АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Ефективність регіональної економіки: показники, методи оцінки, критерії

Читайте также:
  1. A. Учебно-методическое обеспечение самостоятельной работы студентов
  2. I.Организационно – методический раздел
  3. II Методика виконання курсової роботи.
  4. II. ПОРЯДОК И МЕТОДИКА ПРОВЕДЕНИЯ ЭКЗАМЕНА
  5. II. Учебно-методический блок
  6. II. Учебно-методический блок
  7. III. Методика расчета эффективности электрофильтра.
  8. IV. ІНФОРМАЦІЙНО-МЕТОДИЧНЕ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ
  9. IV. Методические указания по прохождению производственной практики
  10. V. Учебно-методическое обеспечение курса
  11. V. Учебно-методическое обеспечение курса
  12. VI. Методичні вказівки до виконання курсової роботи.

Тема 14. Ефективність регіональної економіки та прогнозування її розвитку: показники, методи оцінки, критерії.

Ефективність регіональної економіки: показники, методи оцінки, критерії.

Аналіз, діагностика та прогнозування розвитку регіональної економіки

 

Ефективність регіональної економіки: показники, методи оцінки, критерії.

Діяльність суб'єктів господарювання на відповідній території як і в цілому економіки регіону характеризується відповідними витратами. При цьому від певної діяльності очікуються і певні результати. Під результатом можна розуміти обсяг виготовленої продукції або надання послуг, прибуток тощо.

При оцінці економічної ефективності суб'єктів господарювання і економіки регіону в цілому виникає питання: як співвідносяться між собою результати і фактори, що зв'язані з економічною діяльністю? Співвідношення результатів (Р) і витрат (В) дозволяє дати оцінку економічній ефективності регіональної економіки. Співвідношення результатів і витрат може бути чотирьох видів:

Аналіз цих співвідношень свідчить про те, що ефективною економічна діяльність, а отже ефективність регіональної економіки спостерігається у першому випадку, тобто коли Р по відношенню до В більше 1.

Найбільш високий рівень ефективності досягається при умові максимального співвідношення результатів і витрат, = тах.

У цьому випадку говорять про те, що економіка регіону прямує до оптимального розвитку. Відповідно до відтворювального економічного процесу перевищення результатів над витратами призводить до нарощування обсягів накопичення і споживання.

Ефективність економіки спостерігається і тоді, коли виробництво, формуючи пропозицію, буде перевищувати обсяги попиту або споживання (Пр > C)

Треба пам'ятати, що вищеозначені умови економічної ефективності діють лише при розвинутому господарському комплексі регіону.

Критерієм оцінки економічної ефективності регіональної економіки в умовах ринкових відносин є отримання максимального прибутку, або максимального внутрішнього валового продукту при мінімальних сукупних витратах. Цей критерій можна записати такою формулою:

тах ЧП = ВВП-СВ,

де: тах ЧП - максимальний чистий прибуток регіону;

ВВП - обсяг внутрішнього валового продукту;

СВ - сукупні витрати.

До показників, які характеризують економічну ефективність регіональної економіки, відносяться:

1. Показник загальної ефективності (ЗЕ), який визначається співвідношенням чистого прибутку до сукупних витрат:

2.Показник середньодушового ВВП (СДВ):

де Н – чисельність населення.

 

3. Середній обсяг ВВП на одного зайнятого в економіці регіону (СП):

 

де: 3 — загальна чисельність зайнятих.

В доповнення до цих показників часто використовують показники співвідношення обсягів ввозу і вивозу товарів та послуг із даного регіону:

де: ВВі - обсяг ввозу і-го товару (послуг);

ВиВj - обсяг вивозу j-го товару (послуг).

При співвідношенні обсягів ввозу і вивозу певної продукції або послуг менше або рівно І регіональна економіка вважається ефективною.

Ефективність економіки регіону можна опосередковано визначити співвідношенням обсягів продукції і-го виду, виготовленої і спожитої в регіоні:

де: ПіВ - обсяг і-ої продукції, виготовленої в регіоні:

ПіС- обсяг і-ої продукції, спожитої в регіоні.

Для оцінки ефективності функціонування регіональної економіки використовуються такі показники, як матеріалоємність, енергоємність та працеємність виробленої продукції (послуг). Важливим показником оцінки економічної ефективності є продуктивність праці в регіоні.

Оцінка та визначення економічної ефективності регіональної економіки здійснюється на основі методів економічного аналізу і відповідних економіко-математичних розрахунків. Найбільш поширеними є методи математико-статистичних розрахунків, тобто таких, які здійснюються на основі статистичної інформації або статистичних спостережень за економічною діяльністю в регіоні.

Іншим методом, що застосовується в економічному аналізі є метод балансових розрахунків, серед яких найпоширенішим є міжгалузевий баланс. Міжгалузевий баланс передбачає визначення співвідношення виробництва та розподілу продукції і послуг між різними галузями економіки регіону. За допомогою міжгалузевого балансу визначаються обсяги витрат, обсяги виробленої продукції. Цей баланс також дозволяє визначити обсяги ввозу та вивозу продукції та послуг. В останні роки широке застосування мають методи оптимізації економічного розвитку регіонів. Для цього будуються відповідні економіко-математичні моделі.

До основних напрямів, які підвищують ефективність регіональної економіки відносяться:

- зниження матеріало-, енерго-, працеємності продукції та послуг в регіоні;

- прискорення науково-технічного розвитку регіональної економіки;

- реструктуризація економіки регіонів (проведення структурних змін в економіці регіонів для забезпечення розвитку ефективних галузей);

- підвищення рівня продуктивності праці на підприємствах регіонів;

- розвиток зовнішньоекономічних зв'язків з зарубіжними державами.


1 | 2 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.005 сек.)