АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Порядок ведення облікових документів

Читайте также:
  1. II. ПОРЯДОК И МЕТОДИКА ПРОВЕДЕНИЯ ЭКЗАМЕНА
  2. IV. Порядок представления работ на Конкурс
  3. IX. Зауваження до ведення класного журналу
  4. V. ПОРЯДОК ПРОВЕДЕНИЯ СОРЕВНОВАНИЯ
  5. VII. Порядок проведения предполетного досмотра
  6. VIІ Підведення підсумків практики
  7. XII. Порядок учета и отчетность работы групп досмотра
  8. Адресування документів
  9. Аналіз документів у соціології
  10. Асортимент деревно-чагарникових порід, рекомендований для захисного лісорозведення
  11. Банківські об'єднання: порядок створення та їх типи
  12. Бюджет продаж. Назначение и порядок разработки.

МЕТОДИЧНА РОЗРОБКА

для проведення занять з предмету “ОРГАНІЗАЦІЯ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ ВІЙСЬК ПАЛЬНИМ ”

Тема 5: Облік та звітність в службі пального військової частини

 

 

Харків

КАФЕДРА ВІЙСЬКОВОЇ ПІДГОТОВКИ ОФІЦЕРІВ ЗАПАСУ

 

ЗАТВЕРДЖУЮ

завідувач кафедри військової

підготовки офіцерів запасу

к.т.н..В.СТАХОВСЬКИЙ

“____” _________________________200_ р

 

 

Прим. №___

(Тільки для викладачів)

 

 

МЕТОДИЧНА РОЗРОБКА

 

для проведення занять з студентами 3 курсу зі спеціальності:

“ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ РІДКИМ РАКЕТНИМ ПАЛИВОМ ТА ПАЛЬНИМ ”

Тема 5: Облік та звітність в службі пального військової частини

 

 

Обговорено на засіданні ПМК №4

протокол №___

від “____”______________ 200_р.

№ з/п ЗМІСТ Сторінка
1. Загальні організаційно-методичні вказівки щодо відпрацювання теми №5: “Облік та звітність в службі пального військової частини”.  
2. Розрахунок часу за видами занять.  
3. Навчально-методичні матеріали для проведення заняття №1: Основні положення по обліку та звітності(групове заняття)  
4. Призначення обліку і види облікових документів.(самостійне заняття)  
5. Навчально-методичні матеріали для проведення заняття №3 Звітні документи по службі пального(групове заняття)  
6. Навчально-методичні матеріали для проведення заняття №3 Облік та звітність в службі пального. (самостійне заняття)  
Додатки:  
1. Завдання на самостійну роботу.  
Дидактичні матеріали  

 

І. НАВЧАЛЬНО – МЕТОДИЧНІ МАТЕРІАЛИ ДЛЯ ПРОВЕДЕННЯ ЗАНЯТЬ

 

ЗАНЯТТЯ №1

Основні положення по обліку та звітності

ГРУПОВЕ ЗАНЯТТЯ

2 години

НАВЧАЛЬНІ ПИТАННЯ ТА РОЗРАХУНОК ЧАСУ

.

1 навчальне питання:

Призначення обліку і види облікових документів.

Пальне й технічні засоби служби пального, як і інші матеріальні засоби, підлягають обов'язковому обліку.

Облік полягає в оформленні встановленим порядком документів, що підтверджують рух пального й технічних засобів, а також своєчасного запису в книгах (картках) обліку всіх операцій, пов'язаних з рухом і зміною якісного (технічного) стану пального й технічних засобів.

Безпосереднє керівництво організацією обліку здійснюється заступником командира військової частини (з'єднання) по тилу й начальником служби пального військової частини (з'єднання). У військових частинах,

де по штаті начальник служби пального не передбачений, командир військової частини своїм наказом покладає його обов'язку на один з підготовлених офіцерів частини.

Безпосереднє ведення обліку пального й технічних засобів служби покладається: на складі пального військової частини (з'єднання) - на начальника складу; на пункті заправлення на моториста-заправника; у підрозділі, розташованому окремо від своєї частини, - на особу, призначена наказом командира військової частини; у службі пального військової частини (з'єднання)- на начальника служби й одного з писарів або діловода частини за рішенням заступника командира військової частини (з'єднання) по тилу.

Облік пального в підрозділі військової частини ведеться в літрах, на

складі й у службі військової частини - у кілограмах.

Мастила враховуються тільки в кілограмах, а особливо дефіцитні масла, мастила й рідини в грамах. Технічні засоби враховуються в штуках, комплектах і мірах довжини (метрах), а якісний стан по категоріях.

На складі й пункті заправлення техніки пальне видається в літрах з наступним перерахуванням у кілограми. Видана кількість горючого начальником складу (заправником) перераховується з літрів у кілограми шляхом множення виданої кількості в літрах на щільність пального, встановлену за допомогою ареометра (нефтеденсиметра).

Точність перерахувань-один кілограм (0,5 кг і більше

округляється до 1 кг, а менше 0,5 кг—до нуля).

Правильність перерахування перевіряє начальник служби пального військової частини. Це правило не поширюється на особливо Коштовні й дефіцитні масла, змащення, спирти й гальмові рідини.

Всі види змащень у всіх ланках ураховуються в кілограмах. Дефіцитні масла, змащення й спеціальні рідини, річна витрата яких незначна, враховуються в грамах.

Облік технічних засобів служби ведеться в штуках, комплектах, мірах довжини (метрах), по категоріях. Пальне й технічні засоби враховуються по кожному найменуванню й марці. Наприклад, облік автобензину повинен вестися окремо по А-95,А-92, А-80, А-76 і т.д

Облікові документи залежно від їхнього призначення підрозділяються на:

1.Первинні документи, книги й картки обліку;

2.Документи допоміжного характеру.

Первинні документи. рознарядка (форма 1), накладна (форма 2), рахунок-накладна (форма 3), акт прийому (форма 4), зведена відомість (форма 7), чекова вимога на одержання пального (форма 6), роздавальна (здавальна) відомість (форма 8), акт закладки (освіження) пального (форма 10). акт списання (зняття залишків) пального й технічних засобів (форма 11), акт технічного стану технічних засобів служби (форма 12), акт зміни якісного стану (форма 13), акт складання сумішей (форма 15), атестат військової частини (форма 20), акт відбору проб для аналізів (форма 55).

Обліковий документ - документ, що містить у зафіксованому виді інформацію, оформлену у встановленому Керівництвом порядку, що має відповідно до діючого законодавства правове значення.

У книгах і картках обліку відображуються наявність, рух й якісний (технічний) стан матеріальних засобів за певний період по підрозділах (частинах), складах., майстернях, інших об'єктах військового (корабельного) господарства й у цілому за військову частину (з'єднання).

Облікові документи допоміжного характеру - зведені й інші відомості (крім роздавально-здавальних), доручення, супровідні, і пакувальні листи, листи відпуску гарячої їжі, розкладки, стелажні ярлики, описи матеріальних засобів, повідомлення, підтвердження сприяють виконанню операцій, пов'язаних з рухом і зміною якісного стану матеріальних засобів.

Порядок складання, оформлення й ведення облікових документів

Облікові документи оформляються й ведуться в строгій відповідності із встановленими вимогами.

У кожній книзі обліку аркуші нумеруються, прошнуровуються, скріплюються мастичною печаткою «Для пакетів» військової частини (з'єднання). Кількість аркушів засвідчує підписами: у книгах обліку, що ведуться в підрозділах,— командирів підрозділів; у книгах обліку, що ведуться на складі пального, у службі пального військової частини з'єднання ), -начальника служби пального військової частини (з'єднання).

У книзі обліку для кожного найменування пального й технічних засобів залежно від частоти записів виділяється певна кількість сторінок. Черговість запису найменувань повинна відповідати послідовності, передбаченій формами повідомлень і звітів.

На початку КНИГИ обліку показується її зміст, у якому послідовно відбиваються найменування пального й технічних засобів і номера сторінок, що відводять для них.

Карточки обліку складаються на одне найменування пального або на один технічний засіб. Правильність оформлення картки обліку засвідчує підписом начальника служби пального. Підпис засвідчується мастичною печаткою «Для внутрішніх господарських документів» військової частини (з'єднання).

Всі книги обліку, що ведуться в підрозділах, на складі пального, у службі військової частини (з'єднання), обліковуються у діловодстві штабу частини (з'єднання) і видаються в порядку, установленому Посібником зі службової переписки в Збройних Силах. Картки обліку враховуються в службі пального по книзі реєстрації облікових документів (форма 25) і видаються під розписку в них.

Записи в книгах (картках) обліку здійснюються тільки на підставі справжніх, законно й правильно оформлених первинних документів. При необхідності проводки протягом дня великої кількості прибуткових (видаткових) документів дозволяється запису в книгах (картках) обліку робити по зведених відомостях (форма 7). Зведені відомості складаються в службі окремо на прибуткові й видаткові документи й підписуються особою, що веде облік. Первинні записи в нових книгах (картках) обліку виконуються на підставі первинних документів, а також актів інвентаризації (передачі) або облікових даних попередніх книг (карток) обліку.

По технічних засобах, що мають терміни служби (експлуатації), при переносі їхніх залишків у нові книги (картки) обліку одночасно вказуються й дати видачі цих засобів.

Підсумки про прибутково-видаткові операції пального й технічних засобів у книгах (картках) обліку підводять по звітних періодах і за рік, а також при інвентаризаціях, ревізіях, передачі посади матеріально відповідальною особою та в інших необхідних випадках. Підсумки підкреслюються рисою.(річні підсумок-двома рисами) і засвідчуються підписами: особи, відповідальної за стан обліку, і особи, що безпосередньо веде облік.

Книги й картки обліку ведуться до повного використання. Ті що залишаються на наступний операційний рік книги (Картки) обліку перереєструються за новими номенклатурними номерами відповідно «Переліку справ, книг і журналів» і книзі реєстрації облікових документів (форма 25)

Картки, закінчені протягом операційного року, додаються до знову заведених й зберігаються разом з ними до кінця операційного року. У випадку втрати книги (картки) обліку облікові дані відновлюються в новій книзі (картці) по первинних облікових документах.

Ё

 

Оформлювальна частина документа містить: дати складання, підписи й затвердження документа; найменування посад осіб, що підписали документ; особисті підписи і їхню розшифровку: відповідні печатки (на документах, де вони передбачені). При необхідності вказується номер доручення одержувача.

У такий спосіб облік і звітність призначені відбивати дійсний стан, рух і наявність у військовій частині й підрозділах паливно-мастильних матеріалів, спеціальних рідин і технічного майна.

2 навчальне питання:

Порядок ведення облікових документів

Приступаючи до відпрацювання питання викладач оголошує його, роз’ясняє, відповідає на запитання студентів, добивається єдиного їх зрозуміння поставленої мети.

Викладаючи матеріал слід використовувати формалізовані зразки облікових документів. Доведення матеріалу навчального питання проводити з використанням опорних конспектів, створенням проблемних ситуацій та інших методичних прийомів, які стимулюють підвищену зацікавленість студентів до вивчення навчального матеріалу.

В ході доведення питання основні положення дати під запис. Постійно підтримувати зв’язок з аудиторією.

Необхідно добиватися, того щоб студенти зрозуміли те що правильне ведення начальником служби пального частини чи начальником відділу зберігання складу або бази пального(центру забезпечення)обліково-видаткових документів. які визначають порядок ведення обліку видачі, прийому та транспортування пального має важливе значення при організації всіх заходів, які стосуються питань збереження та раціонального і економного використання паливо-мастильних матеріалів та технічних засобів.

По закінченню викладання матеріалу викликати 2-3 студентів для контролю засвоєння даного питання чи теми.

У книгах обліку пального, мастильних матеріалів і технічних засобів для кожного сорту пального, мастильних матеріалів, спеціальних рідин і для кожного найменування технічних засобів приділяється певна кількість сторінок, Черговість запису найменувань повинна відповідати послідовності, передбаченої формами повідомлень і звітів. На початку книги обліку приводиться її зміст.

Картка обліку складається на одне найменування матеріальних засобів. Правильність оформлення картки обліку засвідчує своїм підписом начальник служби пального військової частини. Підпис засвідчується мастичною печаткою «Для внутрішніх господарських документів» військової частини. Картка обліку враховується по книзі реєстрації (форма 25).

Записи в книгах (картках) обліку здійснюються тільки на підставі справжніх, законно й правильно оформлених первинних документів. При необхідності оформлення протягом дня великої кількості прибуткових (видаткових) документів дозволяється запис у книгах (картках) обліку робити по зведених відомостях. Зведені відомості складаються окремо на прибуткові й видаткові документи й підписуються особою, що веде облік.

Первісні записи в нових книгах (картках) обліку здійснюються на підставі первинних документів, актів інвентаризації, облікових даних попередніх книг (карток) обліку. Записи про залишки пального, мастильних матеріалів, спеціальних рідин і технічних засобів, перенесені з інших книг (карток) обліку, підтверджують підписами начальник служби пального військової частини й особа, що веде облік. При переносі записів технічних засобів у нові книги (картки) обліку одночасно вказується дата їхньої видачі в підрозділи.

Підсумки про прихід (витрату) у книгах (картках) обліку підводять по звітних періодах і за рік, а також при інвентаризації, ревізіях, передачі посади матеріально відповідальною особою й в інших необхідних випадках. Підсумки, підкреслені рискою (річні підсумки двома рисками), завіряють підписами начальник служби пального й особа, що безпосередньо веде облік.

Записи в книгах, і картках обліку про звірення наявності пального, мастильних матеріалів і технічних засобів здійснюються на спеціально відведених місцях книг (карток). Книги (картки) обліку ведуться до повного їхнього використання. Книги й картки обліку, що залишилися на наступний операційний рік, перереєструються в новому «Переліку справ, книг і журналів» з позначкою про це в старому «Переліку справ, книг і журналів» і книзі реєстрації. Картки, закінчені протягом операційного року, додаються до знову заведених й зберігаються разом з ними до кінця операційного року.

Облікові документи повинні складатися й вестися розбірливо без помарок і підчищень. Для виправлення помилок, допущених при записах, неправильні цифри або слова закреслюються тонкою рискою так, щоб закреслене можна було прочитати, а над ним записуються правильні цифри й слова. Зроблене виправлення обмовляється на вільному місці цієї ж сторінки документа: «Виправленому) на... (указується правильний запис) вірити» і засвідчується в книзі (картці) обліку підписом виконавця, а в первинному документі підписом начальника, що підписав документ.

У випадку, коли здійснюється тільки закреслювання помилкового запису без виправлення його, закреслене обмовляється: «Закреслене... (указуються цифри або слова) не вважати» - і також засвідчується в книзі (картці) обліку підписом виконавця, а в первинному документі підписом начальника, що підписав документ.

Підпис посадової особи про виправлення в первинному документі засвідчуються печаткою.

При виправленні запису в книзі (картці) обліку повинні бути виправлені й наступні підсумки із вказівкою дати виправлення. Якщо після виправленого запису зроблено ще кілька неправильних записів, то підсумок (залишок) виправляється тільки в останньому записі.

На всіх виконаних первинних документах робляться позначки про записи в книгах (картках) обліку операцій, пов'язаних з рухом або зміною якісного (технічного) стану пального. В позначці вказуються номер книги (картки) обліку й сторінка, на якій записана облікова операція. При наявності в документі декількох найменувань пального й технічних засобів позначка здійснюється по кожному найменуванню.

При складанні й оформленні первинних облікових документів дотримуються наступних правил.

У заголовній частині кожного документу обов'язково вказуються реквізити: його номер. підстава (мета) і дата операції, пов'язаної з рухом і зміною якісного стану пального й технічних засобів; найменування служби, що видала документ відправник вантажу (здавач) і вантажоодержувач (приймальник); термін дії документа.

У змістовній частині вказуються: номер по порядку; найменування пального, технічних засобів; код номенклатури; одиниця виміру: кількість продукту.

При оформленні документа на видачу (здачу) технічних засобів, крім того, указується категорія, заводський номер. Наприкінці змістовної частини документа пишеться: «Разом найменувань» - і прописом указується їхня кількість. Рядки й графи, що залишилися вільними до підведення підсумку, обов'язково перекреслюються так, щоб між текстом і підписами посадових осіб не можна було що-небудь вписати.

Накладні, роздавальні відомості підписують начальник служби пального частини й писар (діловод); чекові вимоги на одержання пального заступник командира частини по тилу і начальник служби пального частини; акти на прийом пального, технічних засобів, акти на складання суміші, на витрачене пальне на виробничо-технічні потреби члени комісій. Підписи заступника командира частини по тилу й начальника служби пального на чекових вимогах засвідчуються мастичною гербовою печаткою військової частини, на накладних, призначених для обігу усередині військової частини, - мастичною печаткою «Для внутрішніх господарських документів», а на накладних, призначених для відправлення з військової частини, - мастичною гербовою печаткою військової частини.

Прибуткові й видаткові документи, що складаються у двох екземплярах і більше, заповнюються через копіювальний папір друкувальним пристроєм або хімічним олівцем (кульковою ручкою, копіювальним пером).

Прибутковий (видатковий) документ уважається виконаним, якщо по ньому зроблений прийом (відпустка) пального (технічних засобів) хоча б й у неповному обсязі проти призначеного. На доодержання (до здачу) складається новий документ.

Всі первинні документи (крім чекових вимог), що складаються у службі, реєструються в книзі реєстрації облікових документів. Порядковий номер реєстрації є номером документа. Якщо документ складається з декількох листів, то його номер указується на кожному листі документа. При наявності додатків до основного документа на всіх листах додатків також ставиться його номер.

По документах, не підписаних посадовими особами, не зареєстрованими у книзі реєстрації і які не мають печатки, де вона передбачена, робити видачу пального й технічних засобів КАТЕГОРИЧНО ЗАБОРОНЯЄТЬСЯ.

Прийом (відпуск) пального (технічних засобів) підтверджують своїми підписами одержувач (здавач) і особа, що відпустила (прийняла) пальне (технічні засоби).

Виконані первинні документи після записів у книгах (картках) обліку складу наприкінці робочого дня здаються в службу пального. У службу приймаються тільки повністю оформлені документи. Документ без підписів одержувача й здавача вважається недійсним.

Всі виконані облікові документи разом з додатками до них підшиваються в справи в порядку їхньої реєстрації. Листи в справі нумеруються. Кількість їх у закінченій справі підтверджується підписом начальника служби пального частини й засвідчується мастичною печаткою «Для внутрішніх господарських документів» військової частини.

Облікові документи, що не містять секретних даних, зберігаються в шафах, що защіпаються (ящиках), що забезпечують їхня схоронність. Щодня по закінченні роботи ці шафи (ящики) повинні защіпатися й опечатуватися номерними печатками виконавців. Зберігати документи, у ящиках робочих столів і шаф, що не защіпаються (ящиках) забороняється. Облікові документи зберігаються у військовій частині протягом строків, установлених наказом Міністра оборони України. Після закінчення встановлених строків зберігання облікові документи здаються в архів або знищуються у встановленому порядку.

Облік бланків чекових вимог ведеться в книгах обліку (форма 27) по кількості книжок і бланків із вказівкою їхньої серії й номерів. Чекові вимоги зберігаються в сейфі начальника служби пального частини. Витрачені чекові

вимоги списуються наприкінці звітного періоду на підставі акту комісії, у якому вказуються номери зіпсованих бланків. Комісія встановлює законність видачі бланків чекових вимог і правильність оформлення їхніх корінців. Акт комісії затверджує командир військової частини. Корінці витрачених бланків чекових вимог зберігаються в справах облікових документів.

Книжки бланків чекових вимог видаються військовим частинам і з'єднанням на чекову вимогу. Вони можуть висилатися військовим частинам по їхніх заявках замовленою поштою з обов'язковим підтвердженням частини про одержання книжки.

3 навчальне питання:


1 | 2 | 3 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.009 сек.)