АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Фізичні та хімічні властивості

Читайте также:
  1. Біофізичні основи магнітотерапії
  2. Біохімічні методи
  3. Біохімічні ознаки
  4. Біохімічні ознаки
  5. Біохімічні особливості
  6. БНМ 4.1.6. Магнітні властивості речовини
  7. Будова і властивості напівпровідників
  8. Будова і властивості полімерів
  9. Визначити, які властивості або тип темпераменту лежать в основі такої поведінки.
  10. Визначники та їх основні властивості.
  11. Виробнича функція та її властивості
  12. Властивості арифметичного кореня n-го степеня.

Йод малорастворим у воді. При кімнатній температурі в 100 г води розчиняється близько 0,03 г йоду, з підвищенням температури розчинність йоду дещо збільшується. Набагато краще йод розчиняється в органічних розчинниках. В гліцерині розчинність йоду складає 0,97 г йоду, в чотирихлористому вуглеці - 2,9 г, в спирті, ефірі і сероуглероде - близько 20 г йоду на 100 г розчинника. При розчиненні йоду в безкисневих органічних розчинниках (чотирихлористий вуглець, сірковуглець, бензол) утворюються фіолетові розчини; з кислородсодержащими розчинниками йод дає розчини, що мають бурого забарвлення. У фіолетових розчинах йод знаходиться у вигляді молекул I2, в бурих - у вигляді нестійких сполук зі слабкими донорно-акцепторними зв'язками [Неніцеську, 1968]. Йод добре розчиняється у водних розчинах йодидів, при цьому утворюється комплексний трійодід-іон, що знаходиться в рівновазі з вихідними речовинами і продуктами гідролізу. Трійодід-іон бере участь в хімічних реакціях як еквімолярних суміш молекулярного йоду і йодид-іона.

Атом йоду має дуже легко поляризованому електронною оболонкою. Катіони більшості елементів здатні глибоко проникати в електронну оболонку йоду, викликаючи значну її деформацію. Внаслідок цього з'єднання йоду мають більш ковалентним характером, ніж аналогічні з'єднання інших галогенів. Висока поляризованість призводить до можливості існування структур з позитивним кінцем диполя на атомі йоду. Позитивно поляризований атом йоду обумовлює кольоровість і високу фізіологічну активність хімічних сполук йоду [Мохнач, 1968].

Хімічна активність йоду нижче, ніж в інших галогенів. Йод взаємодіє з більшістю металів і з деякими неметалами. Йод не взаємодіє безпосередньо з благородними металами, інертними газами, киснем, азотом, вуглецем. З'єднання йоду з деякими з цих елементів можуть бути отримані непрямим шляхом. З більшістю елементів йод утворює йодиди, при взаємодії з галогенами утворюються сполуки позитивно поляризованого йоду. Йодиди лужних і лужноземельних елементів - солеобразние сполуки, добре розчинні у воді. Йодиди важких металів більш ковалентних. На відміну від легких галогенів йод стабілізує нижчі ступеня окислення у елементів зі змінною валентністю. Не існує йодидів тривалентного заліза і четирехвалентного марганцю. Це пов'язано з великим радіусом йодид-іона і недостатньою окислительной активністю йоду.

Йодиди неметалічних елементів - речовини з молекулярною структурою і переважно ковалентними зв'язками, що володіють кислотним характером. Ці речовини в природі існувати не можуть, так як легко розкладаються водою (гідролізуються). Спеціальними методами можуть бути отримані сполуки, що містять катіон одновалентного йоду. Однак вони також нестійкі і легко гідролізуються.

Насичені органічні сполуки

не взаємодіють з йодом, так як енергія зв'язку вуглець - водень більше енергії зв'язку вуглець-йод. Йод здатний приєднуватися до кратних вуглець - вуглецевим зв'язкам. Ступінь ненасиченість речовини можна характеризувати йодним числом, тобто кількістю йоду, приєднується до одиниці маси органічної сполуки. Йод здатний заміщати водень в активних ароматичних системах (толуол, фенол, анілін, нафталін), проте реакція йде важче, ніж для хлору і брому.

 


1 | 2 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.004 сек.)