АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Польські утиски, релігійні й соціально-економічні, вважають, призвели до переселення великої людської маси на досі незаселені території за Дніпровими порогами

Читайте также:
  1. Визначення рівня шуму на території житлової забудови.
  2. Вихідні дані для розрахунку рівнів звукового тиску на території
  3. Глава 23. Переробка на митній території
  4. Глава 24. Переробка за межами митної території
  5. Глава 54. Пропуск та оподаткування товарів, що вивозяться (пересилаються) громадянами за межі митної території України
  6. Докази можуть бути одержані на території іноземної держави в результаті здійснення міжнародного співробітництва під час кримінального провадження.
  7. ІІ. Структура людської психіки. Три періоди розвитку вчення Фрейда про несвідоме
  8. Інвестування на прикордонній території (державному кордоні).
  9. Інші відомості, передбачені міжнародним договором України, який також чинний для іноземної держави, на території якої встановлено розшукувану особу.
  10. Копії ухвали суд надсилає Міністерству юстиції України та вручає особі, засудженій вироком суду іноземної держави, якщо така особа перебуває на території України.
  11. Міжнародна економіка та її роль у зростанні добробуту людської спільноти світу
  12. Модель великої п’ятірки

Друга зала висвітлює історію нашого краю з XIV по середину XVIII ст. і присвячена переважно проблематиці запорізького козацтва.

ДНІПРОВСЬКІ ПОРОГИ

Досить промовисто про те, який вигляд мав наш край в означений період свідчать представлені є експозиції світлини з зображенням дніпровських порогів. Скелі, що перетинали Дніпро в середній частині його течі були залишками т.з. Придніпровського гранітного щита. Треба відзначити, що наш Дніпро в ті часи був не таким тихим спокійним і повноводним, яким ми звикли бачити його зараз. Не скована ні дамбами, ні електростанціями, ріка була більш вільна, бурхлива та небезпечна. її пороги починалися в межах сучасного Дніпропетровська (напроти селища Старий Кодзк лежав Кодацький поріг) та закінчувались трохи вище о. Хортиця (сучасне місто Запоріжжя) Вільним порогом. Найбільш грізним вважався Ненаситецький поріг (біля сучасного села Микільське-на-Дніпрі). Ненаситець (або як ще його називали Ревучий або Дід) мав протягу понад 2 км.; водяні маси падали з ревом з його кам'яних урвищ дванадцятьма лавами, де висота падіння води досягала 5 м., а швидкість течії у вирах - до 4 м/с.

Схематичне розташування порогів можемо побачити на плані, що був складений Д.І. Яворницький. Про перебування людини на монастирському острові у Х\Л-Х\ЛІ ст.. свідчать археологічні знахідки, зроблені Яворницьким, Це залишки залізної сокири і ножа, остроги, свинцеві та глиняні рибальські грузила, підбори для чобіт.

В XV ст. територія нашого краю формально належала ВКЛ (в експозиції видання Литовського статуту, за нормами якого регулювалось суспільне життя в ВКЛ). У 1569 р., коли на Люблінському сеймі був проголошений союз Литви та Польщі й утворена Річ Посполита, землі України відійшли під її протекторат (гравюра “Люблінська унія”).

Після прийняття Сигізмундом ІІ “Устава на волоки” (1557) почалося захоплення селянських земель магнатами і шляхтою. Грамота Сигізмунда ІІ Поміщику Поплавському. Крім цього почався наступ і на Православя (1596 – Брестська унія, яка об’єднала в уніатській церкві католиків і православних, значно утиснувши останніх в правах) (в експозиції лист про відлучення від сану Львівського епіскопа Гедеона Балабана).

 

Одним з основних геополітичних завдань Литовської держави, а пізніше і Речі Посполитої була боротьба з Золотою (Білою) ордою, Уявлення про вигляд і спорядження татарського воїна дають представлені перед Вами юшман, сідло та фрагмент кінського убору. Юшман - набірний панцир. являє собою поєднання кольчужної сорочки з вплетеними на грудях прямокутними металевими пластинами. На виготовлення юшманів, які мали вагу 12-15 кг., затрачалося до 100 пластин. Даний експонат датується XVII ст., виготовлений східними майстрами. Дерев'яне сідло декороване кісткою, шкірою, кольоровими фарбами - робота турецьких майстрів XVII ст. фрагмент кінського убору - шкіряний, вкритий оксамитом і металевими пластинами. Фактично татаро-монгольське іго на українських землях було ліквідовано за часів правління Вітовта, сина Кейстута (1392-1430).

Польські утиски, релігійні й соціально-економічні, вважають, призвели до переселення великої людської маси на досі незаселені території за Дніпровими порогами.

Серед причин, які зумовили появу козацтва, можна виділити:

Соціальні (посилення феодальної експлуатації, юридичне оформлення кріпосної залежності);

Економічні (нестача орної землі, необхідність колонізації вільних земель Дикого поля);

Політичні (прагнення польської адміністрації залучити козацтво на службу для охорони південних кордонів від татарської загрози);

Національні (спротив політиці колонізації та покатоличення українського населення);

Стратегічні (загроза з боку Кримського ханства)


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.003 сек.)