АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Забезпечення позову. У стадії підготовки справи до судового розгляду, суддя, на прохання осіб, які беруть участь у справі

Читайте также:
  1. AD CONSILIUM NE ACCESSERIS, ANTEQUAM VOCERIS - на совет не иди, пока не позовут (Цицерон)
  2. IV. ІНФОРМАЦІЙНО-МЕТОДИЧНЕ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ
  3. VII. Матеріали методичного забезпечення заняття.
  4. Аналіз освітлення робочої зони розробника проекту з метою визначення та забезпечення його оптимального значення.
  5. Аналізатори, їх значення для життєдіяльності і забезпечення захисту людини від небезпек.
  6. Арешт майна як захід забезпечення кримінального провадження.
  7. Вартість майна, яке належить арештувати з метою забезпечення цивільного позову, повинна бути співмірною із розміром шкоди, завданої кримінальним правопорушенням.
  8. Вжити необхідних заходів для забезпечення безпеки особи згідно із законодавством.
  9. Види забезпечення виконання зобов’язань
  10. Визначення ефективності впровадження вітроенергетичної установки для потреб енергозабезпечення об’єкта
  11. Визначення ефективності впровадження фотовольтаїчна система для потреб енергозабезпечення об’єкта
  12. Використання здобутків правової інформатики щодо забезпечення правотворчої діяльності

У стадії підготовки справи до судового розгляду, суддя, на прохання осіб, які беруть участь у справі, чи за власною ініціативою може вжити заходів до забезпечення позову. Забезпечення позову — це вжиття судом, в провадженні якого знаходиться справа, заходів щодо охорони матеріально-правових інтересів позивача, які гарантують за його позовом про присудження реальне виконання позитивно прийнятого рішення.

Інститут забезпечення позову врегульований статтями 151-155 ЦПК і спрямований проти несумлінних дій відповідача, який може сховати майно, продати або знищити його. При цьому, суддя застосовує способи забезпечення позову, зазначені в законі (ст.152 ЦПК).

1) накладенням арешту на майно або грошові кошти, що належать відповідачеві і знаходяться у нього або в інших осіб;

2) забороною вчиняти певні дії;

3) встановленням обов'язку вчинити певні дії;

4) забороною іншим особам здійснювати платежі або передавати майно відповідачеві чи виконувати щодо нього інші зобов'язання;

5) зупиненням продажу арештованого майна, якщо подано позов про визнання права власності на це майно і про зняття з нього арешту;

6) зупиненням стягнення на підставі виконавчого документа, який оскаржується боржником у судовому порядку;

7) передачею речі, яка є предметом спору, на зберігання іншим особам.

У разі необхідності судом можуть бути застосовані інші види забезпечення позову. Суд може застосувати кілька видів забезпечення позову.

На забезпечення позову судом чи суддею приймається ухвала, яка виконується негайно в порядку, встановленому для виконання судових рішень. Прийняте судом забезпечення позову може бути змінено або скасовано (статті 154 ЦПК). На заяву сторони, з врахуванням думки другої, суд або суддя має право допустити заміну одного способу іншим, а також допустити декілька забезпечень з тим, щоб загальна їх сума не перевищувала позовної. При забезпеченні позову, що має грошову оцінку, відповідач може з дозволу суду або судді замість допущеного забезпечення внести в депозит позовну суму.

Ухвала про забезпечення позову може бути скасована судом, який її постановив, після розгляду заяви в судовому засіданні з повідомленням осіб, які беруть участь у справі. Якщо в позові буде відмовлено, вжиті судом заходи по забезпеченню позову зберігаються до набрання рішенням законної сили. Але суд може одночасно з ухваленням рішення або після цього постановити ухвалу про скасування забезпечення позову.

На ухвалу суду з питань забезпечення позову, а також на ухвалу про скасування заходів забезпечення позову може бути подано апеляційну скаргу.

Відповідно до ст.155 ЦПК у разі скасування заходів забезпечення позову, набрання законної сили рішенням про відмову у задоволенні позову чи ухвалою про закриття провадження у справі або залишення заяви без розгляду особа, щодо якої вжито заходи забезпечення позову, має право на відшкодування збитків, завданих забезпеченням позову.

 

Контрольні запитання

1. Дайте визначення стадії підготовки справи до судового розгляду.

2. Визначити строки підготовки справи до судового розгляду.

3. Які дії здійснює суддя на стадії підготовки цивільної справи до розгляду?

4. Назвати дії судді після прийняття позовної заяви.

5. Назвіть загальні строки підготовки справ до судового розгляду.

6. Яким чином суддя оформляє призначення справи до розгляду?

7. Який існує строк підготовки складних цивільних справ?

8. Чи можливе об’єднання та роз’єднання позовів у стадії підготовки?

9. Чи можна у процесі підготовки справи вирішити питання про забезпечення позову?

10. Визначити підстави для застосування забезпечення позову.

 

Література:

1. Україна. Верховний Суд. Про застосування норм цивільного процесуального законодавства, що регулюють провадження у справі до судового розгляду: Постанова Пленуму від 12 червня 2009 року №5. / Україна. Верховний Суд // Вісник Верховного Суду України. - 2009. - № 7. - С. 4-8.

2. Луспеник Д. Значення стадії підготовки цивільних справ до судового розгляду та деякі особливості проведення попереднього судового засідання судом першої інстанції / Д. Луспеник // Право України. - 2006. - № 11. - С. 56-62

3. Тертишніков В. Підготовка цивільних справ до судового розгляду / В. Тертишніков // Вісник Академії правових наук України. - 2006. - № 2. - С. 149-153

4. Бондаренко-Зелінська Н. Л. Підготовка цивільних справ до судового розгляду як стадія цивільного процесу: автореф. дис.... канд. юрид. наук / Н. Л. Бондаренко-Зелінська. - К., 2007. - 20 с.


[1] Про застосування норм цивільного процесуального законодавства, що регулюють провадження у справі до судового розгляду: Постанова Пленуму ВСУ від 12.06.2009 р. №5 // http://zakon2.rada.gov.ua/laws/show/v0005700-09.

[2] Про застосування норм цивільного процесуального законодавства, що регулюють провадження у справі до судового розгляду: Постанова Пленуму ВСУ від 12.06.2009 р. №5 // http://zakon2.rada.gov.ua/laws/show/v0005700-09.

[3] Про застосування норм цивільного процесуального законодавства, що регулюють провадження у справі до судового розгляду: Постанова Пленуму ВСУ від 12.06.2009 р. №5 // http://zakon2.rada.gov.ua/laws/show/v0005700-09.


1 | 2 | 3 | 4 | 5 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.004 сек.)