АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Відсоток домогосподарств

Читайте также:
  1. Домогосподарства як заощадники доходів
  2. Домогосподарства як постачальники ресурсів.
  3. Домогосподарство та його ознаки.
  4. Домогосподарство – діяльність, що здійснюється залежно від сімейного бюджету, який визначається співвідношенням між прибутками і витратами сім’ї.
  5. Змішана економіка і приватний сектор. Домогосподарства як підсистема приватного сектора економіки
  6. Споживання домогосподарств
  7. СПОЖИВАННЯ ДОМОГОСПОДАРСТВ
  8. Тема 11. Домогосподарства
  9. Тема 11. Домогосподарства
  10. Тема 6. Фінанси домогосподарств.
  11. Тема 8. Економіка домогосподарства

Рис. 10.1. Крива Лоренца

 

Резюме

1. Домогосподарство - це економічна одиниця, що складається з

однієї або більше осіб, постачає економіку ресурсами і використовує отримані кошти для купівлі товарів і послуг, які задовольняють матеріальні потреби людини. Важливими рисами домогосподарства є спільне житло, спільні бюджет і ведення господарства, узгоджене прийняття економічних рішень. Як синоніми до поняття домогосподарства часто використовують терміни домашнє господарство та сімейне господарство.

2. Домогосподарства можна класифікувати за низкою демографіч-

них та економічних ознак. Важливими демографічними характеристиками домогосподарств є їх чисельність, склад та місце проживання. Упродовж декількох сторіч в Україні простежується тенденція до зменшення розміру домогосподарств.

3. Домогосподарство, як одна з первинних економічних одиниць ринкової системи, виконує низку важливих функцій. У ринковій системі домогосподарства постають як постачальники ресурсів, виробники товарів та послуг, споживачі благ і заощадити доходів.

4. Домогосподарства в ринковій економіці є власниками усіх чотирьох видів ресурсів - землі, капіталу, праці та підприємницького хисту. В умовах перехідної економіки України масштаби власності домогосподарств на матеріальні ресурси істотно нижчі, ніж у країнах з розвиненою економікою. Водночас низка серйозних проблем пов'язана також з використанням людських ресурсів домогосподарств.

5. Функціональний розподіл доходів вказує, яка частина грошового

доходу суспільства припадає на кожен з чотирьох видів ресурсів. У країнах з розвиненою економікою найважливішим джерелом доходів домогосподарств є плата за працю - заробітна платня. В Україні з початком ринкового реформування економіки реальні доходи домогосподарств істотно знизилися, а їх структура помітно погіршилася. Значну частину доходів домогосподарства в Україні отримують в тіньовій економіці. З відновленням економічного зростання ситуація поступово поліпшується.

6. Домогосподарства можуть використовувати наявні в них ресурси

і самостійно виробляти товари та послуги. Виробництво в межах домогосподарств поділяють на ринкове (товари і послуги пропонуються для продажу) та неринкове (їх використовують для власного споживання). Сьогодні існують об'єктивні передумови до посилення виробничої функції домогосподарств.

7. Переважну частину коштів, отриманих від продажу ресурсів,

домогосподарства витрачають на споживання. У країнах з розвиненою економікою на споживчі видатки домогосподарств може припадати до двох третин валового внутрішнього продукту. В Україні упродовж останніх років цей показник становить приблизно 55%.

8. Домогосподарства заощаджують, якщо вони не повністю витрачають свої поточні доходи на придбання товарів і послуг. Заощадження - це та частина використовуваного доходу, яка не витрачається на споживання. У країнах з розвиненою економікою заощадження домогосподарств є основним джерелом інвестицій, які визначають розвиток економіки країни. В Україні й досі приблизно дві третини заощаджень населення зберігається у вигляді готівки в національній та іноземній валюті.

Домогосподарство як суб'єкт ринкової економіки

9. Родинний розподіл доходів - це розподіл використовуваного доходу між різними домогосподарствами. Зазвичай родинний розподіл доходів виявляє значну майнову нерівність у суспільстві. Нерівномірність розподілу доходів є різною в різних суспільствах. В Україні за час ринкового реформування економіки ступінь майнового розшарування населення істотно зріс.

10. Пом'якшення нерівності розподілу доходів у суспільстві є одним з найважливіших завдань держави у ринковій економіці Для розв'язання цієї проблеми уряди країн здійснюють політику соціального захисту населення. У країнах з перехідною економікою основними складниками системи соціального захисту є пільги окремим категоріям населення, соціальна допомога та соціальне страхування. Чинна система пільг в Україні недостатньо ефективна. Багато фахівців вважає, що доцільно замінити її системою адресної грошової допомоги.

 


1 | 2 | 3 | 4 | 5 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.003 сек.)