб обдарована молодь із народу мала змогу здобути спеціальну вищу музичну освіту. 1904 р. він заснував у Києві музично-драматичну школу, якою ке­рував до самої смерті. Школа готувала диригентів, хормейстерів, виконавців гри на народних українських інструментах, співаків, режисерів, акторів. Для підготовки театральних спеціалістів тут було відкрито два відділи: російської та української драми. Випуск­никами цього навчального закладу були: композитор К. Стеценко, співак М. Микиша, актори Б. Романицький, О. Ватуля та ін.

Музичні осередки панських маєтків. У І половині XIX ст. му­зична культура України розвивалась у досить складних умовах. Основними концертними осередками були поміщицькі маєтки. Деякі великі землевласники (М. Овсянико-Куликовський, В. Тар-новський, Г. Ґалаґан, Д. Ширай та ін.), мали свої симфонічні орке­стри, оперні й балетні трупи. Артистами були здебільшого кріпаки.

Для керівництва музичною справою поміщики запрошували ві­домих музикантів, композиторів із-за кордону. Музичні центри в панських маєтках відіграли певну історичну роль. Деякі орке­стри продовжували своє існування і після скасування кріпацтва. Вони влились у музичну культуру великих міст і збагатили її.

Музичні традиції міст. Найбільші міста України (Київ, Львів, Харків, Полтава, Одеса) мали свої музичні традиції. І попри те, що у І половині XIX ст. культура розвивалась менш інтенсивно, ніж у наступні 1960—1970-і рр., саме тут зародились демократичне мистецтво, література, наука. Із відкриттям театрів, появою опер­них труп, організацією концертного життя (хоч і не періодичного) розпочинається новий етап культурного розвитку, у якому значну роль відіграло відкриття університетів у Харкові, Києві, Львові. При Харківському університеті існували музичні класи, де ціле­спрямовано готували професійні кадри. У Львові було відкрито консерваторію, і це також істотно позначилося на розвитку музич­ного життя міста.

Інтерес до народної пісні. У II половині XIX ст. українська музика досягла значних успіхів. Відбувається процес формуван­ня глибоко народного й реалістичного мистецтва. У зв'язку з цим великий інтерес викликала народна пісня. Науковці записують музичний фольклор, композитори активно використовують його у своїх творах. Величезну кількість українських народних пісень (мелодій і текстів) записав М. Лисенко.' Фольклором цікавився і П. Сокальський, який створив наукову працю «Русская народная музыка...».

Професійна музика. Істотно змінюється концертне й театраль­не життя України. Відкриваються оперні театри в Києві, Харкові, Львові. У містах України організовуються симфонічні концерти, музичні товариства, відкриваються філії Російського музичного товариства, а також товариства «Боян» (спочатку у Львові та ін­ших містах Західної України, а згодом у Києві). За самодержав­ства українське мистецтво не мало значних можливостей для свого розвитку, але передові російські діячі всіляко підтримували укра­їнську демократичну культуру. Про це свідчать творчі взаєми­ни між С. Гулаком-Артемовським і М. Глінкою, П. Сокальським і О. Даргомижським, М. Лисенком і М. Римським-Корсаковим та П. Чайковським. Уплив російської класичної музики на форму­вання українського національного мистецтва був величезним. Без­посередній поштовх до розвитку багатьох музичних жанрів дав український театр, який упродовж 1870—1880-х рр. досяг висо­кої професійності. Діяльність музично-театральних труп на чолі

з М. Кропивницьким, М. Садовським, М. Старицьким, П. Саксаганським, М. Карпенко-Карим, М. Заньковецькою замінила пев­ною мірою відсутній на той час український оперний театр. Для цих вистав почали створювати музику українські композитори, зо­крема, М. Лисенко. У П половині XIX ст. на музичному обрії поряд із Лисенком з'явилося багато здібних музикантів, але не всі змог­ли розвинути свій талант такою самою мірою, як Микола Віталі­йович. Лисенко мав своїх безпосередніх попередників, сучасників і найближчих послідовників.


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.003 сек.)