АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

ПОЧАТОК ВІЙНИ

Читайте также:
  1. Боротьба за переділ світу та імперіалістичні війни
  2. Великобританія в роки Першої світової війни.
  3. Війни проти свого народу
  4. Для українського бомбардира кінець – це ще тільки початок
  5. ДОЛЯ МОЇХ РІДНИХ В ОСТАННІХ ДНЯХ ВІЙНИ
  6. Змістовний модуль 2.2 Особливості розвитку ринкового господарства та основні напрямки економічної думки в Україні (друга половина ХІХ – початок ХХ ст.).
  7. Зовнішні інформаційні війни
  8. Ігор Рюрикович -- Північної і Південної Русі монарх; від нього бере початок родослівна великих князів московських, князів Острозьких і Заславських
  9. ІЗ ЛИСТА КРИМСЬКОГО ХАНА САПБ-ҐІРЄЯ ДО ПОЛЬСЬКОГО КОРОЛЯ СИҐІЗМУНДА І (ПОЧАТОК 40-Х PP. XVI СТ.)
  10. Методика вивчення об'єктів психологічної війни
  11. Оголошення війни Німеччиною Франції. Позиція Британії.
  12. Основні характеристики об'єктів психологічної війни

 

На світанку 22 червня 1941 р. Німеччина без оголошення війни напала на Радянський Союз. Згідно до плану „Барбаросса" війна мала закінчитися швидким розгромом Червоної Армії. Виконувати цей план мали 190 дивізій, що включали в себе майже 5,5 млн. солдатів і офіцерів. Група армій „Південь", спрямована на стратегічно важливу територію України, складалася з 57 дивізій. Мали протистояти їм 80 дивізій Київського та Одеського воєнних округів, що згодом були об'єднані в Південно-Західний фронт під командуванням генерал-полковника Михайла Петровича Кирпоноса.

 

Першими у війні прийняли удар прикордонники брестської фортеці, що більше місяця відбивала атаки німців. Серед воїнів, які входили до брестського гарнізону були й дніпропетровці (Кузнєцов, Нагай, Питько, Тютюнник), фотокартки яких можна побачити в експозиції.

Перед вами фотокартка нікопольчанина лейтенанта Віктора Усова, що командував прикордонним загоном однієї з застав Білоруського воєнного округу. Декілька годин застава утримувала рубіж державного кордону.

У 1965 р. В.М.Усову, який загинув під час бою, присвоєно звання Героя Радянського Союзу, про що свідчить телеграма його матері. Зараз застава носить його ім'я. В експозиції зброя, частини снарядів і мін, а також земля з застави.

 

Далі ми бачимо документи котрі розкривають діяльність радянського уряду в перші дні війни, тобто в умовах невідкладної мобілізації всіх сил народу. В експозиції

· накази про мобілізацію, про проголошення воєнного стану,

· звернення ЦК КП(б)У, Президії Верховної Ради та Раднаркому УРСР до всього українського народу із закликом чинити опір агресору;

· Газета з текстом виступу Сталіна по радіо З липня. Що свідчить про розгубленість Сталіна. Так 22 червня він не дав згоди на своє звернення до радянського народу. Навіть відмовився с початку від посади голови головнокомандування.

 

Гасло перших тижнів війни „ Все для фронту все для перемоги ”. До перебудови економіки на воєнний лад було залучено все працездатне населення. Старики і підлітки замінили на виробництві біля третини всіх робітників. У складних умовах проводили збір вражаю. Жителі всіх міст брали участь в будівництві оборонних споруд. Фото: мешканці дніпропетровська риють противотанковий рів. Загроза окупації поставила задачу організувати евакуацію в тилові райони країни найціннішого обладнання підприємств. Фото. Всього в області було евакуйовано 99 тис. вагонів різного вантажу.

 

Багато добровольців йдуть в Червону Армію. В експозиції заяви жителів Томаківського району Дніпропетровської області про зачислення їх добровольцями у Червону Армію (серед них жінки й діти); У липні 41 в Дніпропетровську було сформовано 5 дивізій народного ополчення які були зведені у корпус і налічували 50 тис. чол..

 

 


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.003 сек.)