АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Курортно-рекреаційні ресурси Львівщини

Читайте также:
  1. Бальнеологічні курортно- рекреаційні ресурси України.
  2. Банківські ресурси, їх види та класифікація
  3. Виробничі ресурси і виробничий потенціал суспільства
  4. Виробничі ресурси суспільства і їх обмеженість. Крива виробничих можливостей.
  5. Влада як соціальний феномен. Ресурси влади. Класифікація влади.
  6. Водні ресурси України
  7. Гідрографія і водні ресурси
  8. Глава 5. Інформаційні технології та інформаційні ресурси у державній митній справі
  9. Запозичені банківські ресурси: суть, значення та загальна характеристика
  10. Земельні ресурси і структура земельного фонду України, регіональні проблеми розміщення і використання.
  11. Інформацiйнi ресурси Інтернету
  12. Інформаційні ресурси

На Львівщині створені непогані умови для курортного, оздоровчого, спортивного та екскурсійно-туристичного відпочинку. До курортних та оздоровчих ресурсів належать різні види мінеральних вод і торфові лікувальні грязі. 62 санаторії і пансіонати з лікуванням, будинки відпочинку, численні бази відпочинку, пансіонати, дитячі та спортивні табори відпочинку розташовані у привабливих мальовничих куточках краю.

Необхідною умовою розвитку курортно-санаторного господарства є наявність та розподіл рекреаційних ресурсів. Рекреаційні ресурси - це синтез природних, природно-технічних і соціально-економічних геосистем та їх елементи, які можуть бути використані за існуючих технічних і матеріальних можливостей для організації курортно-санаторного господарства, планування перспектив його розвитку.

Оптимальна організація лікування передбачає високі вимоги до рівня обслуговування та благоустрою території. Це можна побачи ти на прикладі організації обслуговування в Трускавці та Моршині, на території яких компактно розміщені спеціалізовані заклади обслуговування - магазини, кафе, ресторани, кінотеатри, відеосалони, концертні зали, що створює оптимальні умови для відпочинку. За цікавлення людей, що лікуються в санаторно-курортних закладах, не обмежується лікувально-гігієнічними процедурами. Життя на курорті є багатоаспектним. Організуються прогулянки, екскурсії пам’ятними місцями, що є важливою частиною комплексного ліку вального процесу. Тому все це має знайти відбиття у структурі за кладів лікувально-курортних зон.

Трускавець та Моршин розташовані саме в тій місцевості, де є оптимальний набір природно-лікувальних факторів та необхідні умови для їх застосування з лікувально-профілактичною метою. Недаремно вони офіційно визнані курортами загальнодержавного значення.

Курорт Трускавець - один з найбільш привабливих бальнеологічних курортів України і один з найстаріших у Європі. Він розташований у мальовничій долині на північ від передгір’я Східних Карпат, на висоті 350 метрів над рівнем моря. Це надзвичайно гарне місто: око милують чарівні пейзажі пологих лісових схилів, стрімких рік. Тут теплий і помірно вологий клімат, гостює недовга зима, за нею - квітуча весна, тепле літо та тривала золота осінь.

Залізниця з’єднує курорт з багатьма містами України, з країнами пострадянського простору та Балтії. Трускавець - тиха, екологічно чиста зона, щедра на різні земні та підземні багатства. На його території - чималі запаси підземних мінеральних вод з 14 природними джерелами та пластами «гірського

воску» - озокериту. Славиться курорт своїми унікальними мінеральними водами, такими, як: Нафтуся, Марія, Броніслава, Юзя, Софія, лікувальним озокеритом, а також сіллю Барбара. Тут успішно лікують хвороби печінки, нирок, шлунково-кишкового тракту, обміну речовин та багато інших.

Перше дослідження мінеральної води та лікування було здійсне ще на початку XIX століття. Трускавець, як курорт, розпочинав із сольових мінеральних купалень. Датою заснування оздоровниці вважається 1827 рік, коли було споруджено перше невелике приміщення на 8 ванн, і з того часу - можливості значно зросли, тепер призначаються різні лікувальні комплекси із застосуванням мінеральних вод для зовнішнього та внутрішнього застосування.

Щороку у невелике прикарпатське містечко на Львівщині приїжджає близько 200 тисяч чоловік з усієї України та інших країн. Одночасно тут перебуває від 15 до 18 тисяч осіб із різних регіонів нашої країни та з-за кордону.

У Трускавці здійснюється лікування захворювань нирок та сечовивідних шляхів, сечокам’яної хвороби, печінки та жовчовивідних шляхів, органів травлення, порушення обміну речовин та ін.

В адміністративно-територіальних межах Трускавця було створено першу в Україні вільну економічну зону, яка почала функціонувати з 1 січня 2000 року. Метою створення ВЕЗ «Курортополіс-Трускавець» є стимулювання інвестиційної та інноваційної діяльності, спрямованої на збереження й ефективне використання природних лікувальних ресурсів курорту, прискорення економічних реформ у лікувально-оздоровчій галузі та розвиток рекреаційного туризму.

 

Питання для самоконтролю.

1. Дайте визначення рекреаційних та природних рекреаційних ресурсів.

2. Назвіть види рекреаційних ресурсів.

3. Визначте найважливіші рекреаційні ресурси України.

4. За якими напрямами здійснюється оцінка курортно-рекреаційних ресурсів?

5. Дайте визначення бальнеологічних ресурсів.

6. Які курортно-рекреаційні ресурси можна віднести до бальнеологічних?

7. Дайте визначення лікувальним мінеральним водам.

8. Які мінеральни речовини, розчинені у підземних водах?

9. Дайте характеристику бальнеологічним групам, на які поділяють природні мінеральні води.

10. Які групи лікувальних мінеральних вод розвідані та використовуються на території України?

11. Дайте визначення «лікувальні грязі».

12. На які ґенетичні типи поділяють лікувальні грязі?

13. Які грязі переважно застосовують для курортного лікування в Україні?

14.Дайте характеристику та можливості застосування озокериту.

15. На якій території України найбільші родовища озокериту?

16. Чому кліматичні ресурси — важлива умова розвитку санаторно-курортного господарства України?

17. Визначте основні географічні кліматоурворючі чинники.

18. Дайте характеристику кліматичних курортно-рекреаційних ресурсів України.

19.Дайте характеристику ландшафтних курортно-рекреаційних ресурсів України.

20. Охарактеризуйте популярні пляжні курортно-рекреаційні ресурси України та світу.

21. Дайтезагальну характеристику курортно-рекреаційним ресурсам Львівщини.


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.004 сек.)