АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Смольний інститут благородних дівиць

Читайте также:
  1. Відродження демократичних інститутів лідерства в Україні
  2. Відродження демократичних інститутів лідерства в Україні
  3. Гуманітарний інститут
  4. Електронно-цифровий підпис як інститут інформаційного права.
  5. Заступник керівника Росстандарту зустрівся із заступником директора Національного інституту стандартів Республіки Вірменія
  6. Інколи структуру системи визначають через політичні інститути з огляду на те, що саме вони організують політичне життя.
  7. Інститут громадянства
  8. Інститут конституційного контролю в зарубіжних державах: поняття, види, моделі організації.
  9. Інститут притулку та біженців в міграційному праві
  10. Інституту економіки промисловості Національної Академії Наук України
  11. Історія розвитку інституту моральної (немайнової) шкоди в Україні
  12. Київський інститут бізнесу та технологій

Смольний інститут шляхетних дівчат - перше в Росії привілейоване жіноче середній загальноосвітній навчально-виховний заклад закритого типу для дочок дворян. Заснований в 1764 році при Воскресенському Смольному жіночому монастирі в Петербурзі. Виховання тривало з 6 до 16 років. Закрито після 1917 року.

22 липня 1835 собор був «найменовано собором всіх навчальних закладів». Ця назва пояснювалося тим, що ще задовго до його закінчення він опинилася в центрі великого навчального комплексу: у 1764 році в південному корпусі монастиря розмістилося щойно засноване Виховне товариство благородних дівиць, а рік по тому в північному відкрили «училище для малолітніх дівчат не дворянського походження» (Смольний інститут і Міщанське училище). Пізніше Катерина розпорядилася заснувати в Смольному громаду черниць, відібравши для цього з інших монастирів двадцять «стариць чесного і доброго житія», яких можна було б використовувати для обслуговування «шляхетних» вихованок. Знайти таких «стариць» виявилося зовсім не просто. З московських і смоленського монастирів ледве набрали чотирнадцять черниць, що відрізняються тим гідністю, що «грамоті вміють». Втім, і вони досить скоро зникли з монастиря. Засновані ж у ньому навчальні заклади проіснували до Великої Жовтневої революції. Архітектурні пам'ятники, споруджені по сусідству з монастирем, поклали початок жіночому освіти в Росії і тим самим зіграли важливу роль в історії вітчизняного освіти. До їх відкриття грамотних російських жінок навіть серед дворянства було дуже мало, а вже якщо така виявлялася в іншому стані, то являла собою «вельми дивне явище».

У виникненні Виховного товариства позначилося вплив французьких письменників-просвітителів. Катерина, затверджуючи статут виховного суспільства, ввела в нього пункт, що позбавляє батьків права вимагати дитини назад до закінчення повного дванадцятирічного курсу навчання. В інститут приймалися тільки «дівиці природного (потомственого) дворянства і дочки чиновників, що мають чини по військовій службі не нижче полковників, а по статской не нижче статського радника». Вирощувані в штучних, тепличних умовах для «прикраси сімейства і суспільства», «Смолянка» поповнювали також придворний штат - з них імператриця вибирала собі статс-дам і фрейлін.

У Міщанське училище брали дочок конюхів, солдатів, дяків, лакеїв та інших «підлих людей». Цих дівчаток готували «до вживання до всіх жіночим роботам ірукоділлям, тобто шити, ткати, в'язати, куховарити, мити, чистити...». Втім, випускниці училища також мали свої «найвищі даровані» превілегіі, рівнів переваг, якими користувалися вихованці Академії мистецтв: якщо яка-небудь з них виходила заміж за кріпака, чоловік її отримував вільну, вільними вважалися і діти, народжені від їхнього шлюбу.

Протягом усього свого існування обидва навчальні заклади перебували під заступництвом «найвищих осіб», особисто переглядати списки прийнятих з усіма даними про них та їх батьків. Обнажди зі списку була викреслена «дочка батька відомого своїм поганим поведінкою», іншим разом - дочка засланця. У 1808 році доприйому в училищі була представлена ​​дочка «камер-лакея з арапів», про яку в списку говорилося: «Здорова, вимикаючи справжній колір арапку». Резолюція імператриці свідчила: «Її не брати».

Зрозуміло, умови життя і навчання вихованок в училищі були набагато гірше, ніж в інституті, хоча і в Смольному рівень викладання далеко не завжди був високий. Окрім загальноосвітніх предметів, інституток навчали музиці, танцям, малюванню, а також представленню театральних п'єс. Вистави в Смольному готували кращі танцмейстер, капельмейстером і артисти придворних театрів. Значно гірше було з навчанням наук. Комісія народних училищ відзначала в вихованок «вельми недостатнє знання мов інострвнних і особливо свого російського», а тому що всі предмети викладалися на французькому, «якого дівиці досить до того не розуміють», то й знання вони отримували досить слабкі. Пізніше вчити стали рідною мовою і становище дещо покращилося. Але справжній перелом настав лише в середині дев'ятнадцятого століття, коли інспектором класів обох закладів був призначений чудовий педагог-демократ Костянтин Дмитрович Ушинський.

Провівши докорінну реформу виховання і навчання, Ушинський залучив до викладання в інституті й училище молодих, демократично налаштованих педагогів, при ньому вперше навчальні програми в обох закладах були зрівняні. Провідне місце в них зайняли рідна мова і література. Ушинський зумів добитися майже повного викорінення традиційного зневажливого ставлення «шляхетних смольнянок» до «міщанка». Така демократизація Смольного, природно, викликало невдоволення у «вищих колах». Начальниця інституту і консервативні викладачі почали кампанію проти Ушинського, яка завершилася доносом, що звинувачує його в політичній неблагонадійності. Обурений самим фактом доносу, Ушинський залишив Смольний. Проте його прибування там не пройшло безслідно. «Завдяки енергії і таланту однієї людини, - зазначає історик, - до яких-небудь три роки абсолютно оновилося і зажило новою, повною життям величезне навчальний заклад, доти замкнутий, рутинне». Деякі його випускниці тепер надходили на жіночі Вищі та педагогічні курси, в жіночий медичний інститут.

Смольний інститут був покликаний перш за все вселяти своїм вихованцям «непохитну відданість престолу і побожну вдячність до августійшим їх покровителям». Але не варто, може бути, забувати, що, поряд з фрейлінами імператриць і фаворитками імператорів, його вихованками були дружина Радищева, поїхала за чоловіком у заслання і там загибла, дружини і сестри декабристів, мати героя Плевни генерала Скобелєва, сама в російсько-турецьку війну служила в лазареті і вбита в Болгарії, а також матері та дружини інших славних синів Росії.

Будівля Міщанського училища до цих пір використовується в навчальних цілях - в ньому займаються студенти географічного факультету та факультету прикладної математики Ленінградського університету.

Виховне товариство благородних дівиць знаходилося в монастирських корпусах набагато довше, ніж училище. Лише на початку наступного століття архітектор Кваренги звів для нього з південного боку монастиря, на місці, де знаходився «майстерний двір» з служітельскіх лазаретом, пекарнею, сараями і іншим, новий будинок.

Панянок вчили не тільки мов і манерам, а й терпіння. Ось як згадувала роки навчання колишня «Смолянка» Ганна Володимирівна Суслова:

- У Смольному була дисципліна, як в армії. Фізично доводилося дуже важко. Перше моє враження від Смольного - холод. Холодно скрізь: у спальнях, класах, у їдальнях. Температура не вище плюс 16 градусів. Вранці треба було вмиватися крижаною водою до пояса. За цим спостерігала класна дама (вихователька, прикріплена до якого-небудь класу). Потім всі одягалися і йшли по коридору до церкви, яка знаходилася в протилежному кінці будинку. Під час молитви слід стояти нерухомо, дивлячись вперед. Не можна повернути голову, переступити з ноги на ногу. Святкова служба тривала довго, і дівчатка іноді падали в непритомність.

Дуже стежили за поставою. Дівчатка одягалися в плаття, в які вставлено китовий вус, щоб талія була затягнута пряма. Боронь Боже згорбившись. Класна дама завжди перебувала при нас і стежила за поставою, за зачіскою. Треба було бути абсолютно «зализаною», щоб жодна волосинка не висіла. Повинна бути одна кіска, дві не дозволялося. У неї вплітали чорну стрічку. Будь-яке кокетство, бажання виділитися переслідувалося дуже суворо. Ходили завжди парами, мовчки. Посміхатися не можна. За усмішку відразу зменшували кілька балів за поведінку.

Освіта, загалом, було гарним. Мови ми засвоїли багато в чому влагодаря того, що нам не дозволялося розмовляти по-російськи. Тільки по-німецьки чи по-французьки. Будь-де: у спальнях, під час відпочинку і т.д. вчили нас куховарити, шити, вишивати, танцювати, грати на музичному інструменті. Можна було вибрати один з трьох: скрипку, рояль або арфу.

Мені не подобалося в Смольному. Я Зяблов, кашляла і половину часу провела в лазареті. Мені важко було витримувати цей режим. Але зате у мене виробилося огроіное терпіння. Воно мені в житті дуже знадобилося.

 


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.004 сек.)