АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Принципи домашнього виховання

Читайте также:
  1. Cхема электрическая принципиальная блока ТУ-16. Назначение, принцип действия.
  2. II. Перевірка виконання домашнього завдання.
  3. II. Перевірка домашнього завдання.
  4. V. Несколько принципиальных соображений
  5. Бытие как сознание и бытие как реальность. Принципиальное различие способов созерцания
  6. Державна реєстрація суб'єктів господарювання: поняття, принципи, порядок.
  7. Дидактичні принципи — це основоположні ідеї, що пронизують усі рівні й компоненти освіти та засвідчують їх системну цілісніть.
  8. Економічні категорії, закони і принципи
  9. ЗАГАЛЬНІ ПРИНЦИПИ АВТОМАТИЗАЦІЇ ТЕХНОЛОГІЧНИХ ПРОЦЕСІВ
  10. Загальні принципи і специфіка управління в американських фірмах
  11. Загальні принципи керування фізіологічними процесами
  12. Загальні принципи надання першої долікарської допомоги постраждалим

Всі вдалі приклади домашнього виховання дозволяють виділити головний його принцип - довіра педагогу, якому батьки частково віддавали свої виховні права, аж до права «карати й милувати».

Довірившись домашньому вчителеві, батьки уникали відкрито втручатися у виховний процес і підкреслено шанобливим ставленням до педагога зміцнювали його авторитет в очах своєї дитини. При цьому в очах дитини підвищувався і авторитет батьків, непричетних до прозової виховної рутині і виступали як вищий суд. Нещирість у відносинах між сім'єю і домашньої «школою» в цьому випадку повністю виключалася - інакше гувернер або наставник не зумів би ужитися в будинку. Зазвичай до нього ставилися як до члена сім'ї та учаснику всіх її радощів і турбот. Знання сімейного укладу, обстановки в будинку, характеру вихованця допомагало «школі» знаходити і приймати вірні педагогічні рішення.

У середині XIX століття з'явилися спеціальні методики домашнього виховання, які враховували досвід, що нагромадився. Вони передбачали «освітні бесіди» і «освітні прогулянки», під час яких можна було в невимушеній формі пояснити досить складні речі - моральні та філософські уявлення, логічні категорії, класифікації біологічних процесів та багато іншого. Бесіди рекомендувалося проводити регулярно в спеціально відведені для цього години занять. Вони повинні були служити для узагальнення вивченого і побаченого на прогулянках, а також для роздумів вголос і розвитку мови. Досвід передачі знань шляхом невимушеного спілкування відбився і в дитячій літературі - в жанрі повчальною бесіди (вчителя з учнем, батька з сином та ін.) «Розмови розсудливою наставниці з виховані вихованками», «Листи матері до сина про праведне честі і до дочки про чесноти, пристойних жіночої статі» увійшли в коло нечисленних у той час видань для юнацтва російською мовою.

Навчання «жартома» зовсім не виключало систематичних уроків («класів») та самостійної підготовки до них. Зазвичай для проходження курсу в компанію до вихованця брали ще двох-трьох дітей, що живуть по сусідству. У цьому невеликому колективі вироблялися навички спілкування з однолітками, дух змагання добре позначався і на якості навчання. Регулярні заняття доповнювалися спілкуванням з наставником під час виконання побутових домашніх справ або на прогулянках, які були обов'язковими в будь-який час року і в будь-яку погоду.

Ідеальний портрет гувернантки

Ідеальний образ гувернантки малює у своїх спогадах А. П. Керн: "У цей самий час виписали з Англії двох гувернанток, m-lle Benoit приїхала в Бернове в кінці 1808 року. Батьки мої негайно ж доручили нас у повне її розпорядження. Ніхто не смів втручатися в її справа, робити будь-які зауваження, порушувати спокій її навчальних занять з нами і тривожити її у мирному притулку, в якому ми вчилися. Нас помістили в кімнаті, суміжній з її спальнею.

M-lle Benoit була дуже серйозна, стримана дівчина 47 років, з дуже приємною, умною і доброю зовнішністю. Одягнена вона була завжди в біле і так любила цей колір, що в захват прийшла від білого заячого хутра і зробила на ньому салоп з дорогої шовкової матерії. У неї мерзли ноги, і вона тримала їх завжди на мішечку з гарячими кісточками з-під чорносливу. Вона сама одягалася і сама прибирала кімнату. Коли ж у ній все було готове, то розчиняла двері і запрошувала нас до себе снідати. Нам подавали каву, чай, яйця, хліб з маслом та медом. За обідом вона завжди пила чарку білого вина після супу і таку ж після обіду і любила дуже чорний хліб. Після сніданку ми гуляли по саду, незважаючи ні на яку погоду, потім сідали за уроки. Всі предмети ми вчили, зрозуміло, по-французьки і російській мові навчалися тільки шість тижнів під час вакацій, на які рпіезжал з Москви студент Марчинський. M-lle Benoit так вміла заохотити нас до вчення урізноманітнити заняття, терплячим і ясним тлумаченням, без піднесення навіть голоси, лагідним і рівним зверненням і бездоганною справедливістю, що ми займалися, аніскільки не переймаючись, цілий день, за винятком часу прогулянок і годин обіду, сніданку та вечері. Ми любили наші уроки і заняття, (на кшталт в'язання та шиття) біля m-lle Benoit, тому що любили і поважали її та боялися перед її владою над нами, виключає будь-яку іншу волю. Нам ніхто не смів слова сказати! Вона піклувалася і про наше туалеті, відростила нам волосся, обв'язували голову коричневими бархотки, схожими з нашими очима. Вона брала живу участь у всьому, коса нас і наших родин... У сутінках вона змушувала нас лягати на підлогу, щоб виправляти спини, або наказувала ходити по кімнаті і кланятися на ходу, ковзаючи, або лягала на ліжко і вчила нас, що стоять біля ліжка, співати французькі романси. Розповідала про своїх учениць в Лондоні, про Вільгельма Телля і Швейцарію ".

 

Ідеальний домашній наставник Василь Жуковський

«Вчення за запропонованим планом тоді тільки може мати успіх досконалий, коли ніщо, ні в якому разі не буде порушувати порядку, один раз назавжди встановленого; коли і особи, і час, і все навколишнє великого князя будуть без будь-якого обмеження підпорядковані тим людям, яким його високість буде доручено. Государ імператор, затвердивши цей план, та благоволить бути першим його виконавцем.

Двері навчальної кімнати в продовження лекції повинна бути недоторканною; ніхто не повинен собі дозволяти в неї входити в той час, який великий князь буде присвячувати заняття; з цього правила не повинно бути ні для кого винятку. Великий князь привчиться дорожити своїм часом, коли побачить, що їм дорожать і інші і що в порядку годин дотримується найсуворіша точність. Його високість в продовження свого виховання не повинен почитати нічого понад своїх обов'язків. Він повинен йти вперед постійним і рівним кроком: порядок непорушним є головне для цього умова... Виявлення схвалення государя мператора повинно бути найбільшою нагородою для нашого вихованця, а виявлення несхвалення його величності - самим тяжким покаранням. Треба дуже дорожити цим важливим засобом. Смію думати, що государ імператор не повинен ніколи хвалити великого князя за старанність, а просто робити свою задоволення ласкавим зверненням... великому князю належить звикати бачити у виконанні своїх обов'язків просту необхідність, не заслуговує ніякого особливого схвалення; така звичка утворює твердість характеру. Кожен окремий гарний вчинок вельми маловажен; одне тільки тривалий сталість в добрі заслуговує на увагу і рохвали. Його високість повинен привчитися діяти без нагороди: думка про батька повинна бути його тайною совістю... Те ж можна сказати і про висловлення батьківського несхвалення. Його високість повинен тремтіти при думки про закиді батька. Государ буде завжди знати про його дрібних проступки, але нехай це буде таємницею між його величністю і наставниками; нехай вихованець відчуває провину свою і сам карає себе тяжким своїм почуттям. Але випробувати явний гнів батька має бути для нього нагодою єдиним у житті...»

З «Плану навчання» Василя Жуковського, 1826р.


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.005 сек.)