АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Історія створення та загальна характеристика

Читайте также:
  1. I Тип Простейшие. Характеристика. Классификация.
  2. I. Электрофильтры. Характеристика процесса электрической очистки газов.
  3. II.2 Стилистическая характеристика рекламного текста
  4. III. Социолингвистическая характеристика
  5. А30. Эллинистический Египет (общая характеристика социально-экономических и политических отношений).
  6. А31. Держава Селевкидов (общая характеристика социально-экономических и политических отношений).
  7. Абсолютизм. Общая характеристика. Особенности стиля. Используемые композиционные решения, конструктивные элементы и строительные материалы. Ключевые здания. Ключевые архитекторы.
  8. Амплитудно-частотная характеристика и способы ее измерения
  9. Анализ издержек начинается с построения их классификаций, которые помогут получить комплексное представление о свойствах и основных характеристиках.
  10. Анализ структуры и системы управления организации, общая характеристика
  11. Аналіз існуючих теоретико-практичних розробок створення інформаційних систем для вирішення обраної проблеми.
  12. Архитектура кхмеров. Общая характеристика. Особенности стиля. Используемые композиционные решения, конструктивные элементы и строительные материалы. Ключевые здания.

Римляни вважали закони 12 таблиць основою всього цивілізованого права. Р. Давид вважав що "римський геній створив юридичну систему, яка не має прецедентів у світі". Протягом багатьох століть закони 12 табл. Використовувалися у римських юристів. Варто враховувати, що закони ці створювалися в архаїчних період, з урахуванням норм і звичаєм докласового і ранньокласового суспільства, з цього поряд з нормами і принципами основного римського права зберігалося велике число архаїчних норм примітивного родового суспільства. Оригінальний текст законів не зберігся. Він частково відтворений зусиллями західних юристів 16-19вв. з праць різних античних авторів цитувати закон 12 табл. У науці посій день ведуться суперечки про те, що містив оригінальний текст 12 таблиць, яка була його структура.

Історія створення і обща характеристика.

Римський плебес майже півстоліття боровся з патриціями, узурпували виконавчу і судову владу, а так само розпорядження суспільною власністю. Плебеї домагалися прав політичного, економічного. Перш за все рівноправності всіх громадян перед законом.

Юрист 2в до н.е. Помпоній зазначав, що протягом 20 років до видання законів 12 таблиць з 471 по 451гг.до н.е. не було ніякого права. Це пов'язано з тим, що плебеї в 471г. до н.е. перенесли вибори плебейських трибунів і прийняття законів з куріатні зборів народу (де панували патриції), в трибунатні, де плебеї мали перевагу перед патриціями в силу своєї більшості. Патриції відмовилися підкорятися рішенню плебеїв, і спираючись на сенат і патриціанських консулів, протягом майже 20 років ігнорували спроби плебеїв створити нове законодавство і тим самим встановити рівні права для патриціїв і плебеїв. Саме тому плебеї прагнули створити такі закони, які б обмежили виконавчу і судову владу консулів. Головним засобом вирішення цього завдання плебеї вибрали - створення зведення законів, публічно виданих і доступних для всіх. Плебеї домоглися створення посольства в Афіни для вивчення законів Салону. Багато законів були переписані і включені в текст законів 12 таблиць. Серед джерел законів 12 табл. Діонісій Галікарнаський називає звичаї раніше прийняті закони римлянами напрацьовану століттями судову практику. У 451р. до н.е. - Створена законодавча колегія децемвиров, яка в кінці року виставила на римському форумі перші 10 таблиць, а через рік ще дві. Стверджується принцип "закон--це те, що наказав і встановивнарод".

У закони 12 табл. увійшли як публічні закони так і приватне право римлян. У них розписані всі норми про держустановах, так само в цих законах присутній впорядкована система викладу і логічність їх формулювань. Згідно Авсонія закони розділені на 3 частини: сакральне, публічне і приватне право. За приватного права залишився такий пам'ятник як Дигести Юстиніана, і окремі праці римських юристів.

 

 


1 | 2 | 3 | 4 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.003 сек.)