АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Характеристика господарсько – фінансової діяльності підприємства

Читайте также:
  1. I Тип Простейшие. Характеристика. Классификация.
  2. I. Оцінка викладацької діяльності вчителя щодо стимулювання пізнавальної самостійності учнів
  3. I. Электрофильтры. Характеристика процесса электрической очистки газов.
  4. II.2 Стилистическая характеристика рекламного текста
  5. III. Социолингвистическая характеристика
  6. S.I.2. Види діяльності, які може здійснювати юридична особа після одержання нею спеціального дозволу (ліцензії)
  7. А30. Эллинистический Египет (общая характеристика социально-экономических и политических отношений).
  8. А31. Держава Селевкидов (общая характеристика социально-экономических и политических отношений).
  9. Абсолютизм. Общая характеристика. Особенности стиля. Используемые композиционные решения, конструктивные элементы и строительные материалы. Ключевые здания. Ключевые архитекторы.
  10. Авіатранспортного підприємства»
  11. АДВОКАТА У ГОСПОДАРСЬКОМУ СУДОЧИНСТВІ
  12. Акти, як форма правових засобів прокурорської діяльності.

 

Товариство з обмеженою відповідальністю «ППОК» створено та діє на підставі Цивільного кодексу, Господарського кодексу, Закону України «Про господарські товариства» та інших нормативних актів України.

Повне найменування Товариства: Товариство з обмеженою відповідальністю «Перша плодово – овочева компанія».

Скорочене найменування Товариства: ТОВ «ППОК».

Місцезнаходження Товариства: Україна, 68660, Одеська область, Ізмаїльський р-н, с. Озерне, вул. Бесарабська, буд. 43.

Відповідно до ст. 50 Закону України «Про господарські товариства» товариством з обмеженою відповідальністю визнається товариство, що має статутний фонд, поділений на частки, розмір яких визначається установчими документами. За своїми правовими характеристиками ТОВ належить до об’єднань капіталів, але має деякі елементи особових (персональних) відносин між учасниками [2].

Товариство засноване двома особами об'єднання, статутний капітал якого розділений на частки, визначені установчими до­кументами. Установчими документами ТОВ «ППОК» є установчий договір,підпи­саний його засновниками, і затверджений ними статут.

Установчими документами товариства з обмеженою відповідальністю «Перша плодово – овочева компанія» передбачено, що учасники, які не повністю внесли вклади, відповідають за зобов’язаннями товариства також у межах невнесеної частини вкладу.

Управління ТОВ «ППОК» здійснюється за допомогою системи органів, які формують учасники товариства. Функції з управління товариством поділяються між його органами:

- вищим – зборами учасників;

- виконавчим – дирекцією (директором);

- контролюючим – ревізійною комісією.

Вищим органом управління ТОВ є загальні збори його учас­ників. Товариство може бути добровільно ліквідоване чи реорган­ізоване в спеціалізоване товариство чи у виробничий кооператив за одноголосним рішенням його учасників.

У товаристві з обмеженою відповідальністю «Перша плодово – овочева компанія» є виконавчий орган: одноособовий (директор). Членами виконавчого органу можуть бути також і особи, які не є учасниками товариства. Дирекція (директор) вирішує всі питання діяльності товариства, за винятком тих, що входять до виключної компетенції зборів учасників, її повноваження при цьому визначено ст. 62 Закону України «Про господарські товариства» та установчими документами товариства [2].

Контроль за діяльністю виконавчого органу товариства з обмеженою відповідальністю «Перша плодово – овочева компанія» здійснює ревізійна комісія, що утворюється зборами учасників товариства з їх числа у кількості не менше трьох осіб. Її діяльність регламентовано ст. 63 Закону України «Про господарські товариства»[2].

Статутний фонд товариства може поповнюватися за рахунок додаткових внесків учасників коштами, обладнанням, майном. Товариство вправі змінювати Статутний фонд. Збільшення Статутного фонду може бути здійснено тільки після внесення всіма засновниками своїх внесків у повному обсязі. Зменшення Статутного фонду при наявності заперечень кредиторів Товариства не допускається.

Товариство набуває прав юридичної особи з дня його державної реєстрації, має відокремлене майно, самостійний баланс, набуває майнових прав і несе обов'язки, відкриває рахунки, у тому числі валютні, в банківських установах, від свого імені укладає договори й інші цивільно – правові угоди, виступає позивачем і відповідачем у судах, має печатки, у тому числі, але не виключно: просту круглу печатку (головну), печатку №1, №2, №3, печатку для податкових документів, печатку для митних документів, печатку для транспортних документів, штампи і бланки зі своїм найменуванням, товарний знак, емблему, зразки яких затверджуються його вищим органом.

Товариство є власником такого майна:

1) майна, переданого йому Учасниками у власність;

2) продукції, виробленої Товариством в результаті господарської діяльності;

3) одержаних доходів;

4) іншого майна, набутого на підставах, не заборонених законом.

Товариство на свій розсуд здійснює володіння, користування і розпорядження своїм майном у відповідності з цілями своєї діяльності та з дотриманням вимог чинного законодавства України. Ризик випадкової загибелі або пошкодження майна, що є власністю Товариства, несе Товариство. Ризик випадкової загибелі або пошкодження майна, переданого Товариству у користування, несе власник майна, якщо інше не передбачено договором між Товариством і власником такого майна.

ТОВ «ППОК» продає і передає підприємствам, установам, організаціям і громадянам, обмінює, здає в оренду, надає у тимчасове користування належне йому на праві власності майно. ТОВ «ППОК» бере у тимчасове користування, в тому числі і на умовах оренди, майно у підприємств, установ та організацій, громадян. Склад майна тримається в таємниці, тому документацій нема.

ПеревагиТовариства з обмеженою відповідальністю «ППОК»:

- можливість швидкого акумулювання значних засобів;

- члени товариства несуть обмежену відповідальність за зо­бов'язаннями товариства.

Недоліки Товариства:

- статутний капітал не може бути меншим величини, встановленої законодавством;

- ТОВ «ППОК» менш привабливе для креди­торів, тому що члени товариства несуть тільки обмежену відпові­дальність за зобов'язаннями товариства.

Основною метою діяльності Товариства є отримання прибутку шляхом надання послуг, здійснення виробничої, комерційної та іншої діяльності в порядку та на умовах, передбачених діючим законодавством України та цим Статутом.

Основні види діяльності ТОВ «ППОК» є:

- вирощування зернових та технічних культур;

- овочівництво, декоративне садівництво та вирощування продукції розсадників;

- оптова торгівля фруктами та овочами;

- оптова торгівля зерном, насіння та кормами для тварин;

- збирання, заготівля і переробка вторинної сировини та ділових відходів;

- виробництво товарної сільськогосподарської продукції рослинництва, тваринництва, насіння овочевих та зернових культур, та надання послуг по обробці, поліпшенню сільськогосподарських угідь;

- постачання посівним матеріалом, добривами, молодняком птиці, великої і дрібної худоби;

- закупівля, первинна обробка, передпродажна підготовка, реалізація товарно - сільськогосподарської продукції;

- оренда землі та ін.

Основна загальна мета товариства – чітко виражена причина його існування – позначається як його місія.

Місія підприємства обумовлюється визначеними факторами:

1) колом потреб, що задовольняються;

2) сукупністю споживачів;

3) продукцією, що випускається;

4) конкурентними перевагами фірми.

Місія повинна завжди відповідати на основне запитання: в ім'я задоволення чиїх і яких потреб створюється і діє дане підприємство? З'ясування й уточнення цього питання створить базу для побудови й організації роботи підприємства.

При визначенні місії великих сільськогосподарських підприємств, яким є ТОВ «ППОК», слід мати на увазі, що вони задовольняють потреби споживачів у харчових продуктах, постачають сировину переробним підприємствам, є практично єдиним місцем працевлаштування місцевих сільських жителів.

В своїй діяльності підприємство має враховувати інтереси споживачів, учасників.

В умовах конкуренції та прагнення підприємства до максимізації прибутку аналіз фінансово-господарської діяльності підприємства є невід’ємною функцією управління. Цей аспект управління підприємством стає найбільш вагомим на сьогоднішній день, тому що практика функціонування ринку показує, що без аналізу фінансово - господарської діяльності підприємство не може ефективно функціонувати. Проведення аналізу забезпечує правильне прийняття управлінських рішень та формування цілей підприємства.

Головний вид діяльності підприємства – виробництво сільськогосподарської продукції, її переробка та реалізація.

Провідна галузь ТОВ – рослинництво. Підприємство спеціалізується на вирощуванні зернових, зернобобових та технічних культур. Також підприємство займається торговою діяльністю у сфері оптової, роздрібної торгівлі та соціального харчування по реалізації продовольчих товарів, займається виробництвом та переробкою різноманітної сільськогосподарської продукції.

Основні види зернових та технічних культур, які вирощує наше підприємство, наведені в таблиці 2.1.

Таблиця 2.1

Основні види культур ТОВ «Перша плодово – овочева компанія»

№ п/п Вид продукції Попередній період Звітний період Динаміка
Зібра-на пло-ща, га Вироб-лено проду-кції, ц Зібрана площа, Га Вироб-лено продук-ції, ц Зібрана площа, га Вироб-лено про-дукції, ц
               
  Пшениця озима         +67 -1254
  Ячмінь озимий         +224 +7517
  Соняшник на зерно         +61 +1078
  Соя         +106 -3296
  Ріпак озимий         +416 +5860
  Овочі відкритого грунту         -50 -9938
Разом         +824 -33

 

З таблиці 2.1. видно, що питома вага у виробництві сільськогосподарських культур на підприємстві займає ріпак озимий, на другому місці – озимий ячмінь; найменша питома вага належить овочам відкритого грунту.

Прослідив динаміку обсягів виробництва ТОВ «ППОК» можна зробити висновок, що виробництво майже кожного виду культури знизилось у звітному році порівняно з попереднім. Це відбулося через погодні умови.

Через складні погодно - кліматичні умови не вдалося досягти прогнозованих показників. Збільшилось лише виробництво ячміню озимого на 7517 ц внаслідок збільшеної посівної площі майже в 3,5 раза, соняшника на зерно на 1078 ц та ріпака озимого на 5860 ц.

Великої шкоди в поточному році сільгоспвиробнику завдано дощами та літньою засухою. Дощі та літня засуха негативно вплинули на формування урожаю зернових колосових культур, наслідком чого стали недорозвинені колос та зерно.

Через значне скорочення посівної площі знизилось виробництво овочей відкритого грунту на 9938 ц.

Отже, проаналізувавши виробництво зернових, слід зазначити, що зменшення посівних площ і рівня врожайності зернових є основною причиною спаду виробництва зерна. Розглянемо обсяг виробленої продукції у звітному році на рис. 2.1.

Рис.2.1. Обсяг виробленої продукції у звітному році.

Розглянемо основні техніко-економічні показники діяльності підприємства, які дозволяють оцінити організацію виробництва, технологічний рівень, рівень продуктивності праці, ефективність матеріальних, трудових, фінансових затрат.

До основних техніко-економічних показників діяльності належать:

1. Фондовіддача показує, скільки вироблено продукції (у вартісному або натуральному виразі) на 1 грн середньої вартості фондів.

, (2.1)

де – чиста виручка від реалізації продукції, тис.грн;

- середньорічна вартість основних фондів підприємства, тис.грн.

2. Фондомісткість – показник обернений фондовіддачі; виражає, скільки основних фондів доводиться на 1 грн або натуральну одиницю продукції:

, (2.2)

де - середньорічна вартість основних фондів підприємства, тис.грн;

– чиста виручка від реалізації продукції, тис.грн.

3. Фондоозброєність характеризує суму середньорічної вартості основних фондів, яка припадає на одного працівника підприємства.

, (2.3)

де - середньорічна вартість основних фондів підприємства, тис.грн;

– середньооблікова чисельність працівників, осіб.

4. Продуктивність праці характеризує кількість продукції, яка припадає на одного середньооблікового працівника.

, (2.4)

де – обсяг реалізованої продукції, тис.грн;

– середньооблікова чисельність працівників, осіб.

5. Рентабельність основних фондів – це відношення чистого прибутку підприємства до середньорічної вартості його основних фондів.

, (2.5)

де – чистий прибуток, тис.грн;

- середньорічна вартість основних фондів підприємства, тис.грн;

6. Рентабельність реалізованої продукції характеризується співвідношенням чистого прибутку підприємства до чистої виручки від реалізації.

, (2.6)

де – чистий прибуток, тис.грн;

– чиста виручка від реалізації, тис.грн.

7. Рентабельність власного капіталу продукції характеризується співвідношенням чистого прибутку підприємства до власного капіталу.

, (2.7)

де – чистий прибуток, тис.грн;

– власний капітал.

Занесемо всі розрахунки у таблицю 2.2.

Таблиця 2.2

Основні техніко-економічні показники діяльності ТОВ «ППОК»

№ п/п Показник Одиниці виміру Попередній період Звітний період Динаміка
           
1. Обсяг продукції (у вартісному виразі) тис.грн     +442
2. Чиста виручка від реалізації продукції тис.грн     +368
3. Собівартість реалізованої продукції тис.грн     +2411
4. Чистий прибуток (збиток) тис.грн -76,2 -478 -401,8
5. Власний капітал тис.грн     -
6. Середньорічна вартість основних фондів тис.грн     -763
7. Середня кількість усіх працівників осіб     -
8. Фондовіддача   3,59 5,52 +1,93
9. Фондомісткість   0,28 0,18 -0,1
10. Фондоозброєність   182,46 123,77 -58,69
11. Продуктивність праці тис.грн 785,85 819,85 +34
12. Рентабельність основних фондів % -0,032 -0,297 -0,265

 

 

Продовження табл. 2.2

           
13. Рентабельність реалізованої продукції % -0,009 -0,054 -0,045
14. Рентабельність власного капіталу % -0,076 -0,478 -0,402

 

З таблиці 2.2. видно, що майже всі показники у звітному році зменшились порівняно з попереднім. Так, середньорічна вартість основних фондів зменшилась на 763 тис.грн, собівартість продукції навпаки зросла на 2411 тис.грн.

Фондовіддача зросла на 1,93 грн. У звітному році рентабельність взагалі відсутня. Це свідчить про неприбутковість виробничої діяльності підприємства у звітному році.

Для визначення рівня, динаміки та структури фінансових результатів, необхідно провести аналіз структури та динаміки прибутку. Дані наведені в таблиці 2.3.

Таблиця 2.3

Аналіз фінансових результатів

№ п/п Показник Звітний період, тис.грн Попере-дній період, тис.грн Дина-міка
         
1. Дохід (виручка) від реалізації продукції, робіт, послуг   10216,3 +441,7
2. Податок на додану вартість   1702,7 +73,3
3. Чистий дохід від реалізації продукції, робіт, послуг   8513,6 +368,4
4. Собівартість реалізованої продукції   6543,8 +2411,2
5. Валовий прибуток (збиток) -73 1969,8 -2042,8
6. Інші операційні витрати     -754
7. Фінансовий результат від операційної діяльності (+,−) -400 888,8 -1288,8

Продовження табл. 2.3

         
8. Інші фінансові доходи   -  
9. Фінансові витрати -   -541
10. Інші витрати   271,6 -15,6
11. Фінансовий результат від звичайної діяльності до оподаткування (+,−) -478 76,2 -554,2
12. Фінансовий результат від звичайної діяльності -478 76,2 -554,2
13. Чистий прибуток (збиток) -478 -76,2 -401,8

 


Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.012 сек.)