АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Домогосподарство та його ознаки

Читайте также:
  1. V. Змішані ознаки.
  2. Дайте визначення держави та назвіть її ознаки.
  3. Дайте визначення поняття адміністративного правопорушення та назвіть його ознаки.
  4. Домогосподарство – діяльність, що здійснюється залежно від сімейного бюджету, який визначається співвідношенням між прибутками і витратами сім’ї.
  5. Монополія в ринковій економіці: визначення, ознаки. Умови максимізації прибутку.
  6. Розкрийте поняття правова держава та назвіть її ознаки.
  7. Розкрийте поняття правовідносин та перерахуйте їх ознаки.
  8. Розкрийте поняття правопорушення та назвіть його ознаки.
  9. ЧИСТА КОНКУРЕНЦІЯ ТА її ХАРАКТЕРНІ ОЗНАКИ. ВИЗНАЧЕННЯ ОБСЯГУ ВИРОБНИЦТВА ЗА ЧИСТОЇ КОНКУРЕНЦІЇ
  10. ЧИСТА МОНОПОЛІЯ ТА її ХАРАКТЕРНІ ОЗНАКИ. ВИЗНАЧЕННЯ ОБСЯГУ ВИРОБНИЦТВА ЗА ЧИСТОЇ МОНОПОЛІЇ. ДИСКРИМІНАЦІЯ ЦІН. АНТИМОНОПОЛЬНЕ ЗАКОНОДАВСТВО

Серед безлічі учасників господарювання сучасна економічна теорія відокремлює три основні групи об’єктів економічних відносин:

· домашні (сімейні) господарства;

· підприємства (фірми) різних видів, форм і господарської спеціалізації;

· держава з її розгалуженим апаратом управління та захисту;

Домогосподарство як суб'єкт ринкової економіки для купівлі товарів і послуг, які задовольняють потреби людини.

Як синоніми до поняття домогосподарства також використовують терміни домашнє господарство та сімейне господарство.

Поняття сім'ї (родини) і домогосподарства близькі, але не тотожні. Сім'я здебільшого є соціальною основою домогосподарства, проте домогосподарство може складатися і лише з однієї особи.

Сім'я - це двоє або більше людей, пов'язаних родинними зв'язками, які об'єднані спільністю побуту, взаємною моральною відповідальністю і взаємодопомогою. Сім'я є первинною суспільною одиницею, натомість домогосподарство - одиниця економічна. Термін сімейне господарство власне наголошує і на тісній спорідненості понять сім 'я та домогосподарство, і на відмінності між ними.

Натомість, щодо визначення поняття домогосподарства воно повніше розкривається так: невелика група людей, що проживають в одному помешканні, повністю або частково об'єднують свої доходи і майно, спільно споживають певні види товарів та послуг. Це тлумачення акцентує увагу на таких важливих аспектах, як спільне житло, спільні бюджет і ведення господарства, узгоджене ухвалення економічних рішень.

Домашнє господарство є одним із найактивніших суб’єктів економічних відносин суспільства, оскільки саме в ньому виникають первинні економічні інтереси, які стимулюють розвиток суспільного виробництва. Термін «домогосподарство» об’єднує всіх споживачів: найманих працівників, підприємців, власників капіталів, природніх ресурсів, та осіб що зайняті і незайняті в суспільному виробництві.

Домогосподарства можна класифікувати за низкою демографічних та економічних ознак. Важливими демографічними характеристиками домогосподарств є їх чисельність, склад та місце проживання. Основним економічним критерієм, за яким поділяють домогосподарства, є рівень їхніх доходів та багатства.

До аналізу диференціації домогосподарств за рівнем доходів повернемося дещо згодом, а спершу з'ясуймо демографічні відмінності.

В Україні налічується близько 17,5 млн домогосподарств. З них понад дві третини (понад 12 млн.) проживає в містах, і лише 5,5 млн - у сільській місцевості. Цікаво зауважити, що попри тривалий процес скорочення чисельності населення в Україні кількість домашніх господарств збільшується. Ймовірно, це відображає тенденції до відокремлення молодих сімей, зростання кількості розлучень і, як наслідок, зменшення кількості осіб в одному домогосподарстві.

Процеси зменшення розмірів домогосподарств в Україні простежуються упродовж декількох сторіч. Якщо у XVII ст. пересічна сім'я в Україні налічувала майже 7 осіб, у XVIII ст. - 6 осіб, у XIX ст. - понад 5 осіб, то в середині XX ст. - лише 3,2 особи, у XXI ст. середній розмір домогосподарства в Україні становив 2,71 особи. До того ж, понад 70% домогосподарств складається з однієї, двох або трьох осіб, і менше 10% - з п'яти та більше осіб. Водночас понад половина домогосподарств (57,5%) не мають дітей, а серед домогосподарств з дітьми 62% мають одну дитину і 32,5% - двох. Ці дані досить промовисто свідчать не лише про серйозні економічні проблеми у недалекому майбутньому, пов'язані з процесом старіння населення, але й про реальну загрозу самому існуванню українського етносу.


1 | 2 | 3 | 4 | 5 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.003 сек.)