АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Існує легенда про виникнення села

Читайте также:
  1. Авеста – священная книга зороастризма; религиозная книга, возникшая в 1-вом тысячелетии до н. э во времена легендарной деятельности Заратуштры..
  2. Алгоритм дій у разі виникнення кровотечі/мажучих кров'янистих виділень при використанні ДМПА
  3. Визначення постійних витрат за їх величиною та за місцем їх виникнення
  4. Викинги — легенда и реальность
  5. Виникнення (набуття) авторського права
  6. Виникнення античної цивілізації
  7. Виникнення бібліотечної сфери діяльності .Перші бібліотекознавчі праці.
  8. Виникнення вчення Чарлза Дарвіна
  9. Виникнення грошей
  10. Виникнення грошей як історичний розвиток.
  11. Виникнення держави в Спарті
  12. Виникнення економічної теорії та основні етапи розвитку. Сучасні напрямки і школи економічної теорії

Жив колись у районі Рогатина князь (пан). Він хотів захопити багато земель. Заїхав у наше село, де жили поляки. їх колись називали «мазурами». По цілому селі простягалися луки і зрідка були побудовані хати. Тоді цей князь вирішив оселитись у селі і назвав його Луковець. Місцеві жителі вздовж доріг насаджували багато вишень, звідси і пішла друга частина назви села Вишнівський. А далеко по луках ходили журавлі. їх було дуже багато, тому другу частину села, назвали Луковець-Журівський.[2]

У селі Луковець-Вишнівський є велике озеро - Княже. Існує переказ про виникнення озера.

Одного разу на Великдень захотів князь (пан) виорати поле. Почав кликати людей, щоб вони поганяли волів і ходили за плугом. Люди відмовлялися. Тоді князь вирішив це зробити сам. На Великдень, коли в церкві вдарили дзвони він почав орати поле. В цей час посеред поля з’явилася яма, яка почала наповнюватися водою, що поглинула і князя. Утворене озеро дістало назву Княже3.

За іншими свідченнями з давніх-давен тут була величезна яма, яка згодом перетворилася на озеро.4 Проте ці свідчення не пояснюють походження назви озера.

Є також цікава історія про церковні дзвони


 

Під час II світової війни поляки хотіли забрати дзвони з церковної дзвіниці. їх мали переплавити на зброю. Але жителі села зняті дзвони кинули в озеро, а один із них закопали. Кажуть, що дзвони в озері лежить і досі.5

Сучасний вигляд озера Княже. Фото 2009 р.

 

Після II світової війни почалась операція «Вісла». В жовтні 1945 року частина переселенців з Польщі - з Сяноцького повіту, зокрема з с. Щавне (Лемківщина); Ярославського повіту с. Сосниця; Перемишльського повіту с. Корівники; Черемиського повіту (Надсяння), Холмщини та інших сіл цього регіону були виселені на Україну, тобто в наші села: Лук-Вишнівський і Лук-Журівський. Вони поселилися в будинках поляків, які вже на той час покинули свої житла.6

 

5Записано зі слів жительки с. Луковець-Вишнівський Лесів Олександри Михайлівни (1963 р.н.), яка почула про історію з уст Стихар Ольги (1924 р.н.)

6 Записано зі слів жительки с. Луковець-Вишнівський Каразуб Мирослави Михайлівни (1953 р.н.), знає ці відомості зі слів Грицеляк Ольги Олексіївни 1919 р.н., що народилася в с. Сосниця і сама була переселенкою восени 1945 р.


 

Для дітей переселенців в жовтні-листопаді 1945 року в шкільних будинках було організовано навчання учнів 1-4 класів. В селі також було створено так звані класи сільської молоді (5-7кл.) для дітей, які закінчили початкову школу в Польщі. В 1946 році класи сільської молоді було ліквідовано.7

Луковець-Журівська політехнічна школа. Фото

В 1949 році в селі виник колгосп «Прапор Ілліча» (з 1989 р. перейменований на «Прапор України»). У 70-80 роках колгосп був мільйонером. Довгі роки головою колгоспу працював І.Г.Паращак.

На колгоспному полі. Фото 1975 р.

 

7Записано зі слів жительки с. Луковець-Вишнівський Карабуз Мирослави Михайлівни (1953 р.н.)


 

У селі був костел, побудований поляками ще в 1883 році. Коли сюди переселилися українці, костел переробили на церкву (1945 р). Всю церковну атрибутику (образи, чашу, корогви та ін.) з своїх церков перевезли в с. Луковець українці.8 Разом зі своїми парафіянами в село приїхав отець Інокентій Рудавський, який помер у 1950 році. Його онук Юрій Рудавський був ректором Львівського політехнічного інституту.9


 

Церква Покрови Пресвятої Богородиці, Фото 2007 р.

 

З часом зростала чисельність учнів. В селі Лук-Вишнівський була відкрита дочірня початкова школа, яка підпорядковувалась Луковець- Журівській семирічній школі, що була відкрита в 1965 році (директор Салук Володимир Йосипович).

 

 

_________________________________

8Записано зі слів жителька села Лукавець-Вишнівський Гайди Тетяни Зеновіївни (1973 р.н.), яка почула її від Слюзар Тетяни (1924 р.)

9 записано зі слів жительки с. Лукавець-Вишнівський Ціжовської Маріїї Степанівни і Наконечної Варвари Іванівни (1927 р.н.)


 

Хор Лук-Вишнівського Будинку культури. Фото 2000 рік.

У селі є також залізнична станція Журавно

Сучасний вигляд залізничної станції «Журавно» у с. Лук-Вишнівський. Фото 2009р.


Перші переселенці. 1946-47 рр.

Дівчата-переселенці у національних костюмах. Фото 1947 рік.


 

 

Огляд художньої самодіяльності, м.Рогатин. Хор с. Луковець. Фото 1986 року.


 

Учні і вчителі Лук-Журівської семирічної школи. Фото 1980 р.

Середню освіту учні сіл Лук-Вишнівський і Лук-Журівський одержували у Вишнівській СШ Букачівського, а потім Рогатинського району або в Журавнівській СШ Жидачівського району (так і до сьогоднішнього дня).

У 1985 році відкрито новозбудовану Лук-Вишнівську ЗОШ І-ІІ ст. Першим директором даної школи був Шумиляк Петро Іванович.

 

Сучасний вигляд Лук-Вишнівської ЗОШ І-ІІ ст. Фото 2008р.


 

У 1978 році в селі побудовано медпункт

Луковець-Вишнівський фельдшерсько-акушерський пункт. Фото 2008 рік.

У часи національно-визвольних завдань, в роки незалежності розпався колгосп і утворилася СП «Луковець». В даний час населення працює на своїх присадибних ділянках, земля розпайована.

У 1993 році в селі відкрили і освятили могилу Січовим Сирільцям.

 

Могила УСС. Фото 1993 рік.

На території селе в даний час є сільська рада, школа, медпункт, пошта, магазин, будинок «Просвіта», бібліотека.


[1] Записано зі слів жителя с. Луковець-Журівський Салука Володимира Йосиповича (1918 р.н.)

[2] Записано зі слів жительки с. Луковець-Вишнівський Наконечної Варвари Іванівни (1927 р.н.)

3Записано зі слів жительки с. Луковець-Вишнівський Лев Катерини (1923 р.н)

4Записано зі слів жительки с. Луковець-Вишнівський Наконечної Варвари Іванівни (1923 р.н)

 

 


Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.005 сек.)