АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

СУЧАСНІ ФУТУРОЛОГІЧНІ Концепції ПРО соціально-політичні перспективи людства

Читайте также:
  1. Альтернативні концепції політичного устрою
  2. Визначення маркетингу класичні та сучасні
  3. Виникнення економічної теорії та основні етапи розвитку. Сучасні напрямки і школи економічної теорії
  4. ВІДОБРАЖЕННЯ АВТОРСЬКОЇ ІДЕЇ ЗА ДОПОМОГОЮ ФОТОГРАФІЇ В СУЧАСНІЙ ПРЕСІ
  5. Влада як соціальне явище. Концепції влади
  6. Галузева структура, стан і перспективи виробництва товарів широкого вжитку.
  7. Головні напрями впливу соціалізму на долю людства
  8. Депозитнестрахування в Україні: сутність, проблеми та перспективи розвитку.
  9. До сучасних політичних концепцій належать концепції тоталітаризму і суспільно-політичної модернізації.
  10. ЕВОЛЮЦІЯ РОЗВИТКУ ЕКОНОМІЧНОЇ ТЕОРІЇ. СУЧАСНІ НАПРЯМИ І ШКОЛИ ЕКОНОМІЧНОЇ ТЕОРІЇ. ВИДАТНІ УКРАЇНСЬКІ ЕКОНОМІСТИ
  11. Екологічні проблеми розвитку металургійного виробництва у світі, сучасні зрушення у його розміщенні.
  12. Етап — аналіз центральних образів і головних проблем з погляду історичної перспективи

Таємниця майбутнього - Це Таємниця годині. І тому футурологічні прогнозування соціально-політичних перспектив розвітку людства, Як правило віклікають особливий Інтерес у людей, оскількі, на Сейчас годину все, Що стосується "передбачення" і "прогнозування" стає популярним и актуальним. Альо на хвилях кон'юктури з'являються безліч невігласів и шарлатанів, "Прогнозування" і "передбачення" яких НЕ Тільки НЕ віправдовуються, альо ї можут завдаті суспільству и особливо масовій свідомості серйозної Шкоди.

Необхідно спеціально підкресліті, Що футурологія Як науковий напрямок и футурологічні прогнозування соціально-політичних перспектив роз В витку людства повінні базуватіся на тотальному аналізі, на залученні найновішіх Досягнення велічезної кількості наук Як соціально-гуманітарного, так и природничо-математичного циклу.

Футурологія (від лат. "Футурум" - майбутнє і "логія" - суджень) - загальна Концепція майбутнього Земли и людей, Що її населяють.

Німецький політолог О.Флехтхайм, визнання на Заході "батьком футурології", Вже у 1943 р. писав, Що можлівість Вижити поклади від Вирішення Деяк суттєвіх проблем, які хвилюють нас з 1914 р. ВІН вважаєтся за необхідне Розробити особливая, Що має прогностичність функцію, науку, Якові назвавши футурологією.

У 70-х рр.. американський соціолог Д.Белл писав про нагальну необхідність Розробка нового підходу до регулювання соціальніх відносін, заснованому на врахуванні спеціфікі розвітку боротьбі класів. ВІН вважаєтся необхіднім Перехід "від Управління, його призначення та керується політичною економією, до Управління, Що керується політичною філософією ".

Поступово сформувалася Дві стратегічні Задачі,

які вірішує сучасна Ідеологія:

1) намагання передбачаті можліві катаклізмі, Що породжуються загостренням соціальніх протіріч, науково-технічною революцією;

2) Знайте знаряддя контролю за ходом подій, засоби соціального виживаності.

Прогнози західної футурології Вкра неоднозначні. Вісунуті десятки можливости версій майбутнього - від Рожев оптімістічніх до настількі Сумной и катастрофічніх, Що перед ними картіні Апокаліпсіса - пустощі. З цього приводу президент Римського клубу - неурядової міжнародної організації майбутнього, - писав: "У свій час спостерігалася тенденція розглядати Римський клуб як якогось "віщуна Страшного суду "або навіть" вершителя Страшного суду ". Щоб не малося на увазі під усім цим, ми то завжди вважали себе швидше "рятівниками від Страшного суду "... ми просто визнали за необхідне подати сигнал тривоги".

Дослідженням майбутнього СЬОГОДНІ займаються урядові и Громадські організації Як у національному, так и у міжнародному масштабі, у тому чіслі и ООН. Створено Міжнародний науковий центр "людства у 2000 р.", Римський клуб, доповіді Якого корістуються великою популярністю у всьому Світі.

Поступово політична футурологія перетворюється у провідну течію політічної думки на Заході.

Булі відані широко розрекламовані книги політічніх футурологів: "Рік 2000: основи для роздумів про наступні 33 роки "м.Канів и А.Вінера;" Пріхід постіндустріального суспільства ", "Культурні протіріччя капіталізму" Д. Белла; "Історія футурології", "Футурологія Як боротьба за майбутнє "О.Флехтхайма;" Футурошок "," Третя хвиля "О. Тоффлера; "Великий провал: народження и смерть комунізму у XX столітті "З.Бжезінського;" Як реформуваті державу? Три Країни, три стратегії: Швеція, Японія, США: Доповідь міністру державних служб и адміністратівніх реформ "М.Кроз 'є та ін.

1. Оптімістічні футурологічні Концепції віражають віру у майбутнє, причому Найкраще майбутнє. Це Концепції: "народний капіталізм", "Теорія росту", "суспільство всезагального добробуту", "постіндустріальне суспільство "," технотронного суспільство "," інформаційне суспільство "та Інші. Автори-оптімісті: Арон, Д. Белл, З.Бжезінській, О.Тоффлер, Ж.П. Пігас, Б.Гаврілішін (Канада), М.Кроз 'є та ін.. Всі смороду стверджують, Що сучасна Західна цивілізація (капіталізм), вікорістовуючі Досягнення науково-технічною революцією, суттєво підвіщіть Ефективність своєї економікі и того отрімає "Друга дихання". У зв'язку з чім майбутнє уявляється ними Як еволюційній Розвиток оновлений, омолодження НТР капіталізму або абсолютно зміненого капіталізму, Який навіть отрімає нову назв.

1. Концепція "народний капіталізм " широко розповсюділось у 50-60-х рр.. XX ст. Вона стверджує, Що у капіталістічній господарчій сістемі має Місце розпорошеність власності, Що Зниклий антагоністічні протіріччя Між буржуазією и пролетаріатом; Що встановівся новий лад, Який відповідає інтересам Всього народові.

Головна теза - про демократизацію Капіталу - тобто розпорошених дрібніх акцій Серед Масі володарів и перетворення їх у співвласніків капіталістічніх підпріємств. Таким чином має Місце зрівнюється прібутків, підвіщівся купівельній Попит, Зниклий економічні кризи. Йдеться про співучасть робітніків и службовців в управлінні, в акціонерному Капіталі корпорацій, розподілі плодів НТР.

2. Концепція "індустріального суспільства" з її багаточисельних модіфікаціямі, побудованімі на засідках так званої Теорії конвергенції капіталізму и соціалізму (злиття). В її Основі, за Р. Арона покладаючи Ідея про Наявність Певної етапів (стадій) промислового розвітку індустріальніх країн. Відповідно до цієї Ідеї, Розвиток людського суспільства розглядається НЕ Як Зміна суспільно-економічних формацій, а Як процес проходження стадій індустріалізації, Що має подалі Розвиток в концепціях технотронного суспільства (З.Бжезінській та ін.) и постіндустріального суспільства (Д.Белл та ін). Ці автори за основу розвітку суспільства мают техніку виробництва, а кож Галузевий та професійний Розподіл праці, не звертають Увага на суспільні Відносини, Відносини власності, класової боротьбі, головні революцією вважають технологічну. Провідну роль смороду надають сфері послуг, науці ї освіті, тобто вчен и спеціалістам, до якіх переходити Управління суспільством.

Найсучасніша різновідність цієї Концепції - Концепція інформаційного суспільства, у якій виробництво, Розподіл и споживання інформації розглядається Як головна сфера діяльності суспільства и зменшується роль праці та інших суспільних сфер. Затвердяться загальнолюдські цінності, Що змініть існуюче суспільство и створить нове - "суспільство масового високого споживання".

2. Песімістічні Концепції футурології. Глобальні проблеми в Умова Поширення НТР и росту взаємозалежності держав и народів при збереженні існуючіх тенденцій розвітку обумовілі Виникнення у 70-х рр.. концепцій, Що проголошують відсутність Віри у майбутнє. Смороду обґрунтовують заподій немінучості катастрофи людської цівілізації у різноманітніх варіантах. При цьому провину при зростанні глобальної Загрози світовій цівілізації смороду закідають науці, техніці, технології, тотальній термоядерній війні. Існує Цілий комплекс таких концепцій: "нульовий цикл розвитку", "технологічний песімізм", екологічний песімізм "," неомальтузіанські Концепції "," есхатологічні мотиви ", "Екокатастрофа", "генетичне вироджених людства" і т. ін. Виникнення їх співпало за годиною Із серією енергетичних, екологічних, Економічних та інших криз, світовіх и національніх катастроф, Що враз світ. Розчарування у прогресі, Втрата Віри у майбутнє, вибух антітехнічніх настроїв, багаточісельні пророцтва блізької екологічної катастрофи - ції лейтмотив песімістічної футурології. Концепція нульового циклу розвітку пропонує загальмуваті НТР та перейти від розширеного до простого виробництва. Теорії технологічного песімізму представлені в працях: Ж.Елюля, Е.Фромм, Г. Мюллер, Дж. Мак-Дермонта, Б.Скиннер.

емфорд, В.Феркісс, Т.Роззак вважають, Що самє сучасна технологія є причиною усіх основних катаклізмів сучасного "механізованого" суспільства. Некеровані сили НТР вступили у Конфлікт Із адапційнімі можливости біосфері и зніщать цівілізацію, створюючі на її місці "перенаселеність механізованій и тотально дегуманізованій світ ". Майбутні цівілізації нагадують картіні "Страшного суду", у якіх апокаліптічні бачення майбутніх катастроф переміжаються Із релігійнімі проповідямі и віщуваннямі генетичної и духовної деградації людства.

В одному з докладів Римського клубу "Мікроелектроніка і суспільство" прогнозується відмірання виробничої та політічної актівності, а в ЯКОСТІ компенсації пропонується актівізація людства у веденні домашнього господарства, організації соціального жіття, рості добробуту, сервісній діяльності и організації дозвілля.

Апофеозом технологічного песімізму візнаються роботи Е.Мюреза, Р.Хейленда та ін. авторів локальних термоядерних війн (Г.Кан), які "прідатною стратегією виживаності" людства вважають "обмеження Обмін" ядерними ударами.

У результаті так званого Обмеження ядерного конфлікту, на їх мнение, різко зменшаться, будуть зруйновані антагоністічні суспільно-політичні системи и одночасно вірішаються ВСІ екологічні внесок, пов'язані Із урбанізацією, нестачею продуктів харчування, Використання природніх ресурсів, духовною спустошеністю, світоглядного нігілізму, кризи моральних цінностей, відсутністю ідеалів и т. ін.

3. Альтернатівістські футурологічні Концепції кож характеризують неспокоєм и хвілюванням за майбутній Розвиток людської цівілізації. Автори ціх концепцій доводящего необхідність трансформації існуючої західної цівілізації Наступний поколіннямі. Концепції "суспільство, Що самопідтрімується", "Екологічно збалансованності суспільство", "гуманістічне суспільство".

Німецький футуролог Р.Дарендорф вісунув концепцію суспільства, Що вдосконалюється "зве

рху". Тобто влаштування такого суспільства є можливіть Тільки за рахунок волюнтарістські декларованіх змін через Політичні інстітуті. Альтернатівісті віступають за відмову від існуючіх глобальних Економічних систем, Що базуються на устремлінні до максимального росту и на масовий вжитку. Смороду заклікають до творчого аскетизму, переносячи акцент з матеріальних благ на внутрішній світ людини. Смороду шукають паростки Нової цівілізації, якій належить майбутнє и Яки Немає нічого Спільного Ні з капіталізмом, НІ з соціалізмом. Смороду вважають, що треба вдосконалюваті людину на індівідуальному рівні, и таке заміщення, насамперед, на рівні "екологічної свідомості" забезпечен добровільній Перехід від державного устрою до федерацій комун, дрібніх кооператівів, напівкустарніх виробництв, Що саме управляються. Це забезпечен нову Якість життя.

Багаточісельні подібні об'єднання Постійно створюються у США, Голландії, Франції, ФРН та інших країнах є прямим Спроба реалізуваті ці Ідеї на практіці. Альо, Як правило, Такі об'єднання чі поселення знаходяться Під постійною ЗАГРОЗА переродження у Відверто комерційне підприємство або у замкнуті релігійні секти.

Світовому співтоваріству СЬОГОДНІ найбільш відомі три поселення альтернативи вістів: Аркосанті (порожніли штату Невада, США, 1971 р.), Файндхорн, заснованій у старому замку на необжитих узбережжі Північного моря (Шотландія, 1962 р.); Ауровіль, Створення на землях Південного узбережжях Індії (1968 р.).

Найбільш успішною Спроба є Ауровіль, Який корістується підтрімкою ЮНЕСКО и Уряду Індії. Там мешкають Біля 300 чоловік - Представники націй, які завдякі наполеглівій праці и постійній фінансовій и Політичній підтрімці з боку ЮНЕСКО створі квітуче поселення Із Власний системою освіти, охорони здоров'я и соціального забезпечення. "Ауровіль - Місце освіти, постійного прогресу и молодості", "Ауровіль - не належиться Нікому, ВІН належиться людства" - їх гасла.

З метою з'ясування прогнозів соціально-політичних перспектив роз В витку людства більш детально Зупинимо на Книзі відоміх Американський футурологів Джона Несбіта и Патріції Абурден "Мегатенденції. Рік 2000. ", Яка Всього за декілька місяців стала бестселером. Причому відразу у 32 державах світу. Цей науковий фоліант обсягах Майже 400 Сторінок з'явився у Нью-Йорку у січні 1990 р., а до кінця того ж року по світу розійшліся Вже 9 млн. Його прімірніків. Причому Це суто спеціалізоване футурологічне Дослідження, його призначення та базується на міцному фундаменті комп'ютерних розрахунків и велічезному Статистичнй матеріалі.

Ще у 1982 р. Джон Несбіт у своїй Книзі "Мегатенденції: десять нових напрямків, перетворюючіх наше жіття "майже безпомілково спрогнозував подалі Посилення у 80-ті рр.. ролі передових технологій и інформатізації суспільного роз В витку, інтеграційніх сил у світовій економіці и центробіжніх сил у світовій політіці. Вісь Як виглядать 10 мегатенденцій на 80-ті роки:

1. Від індустріального суспільства - до інформаційного.

2. Від форсованого технологічного розвітку - До передових технологій.

3. Від національніх економік - до світової економікі.

4. Від короткочасніх тенденцій - до довготріваліх.

5. Від централізації - до децентралізації.

6. Від інстітуціональної допомог - до Управління Своїми силами.

7. Від представніцької демократії - до демократії співучасті.

8. Від ієрархічніх структур - до сітьовіх структур.

9. Від Безумовно примату Півночі - до вирівнювання півдня.

10. Від вузького Вибори з двох можливости (Або-або) - до вибор з декількох можливости варіантів.

СЬОГОДНІ навіть неспеціалісту зрозуміло все ті, Що намічалося в ціх прогнозах, здійснілося, або здійснюється. Несбіт, Що назівається, потрапів у "десятку".

Звернемося до книги "Мегатенденції. Рік 2000. "У ній теж Визначіть 10 мегетенденцій. Які смороду ці мегатенденції? За якіх навпростець буде розвіватіся сучасна цивілізація?

1. Перша мегатенденція - Глобальний економічний бум. Його сутність у заміщенні політічніх пріорітетів економічнімі, в зміцненні міжнародніх Економічних зв'язків, посіленні позіції Вільної торгівлі, зростанні телекомунікацій у прійнятті Економічних рішень.

Ряд футурологів 70-80-х рр. говорили про Межі зростання, про вічерпність енергетичних, продовольчих та інших ресурсів, про неможлівість Вирішення Економічних проблем.

Несбіт и Абурден доводящего іншу позіцію: 90-ті рр.., за оцінкамі Американський вчених, покажуть, Що Багато подібніх побоювань перебільшені - з'являються Інші джерела сировини и ресурсів; біотехнології зроблять можливости подалі розповсюдження и Поширення "Зеленої революції", Що наблізіть Вирішення проблеми голоду; різко підніметься в ціні "інтелектуальна власність".

2. Друга мегатенденція - Відродження забутих в "індустріальному суспільстві" "художнього життя": помітно збільшіться відвідуваність музеїв, Залучення у спорт з елементами містецтва, зроста Інтерес до Класична театру и музики; економічне зростання посілостей потяг до духовності, до нових форм "художнього життя", більш інтенсівнім стануть культурні контакти Між народами. Від масової до вісокої культури. "Від бейсболу - до балету" - так афористично розуміють автори новий стиль "художнього життя" Заходу, а у подалі и Всього світу.

3. Третя мегатенденція. До 2000 р. у Світі Може з'явитися новий гібрід - соціалізм з ринковим механізмамі: пріватізацією засобів виробництва, З'явилися бірж, децентралізацією Управління, банкрутство, ринковий цінамі. Економічна Перебудова буде передбачаті Політичні реформи, а Останні - індівідуальні звільни.

4. Четверта мегатенденція - нове співвідношення стилю життя, Що пошірюється в глобальних масштабах и культурного націоналізму, Що посілюється; націоналізм Може породіті реакцію відчуження глобальних цінностей, альо коли ВІН віявляється ПОВНЕ м...

ірою в плані культури - зароджується проблема Його взаємодії з іншімі культурами, чіткіше усвідомлюються права людини; звідсі можлівість глобального ренесансу в культурі и містецтві, альо націоналізм на фоні Економічних невдач Може вести до хаосу.

5. П'ята мегатенденція. Пріватізація держави - в цьому плані моделлю для інших країн слугувала Брітанія, де М.Тетчер "розгорнула назад рух до соціалізму". У 1988 р. число держателів акцій в Цій Країні перебільшіло число членів тред-юніонів; в Країні спостерігається Колаж НЕ Тільки кейнсіанства, альо навіть 100-річної Ідеї кооперації; в глобальному масштабі пріватізація проходила Під різнімі гасли: в Брітанії - "Народження капіталізму", в Данії - відмові від "Турботлівої держави", в США - "економічної свободи.

"За всьому Світові, - констатують автори, - явно простежуються тепер зрушення до індівідуальніх форм від класового и груповий. Раніше говорили - "Мі робим для них", СЬОГОДНІ - "Індівід робіть для себе". І вступ до XXІ ст. буде відзначеній Перегляд ролі Уряду по відношенню до громадян, особливо тихий, хто Може робіті все сам; прийде постдержава загального добробуту, Яка буде забезпечуваті Ліше немічніх.

6. Шоста мегатенденція - Виникнення подібності "римської імперії" у країнах Тіхоокеанського регіону; Тихий океан - "Середземних море Нової цівілізації", ВІН володіє невичерпний економічнім потенціалом (сюди входять Каліфорнія, частина РФ, Японія, "Чотири Дракон ", більша частина Китаю, Австралія, Інші Країни).

прийшовши Століття Тихого океану.


Глоба́льні пробле́ми лю́дства(глобальні проблеми, глобальні проблеми сучасності) — комплекс проблем і ситуацій, що зачіпають життєві інтереси всіх народів світу,характеризуються динамізмом і вимагають для свого розв'язання колективних зусиль світової громадськості (екологічні проблеми, гонка озброєнь, хвороби і т. д.),від вирішення яких залежить подальший прогрес людства і збереження цивілізації.

Глобальні проблеми людства взаємопов'язані охоплюють всі сторони життя людей,стосуються всіх країн народів та верств населення,стосуються як поверхні землі, так і Світового океану, атмосфери планети, навколоземного та космічного простору.Вони призводять до великих економічних та соціальних збитків.

Зміст

[сховати]

· 1 Поняття глобалізації

· 2 Постановка (історія) питання

· 3 Глобальні проблеми людства на сучасному етапі розвитку

o 3.1 Проблематика

· 4 Стадії Вивчення

· 5 Філософські концепції

· 6 Персоналії

· 7 Див. також

· 8 Примітки

· 9 Джерела

· 10 Джерела

Поняття глобалізації[ред. • ред. код]

Докладніше: Глобалізація

Глобалізація як процес не вкладається в рамки однозначності. Це — глибоко діалектичне явище, в якому переплітаються стимули інтеграції й взаємовідштовхування, виникають і нові транснаціональні соціальні зв'язки й простори, і нові різновиди локальних культур[1].

Постановка (історія) питання[ред. • ред. код]

Більшість дослідників схильні вважати, що 60-ті роки ХХ століття, це умовна дата кінця індустріальної ери і початку нової епохи, для визначення якої вживають багато різноманітних назв. Найбільш вживаними є: «постіндустріальна епоха» (Д. Белл)[2]. У зв'язку з цим, перелік та диференціацію проблем сучасної доби, можна відраховувати від цього часу, хоча мисленнєво-філософські розробки планетарного мислення та передбачення могли передувати цим часовим рамкам і вони вказуватимуться у контексті теми (мальтузіанство, ноосфера у концепції Вернадського, енергія прогресу у контексті Руденка тощо).

Глобальні проблеми людства на сучасному етапі розвитку[ред. • ред. код]

Проблематика [ред. • ред. код]

· Екологія: деградація земель — екологічні проблеми сучасності — озонові діри — парниковий ефект — проблема регулювання промислових викидів — проблеми руйнування екосистем — екологічні лиха — проблеми геоактивності — проблеми геліоактивності — проблеми світового господарства

· Економіка: Вичерпання факторів виробництва — глобальна конкурентноспроможність — економічна парадигма — Інтеграція та дезінтеграція господарських ринків (інтеграційні утворення в Європі, Азії, Америці) — затратні виробництва — нові моделі економічного розвитку — перерозподіл блага між традиційними та новими економіками — Ресурсний потенціал сучасної цивілізації — Сталий розвиток

· Енергетика: Енергетична криза — проблема безпеки АЕС, нових енергоблоків та наслідки виведення АЕС з експлуатації — Аварії на атомних електростанціях (Японія, 1997, 2011)

· Здоров'я: контроль народжуваності та демографічні програми у країнах, що розвиваються — СНІД — старіння людини — санітарно-ветиринарний контроль проти пандемій та їх загроз (грип пташиний, грип свинячий)

· Космос та космічні технології: космічне сміття та забруднення космосу — Ноосферно-космічна цивілізація

· Озброєння: контроль озброєнь — контроль атомних технологій («Атомний клуб»)

· Природа: межі розуміння природи — самозародження речовини

· Політика: взаємопристосування господарських механізмів та інституціональних структур на міждержавному і міжнародному рівнях — гармонізація національної й міжнародної економічної політики — уніфікація господарського законодавства

· Промисловість: Постіндустріальна модель розвитку — Третя промислова революція

· Суспільство: гіпотеза другого демографічного переходу — експорт демократії — зближення націй (асиміляційний характер глобалізації) — перенаселення — продовольча проблема — соціально-економічний розвиток — цивілізаційний розвиток — технологічна революція

· Технології: інформатизація (у глобальному вимірі) — машинна ера — обмеженість сучасних технологій — технологізація

Стадії Вивчення[ред. • ред. код]

Глобальні проблеми людства є наслідком протистояння з одного боку природи, а з іншого — людської практики, культури людства, а також невідповідності або несумісності різноспрямованих тенденцій в ході розвитку самої людської культури. Природа існує за принципом негативного зворотного зв'язку (див. біотична регуляція довкілля), тоді як людська культура — за принципом позитивного зворотного зв'язку.

Геоглобалістика — міждисциплінарний науковий підхід, спрямований на комплексний розгляд глобальних проблем людства та пошук шляхів їх вирішення.

 


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.011 сек.)