АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Теорія «регульованого капіталізму» Дж. М. Кейнса

Читайте также:
  1. Економічна теорія добробуту. Функція корисності Бетмана і Неша.
  2. Ж) Квантова теорія поля
  3. ЗАВДАННЯ І ПИТАННЯ ДЛЯ САМОКОНТРОЛЮ ПО ДИСЦИПЛІНІ «ТЕОРІЯ ОРГАНІЗАЦІЇ»
  4. Кардиналістська теорія поведінки споживача
  5. Квантова теорія фотоефекту
  6. Класична теорія політичного розвитку.
  7. Критика теорій «трансформації капіталізму»
  8. Ленінська теорія імперіалізму як продовження і розвиток соціально-економічного вчення К. Маркса
  9. Розділ 1. Теорія споживацького вибору
  10. Тема 7. Сучасна теорія реклами
  11. Тема. Теорія грошей і грошового обігу
  12. Теоретична система та економічна програма Дж. М. Кейнса

Джерелом сучасних теорій «регульованого капіталізму» є погляди Дж. М. Кейнса. У 1936 р. вийшла його книжка «Загальна теорія зайнятості, процента і грошей», напи­сана під прямим впливом світової економіч­ної кризи 1929—1933 pp.—найбільш глибокої і найбільш руй­нівної кризи за всю історію капіталізму. Кейнс змушений був визнати, що механізм капіталістичного відтворення під впливом стихійних сил ринку породжує безробіття і спади виробництва, які загрожують існуванню капіталізму.

У положеннях теорії Кейнса знайшли вияв реальні факти, а саме: загострення проблеми реалізації в епоху загальної кризи капіталізму, зростання безробіття, наявність відносного надлиш­ку капіталу. Але, розглядаючи ці процеси і явища, Кейнс абстра­гувався від капіталістичної форми виробництва, шукаючи коріння їх в галузі психології.

Причину цих явищ Кейнс вбачав не в характері капіталістич­них виробничих відносин, а в суб'єктивно-психологічних факто­рах— «схильності до споживання», «схильності до заощаджен­ня». Він твердив, що схильність людей до особистого споживан­ня із зростанням їхніх доходів зменшується, що внаслідок дії «основного психологічного закону» люди значну частину своїх доходів зберігають, а заощаджені кошти лише частково йдуть на розширення виробництва. З цього робиться такий висновок: зро­стання заощаджень призводить до падіння попиту на товари і до стагнації виробництва. Тому в центрі уваги Кейнса була пробле­ма інвестицій. Головна складність, на його думку, полягає в реа­лізації інвестиційних товарів, у недостатньому попиті, який при­зводить до виникнення надлишкових потужностей і збільшення безробіття.

«Психологічний закон», дії якого Кейнс надавав дуже вели­кого значення, насправді не існує. Переважна частина робітни­ків не має можливості заощаджувати, оскільки їхньої заробітної плати не досить навіть для задоволення необхідних потреб. Вна­слідок ще більшого обмеження свого споживання вони змушені відкладати частину заробітку на «чорний день» на випадок без­робіття. Але це не результат дії «психологічного закону», а явище, породжене соціально-економічними умовами капі­талізму.

Що ж до монополістичної буржуазії, то вона одержує такі величезні доходи, які дають змогу максимально задовольняти її особисті потреби, здійснювати нагромадження і, крім того, мати відносно надлишковий капітал, який не знаходить високоприбут­кового застосування.

Вказуючи на недоліки ринкової капіталістичної економіки, Кейнс вважав, що їх можна усунути активним втручанням дер­жави в економічне життя. Держава, на його думку, повинна взяти на себе стимулювання приватних інвестицій і збільшувати свої витрати для компенсації приватного попиту, якого не ви­стачає. Саме економічна політика держави, на думку Кейнса, повинна забезпечити «повну зайнятість» і безкризовий розвиток капіталізму. В пропонованій ним моделі регулювання виробниц­тва головна роль відводиться державі, яка через додатковий ви­пуск грошей в обіг (інфляцію) повинна впливати на зниження позичкового процента, що, на думку англійського економіста, привело б до зростання прибутку і, як наслідок, стимулювало б інвестиції у виробництво. Зростання виробництва, у свою чергу, означало б збільшення національного доходу, ліквідацію безро­біття і розширення ефективного попиту (споживчого і виробни­чого).

Кейнс за допомогою формули мультиплікатора * математич­но передав залежність між величиною інвестицій, приростом зайнятості і доходів.

* Мультиплікатор — коефіцієнт, який показує залежність зміни доходу від зміни інвестицій.

Є реальні зв'язки між зростанням національного доходу, зро­станням зайнятості і споживанням, між галузями і підрозділами суспільного виробництва, коли зростання капіталовкладень на розширення виробництва в одній галузі веде до збільшення зай­нятості і доходів в інших галузях. Проте в мультиплікаторі ці реальні зв'язки виражені в спотвореному вигляді. Зокрема, ве­личина мультиплікатора, а отже, й зростання національного доходу визначаються лише «схильністю суспільства до спожи­вання».

Проте збільшення капіталістичного виробництва не залежить безпосередньо від зростання споживання. Зв'язок капіталістич­ного виробництва і споживання виявляється лише в кінцевому підсумку. Безпосередня ж мета капіталістичного виробництва — добування найбільшого прибутку. Саме ця мета є стимулом на­громадження. Так само і в умовах капіталізму зростання вироб­ництва не веде до відповідного збільшення споживання. У по­нятті «схильність суспільства до споживання» механічно поєд­нуються споживання трудящих і споживання капіталістів, хоч характер і динаміка споживання адх класів різні. Формула муль­типлікатора абстрагована від антагоністичних суперечностей ка­піталізму і від класового характеру капіталістичного відтво­рення.

Конкретні методи регулювання капіталістичної економіки, запропоновані Кейнсом, виявились неспроможними. Ставлячи на перший план регулювання процента, він виходив з того, що по­ведінка інвестора залежить начебто від співвідношення норми прибутку і норми процента з урахуванням так званої «переваги ліквідності», тобто бажання мати багатство в грошовій, найбільш ліквідній формі. Неспроможність такого регулювання полягає у відриві норми/процента від норми прибутку і у визначенні рів­ня процента кількістю грошей, які перебувають в обігу, що озна­чає змішування/позичкового капіталу з грішми.

Кейнс абстрагувався також від зміни органічної будови капі­талу. Пропоноване ним стимулювання капіталовкладень не може привести до повного усунення безробіття при збереженні основ капіталізму.

Теорію Кейнса його послідовники намагаються видати за ре­волюцію в політичній економії. Поставлені ним практичні пропозиції широко використовувалися в економічній політиці ряду капіталістичних країн. Але результати кейнсіанської політики не виправдали сподівань буржуазних економістів і політиків. В Анг­лії протягом усього післявоєнного періоду темпи розвитку еко­номіки були надзвичайно низькими, а роззиток економіки США характеризувався частими кризовими спадами.

Противники Кейнса, ідеологи так званої свободи підприєм­ництва, виступили з різкою критикою його теорії. Так, на думку американського економіста Г. Хезлітта «все, що в теорії Кейнса правильно, те не нове, а все те, що оригінальне,— то непра­вильне».

Послідовник Кейнса американський економіст С. Харріс піс­ля кризового спаду виробництва в США в 1953—1954 pp. писав, що Кейнс у своїй теорії «не передбачив багатьох адміністратив­них труднощів, а саме: як не тільки досягти повної зайнятості, а й постійно підтримувати її, як визначити той рівень, після якого шкода інфляції перевищить вигоди від неї; до якої міри можна збільшувати державний борг, щоб не довести державні фінанси до повного банкрутства».

 

Неокейнсіанство. Теорії "економічиого зростання"

У другій половині 50-х років у процесі кри­тики теорії Кейнса виник новий напрям — неокейнсіанство, або теорії «економічного зростання». Найбільш відомими його пред­ставниками є американські економісти Е. Хансен і Є. Домар, англійський економіст Р. Харрод. Ці еко­номісти головну мету економічної політики вбачають не в досяг­ненні повної зайнятості, а в забезпеченні стійких і високих тем­пів зростання економіки. Таким шляхом, на їхню думку, можна розв'язати й проблему зайнятості.

Постановка на першому плані проблеми темпів економічного розвитку була зумовлена безпосередньо тим, що в економічному змаганні двох суспільних систем соціалізм добився великих ус­піхів, здійснюючи розширене відтворення значно вищими темпа­ми, ніж капіталізм. Буржуазні економісти були змушені зверну­ти особливу увагу на аналіз взаємозв'язку, що визначає рівень темпів економічного зростання, і обставин, які зумовлюють їхню нестійкість. Вони намагалися створити загальну теорію відтво­рення, придатну для різних кон'юнктурних умов.

Неокейнсіанці виходили з теорії мультиплікатора, але роз­глядали дії мультиплікатора як безперервний процес. В резуль­таті було зроблено висновок, що «загальне підвищення схиль­ності до споживання... буде так само підвищувати доход у помно­женому розмірі, як при збільшенні інвестицій» !.

1 Хансен 3. Зкономические цикли и национальиьій доход. М., 1959, с. 241,

Насправді не всяке зростання веде в підсумку до зростання доходів. Відомо, що національний доход створюється зовсім не будь-якими послугами, у тому числі не послугами держави, поліції тощо. Лише виробничі затрати можуть вести до його збіль­шення.

Неокейнсіанці не змогли довести безперервність мультиплі­каційного ефекту і змушені були визнати, що через деякий час дія такого ефекту припиняється, настає застій виробництва і на­віть спад. Причину спаду вони вбачали в тому, що в кожному періоді мав місце «відплив» у потоці витрат. Це зумовлено на­чебто тим, що деяка частина одержаного доходу зберігається, а не витрачається. Мультиплікаційний ефект закінчується, коли все початкове зростання купівельної сили «відпливає», тобто сума заощаджень зрівнюється з величиною первісних інвестицій. Таким чином, циклічний розвиток економіки неокейнсіанці роз­глядають не як результат суперечностей капіталізму, а як ре­зультат «відпливаючих» витрат, або зростаючих заощаджень.

Одночасно неокейнсіанці намагаються пояснити і різкі під­несення виробництва, які перевищують ефективний попит. Вони почали аналізувати економічне зростання не тільки за допомо­гою мультиплікатора, а й за допомогою акселератора *. Е. Хан­сен та інші неокейнсіанці твердять, що сукупний попит на засоби виробництва, зумовлений збільшенням прибутків, зростає біль­ше, ніж збільшується попит на предмети споживання. Навіть не­значні коливання в попиті на готову продукцію, і насамперед на предмети споживання, на думку неокейнсіанців, спричинюють різкі зміни попиту на засоби виробництва.

* Акселератором (прискорювачем) називають відношення приросту Інве­стицій до приросту доходу.

У теорії акселерації не враховується характерне для періоду загальної кризи капіталізму недовантаження виробничих потуж­ностей. З цієї причини зростаючий попит на готову продукцію не завжди зумовлює значне збільшення виробництва засобів ви­робництва. Вчення про мультиплікатор і акселератор лежить в основі всіх сучасних неокейисіаиських теорій «економічного зростання». Мультиплікатор, як твердять неокейнсіанці, спричи­нює зростання прибутку, зайнятості і споживання, а акселератор стимулює нові інвестиції, які в свою чергу приводять в дію муль­типлікатор.

Головним фактором економічного зростання неокейнсіанці вважають інвестиції, абр, інакше кажучи, норму нагромадження капіталу. Проблема нагромадження розглядається у взаємозв'яз­ку із заощадженнями. Якщо інвестиції дорівнюють заощаджен­ням, то економіка не зазнає утруднень. Перевищення заоща­джень над інвестиціями призводить до недовантаження підпри­ємств і зростання безробіття. Навпаки, перевищення інвестицій­ного попиту над заощадженнями породжує зростання цін. Сам собою розгляд пропорцій між заощадженнями і нагромаджен­ням становить певний інтерес. Проте неокейнсіанці за допомо­гою цих другорядних зв'язків намагаються пояснити основні Еко­номічні процеси, що в корені помилкове.

Надалі неокейнсіанці почали брати до уваги й інші фактори, від яких залежить зростання виробництва. Вони почали конст­руювати моделі, в яких удосконаленням техніки, підвищенням продуктивності праці, доцільною зміною структури капітало­вкладень забезпечується високий темп зростання капіталістич­ного виробництва. Але й тут вони ігнорують внутрішні супереч­ності капіталізму, які негативно впливають на темпи зростання і виключають безперервне стійке збільшення виробництва.

Порівняно новий варіант теорії економічного зростання — по-сткейнсіанські моделі (Дж. Робінсон, Н. Калдор). Особливість їх полягає в тому, що темп зростання ставиться в залежність від розподілу доходу на заробітну плату і прибуток. Зміни в розпо­ділі впливають на загальну суму заощаджень, оскільки «схиль­ність до заощаджень> в одержувачів заробітної плати і прибут­ків різна. Саме розподіл залежить від темпу нагромадження. Темп визначає норму прибутку та її частку в доході. Залишок до­ходу перетворюється в заробітну плату. Згідно з моделлю Н. Калдора підвищення темпів зростання може бути забезпече­не лише завдяки перерозподілу національного доходу на користь прибутку. Ці висновки використовуються для виправдання по­літики буржуазної держави, спрямованої проти робітничого класу.

Дж. Робінсон виходить з того, що підвищення заробітної пла­ти, відповідне зростанню продуктивності праці, усуває труднощі в реалізації і є найважливішим стимулом економічного зростан­ня. Такі погляди відображують боротьбу робітничого класу за поліпшення свого становища. Водночас вона переоцінює значен­ня цієї боротьби. Зростання заробітної плати не може усунути суперечностей капіталістичного відтворення і його законів. Із своїх міркувань Робінсон робить помилковий висновок про мож­ливість співробітництва монополій і профспілок.

Поряд з розробкою практичних методів управління економі­кою теорії «регульованого капіталізму" мають на меті також ідеологічні цілі, намагаючись замаскувати антинародну суть державно-монополістнчного капіталізму.

У 70-х роках криза теорій «економічного зростання» стала очевидною. Економічна криза 1974 — 1975 pp., спричинене нею зростання інфляції і безробіття показали всю неспроможність ме­тодів державно-монополістичного регулювання.

Багато буржуазних економістів визнає, що економічне зро­стання неспроможне розв'язати проблеми, які постають перед суспільством. І головною причиною цього вони вважають те, що політика прискорення темпів економічного зростання не брала до уваги проблеми «якості життя», що породжувало соціальне на­пруження. Тому для пом'якшення соціальних конфліктів, на їхню думку, тепер вже потрібно знижувати темпи зростання. Та навіть якщо б ці поради й були реалізовані, це не дало б бажаних ре­зультатів. Зниження темпів зростання економіки неминуче спричинить безробіття. Трудящі маси можуть добитися підвищення «якості життя» лише через радикальні реформи, які несприйнят-ні для буржуазії. Але поради про зниження темпів зростання, аж до нуля, непридатні також і для буржуазії. Логіка конкурент­ної боротьби штовхає капіталістів на розширення виробництва, підвищення темпів зростання. До цього змушує капіталістів й економічне змагання двох світових систем.

Останнім часом до міркувань про поглиблення соціальних конфліктів в умовах економічного зростання додається проблема впливу економічного зростання на навколишнє середовище. В ряді праць буржуазні економісти намагаються довести, що концепції економічного зростання несумісні з інтересами охорони навколишнього середовища. Зокрема, ці ідеї знайшли відобра­ження в дослідженнях так званого Римського клубу — «Межі зростання», «Людство на розпутті», «Перетворення міжнарод­ного порядку» тощо. Проте ці вчені не пов'язують нераціональ­ного використання природних ресурсів з капіталістичною систе­мою. Причинами збитків, що завдаються природі, вони, як пра­вило, вважають лише сучасну техніку або приріст населення і психологію людей.

Позитивні програми охорони навколишнього середовища ма­ють паліативний і нерідко утопічний характер. Стійкої рівноваги між суспільством і природою можна досягти тільки на основі ліквідації капіталістичних відносин.

 


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 32 | 33 | 34 | 35 | 36 | 37 | 38 | 39 | 40 | 41 | 42 | 43 | 44 | 45 | 46 | 47 | 48 | 49 | 50 | 51 | 52 | 53 | 54 | 55 | 56 | 57 | 58 | 59 | 60 | 61 | 62 | 63 | 64 | 65 | 66 | 67 | 68 | 69 | 70 | 71 | 72 | 73 | 74 | 75 | 76 | 77 | 78 | 79 | 80 | 81 | 82 | 83 | 84 | 85 | 86 | 87 | 88 | 89 | 90 | 91 | 92 | 93 | 94 | 95 | 96 | 97 | 98 | 99 | 100 | 101 | 102 | 103 | 104 | 105 | 106 | 107 | 108 | 109 | 110 | 111 | 112 | 113 | 114 | 115 | 116 | 117 | 118 | 119 | 120 | 121 | 122 | 123 | 124 | 125 | 126 | 127 | 128 | 129 | 130 | 131 | 132 | 133 | 134 | 135 | 136 | 137 | 138 | 139 | 140 | 141 | 142 | 143 | 144 | 145 | 146 | 147 | 148 | 149 | 150 | 151 | 152 | 153 | 154 | 155 | 156 | 157 | 158 | 159 | 160 | 161 | 162 | 163 | 164 | 165 | 166 | 167 | 168 | 169 | 170 | 171 | 172 | 173 | 174 | 175 | 176 | 177 | 178 | 179 | 180 | 181 | 182 | 183 | 184 | 185 | 186 | 187 | 188 | 189 | 190 | 191 | 192 | 193 | 194 | 195 | 196 | 197 | 198 | 199 | 200 | 201 | 202 | 203 | 204 | 205 | 206 | 207 | 208 | 209 | 210 | 211 | 212 | 213 | 214 | 215 | 216 | 217 | 218 | 219 | 220 | 221 | 222 | 223 | 224 | 225 | 226 | 227 | 228 | 229 | 230 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.005 сек.)