АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Цілющі властивості чаю пуер

Читайте также:
  1. БНМ 4.1.6. Магнітні властивості речовини
  2. Будова і властивості напівпровідників
  3. Будова і властивості полімерів
  4. Визначити, які властивості або тип темпераменту лежать в основі такої поведінки.
  5. Визначники та їх основні властивості.
  6. Виробнича функція та її властивості
  7. Властивості арифметичного кореня n-го степеня.
  8. Властивості атомів
  9. Властивості білків
  10. Властивості визначників
  11. Властивості визначників.
  12. Властивості детермінанта

Чай Пуер - самий ферментований з усього різноманіття чайних типів. Його виготовляють із зрілих великих листів чайного куща (Thea sinensis) або, в більш рідкісному і дорогому варіанті, з листя старих чайних дерев (Camellia sinensis). Його обробляють як сировину для зеленого чаю і потім піддають тривалому процесу штучного старіння.

Цей процес витримки називається ферментацією; найбільш цінним вважається витриманий пуер, чим він старший, тим м'якше його смак і складніше вплив на організм. У Китаї цілющі властивості чаю пуер відомі здавна, зараз він улюблений і багатьма європейськими цінителями.

Батьківщиною пуеру прийнято вважати царство Шу, що існувала на сході Цинхай-Тибетського плато в III столітті від н.е. Згодом цю територію, що включає в себе сучасні провінцію Юньнань, а так само північ Бірми і В'єтнаму стали називати Пуер. Звідси і пішла назва цього чаю. Особливу популярність «чорний» по китайській класифікації чай (нагадаємо, що європейський чорний чай називається в Китаї «червоним») придбав серед кочових народів і на Тибеті, завдяки здатності покращувати засвоєння жирного м'яса. За часів останньої династії Цин, з 1644 по 1912 рр., чай пуер офіційно поставлявся до імператорського двору, саме тоді технології його виготовлення досягли апогею.

Найбільш цінними лікувальними властивостями чаю пуер для сучасної європейської цивілізації вважаються її здатності благотворно впливати на травлення, нормалізувати артеріальний тиск і навіть попереджати утворення злоякісних пухлин. Залежно від методу виробництва і терміну зберігання, цілющі властивості цього чаю можуть злегка змінюватися.

Традиційна технологія виготовлення чаю пуер передбачала тривалий час, що проходить від збору листа до надходження до споживача. Підсушені листи вимочувалися в спеціальних настоях, складалися у величезні ями, ферментувати особливими бактеріями і пресували перед транспортуванням. В процесі доставки і зберігання чай «дозрівав». Зараз такий традиційний пуер досить рідкісний, його цінують як колекційний об'єкт, що володіє неповторним смаком і ароматом, і за глибину впливу на організм. Чай з витримкою 10 і більше років омолоджує організм, стабілізує серцеву діяльність та обмін речовин, дозволяє досягти максимальної психологічної та фізичної гармонії.

Зі зростанням популярності пуер, з'явилися нов і способи його виготовлення. «Прискорений» пуер відрізняється більш швидкої ферментацією. Для цього в ями, де витримуються листи, заливається водою. У підсумку піднімається температура, і процес «дозрівання» відбувається значно швидше. Такий пуер, природно, так само володіє цілющими властивостями. Більшість поставляється в нашу країну пуеру відноситься саме до цього типу, зупинимося на його властивості більш докладно.

При гастритах, колітах і дуоденітах пуер є незамінним чаєм. Показаний він при отруєннях. Володіючи спазмолітичні властивості, він покращує перистальтику кишечника. З одного боку, він м'яко і ненав'язливо підвищує апетит тим, хто страждає його відсутністю. З іншого боку, пуер корисний для охочих схуднути, так як він покращує метаболізм, спалює жири. За рахунок тривалої ферментації в ньому значно більше речовин, корисних для кишкової мікрофлори, ніж в інших типах чаїв. Крім зазначених цілющих властивостей, пуер - єдиний з чаїв, який можна вживати людям, що страждають виразкою шлунка і дванадцятипалої кишки. За роки витримки він стає майже лужним, до того ж не робить надмірно збудливого, стимулюючої дії на шлунок.

Кілька знижуючи в'язкість крові, пуер просто не замінимо для людей, страждаючих тромбофлебітом. Також він нормалізує роботу судин. Французькі дослідники переконливо довели, що він знижує вміст цукру в крові, це робить пуер корисним напоєм для діабетиків.

Цікаво вплив чорного чаю і на психологічну, емоційну сфери. По-перше, незважаючи на досить невисокий вміст кофеїну, пуер є прекрасним тонізуючим засобом. Пара кухлів такого чаю з ранку підбадьорить краще, ніж чашка кави. По-друге пуер надає як збудливу, так і заспокійливу дію. Все залежить від психоемоційного стану людини, яка його вживає. Справа в тому, що цей чай приводить організм в гармонію, він діє за принципом доповнення крайнощів, що робить його корисним як під час сильних стресів, так і в період тужливих депресій.

Варто зауважити, що пуер не вживають як ліки. Його не потрібно довго виварювати і наполягати, він вживається як повсякденний напій, що не вимагає клопоту з виготовленням. Існує два основних типи приготування пуеру, при якому з них цілющі властивості чаю зберігаються.

Заварений пуер має більш вираженим тонізуючим ефектом. Для заварки використовується тільки починає закипати вода 90-95 градусів. Перша заварка (або дві, для витриманого кілька років пуеру) триває секунд 10-20 сек., Наступні - секунд 30. Ідеально вживати його не гарячим, але теплим - так його цілющі властивості проявлять себе максимально. Для цього пуер наливають в маленькі порційні чашечки або розбавляють молоком. До речі, саме розбавлений молоком пуер найбільш легко буде вживати тим, кого бентежить його «землистий» характерний запах.

Варений пуер традиційний для холодних гірських і степових регіонів. Його дія більш заспокійливе. Варять його на молоці або воді, секунд 30-60; попередньо замочують листя в холодній воді. Повторна заварка неможлива.

П'ять-шість випитих підряд на голодний шлунок чашок пуеру можуть викликати ейфорію і надмірно піднесений настрій - «чайне сп'яніння». Воно абсолютно не схоже на отруєння т.зв. «Чифіром», але зменшує критичність сприйняття світу і може розцінюватися як пробковий ефект.

 


Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.003 сек.)