АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Діагностична діяльність

Читайте также:
  1. Банки та банківську діяльність», а разом з нею і нових нормативів. З
  2. Впровадження в діяльність страхових компаній управління на основі збалансованої системи показників
  3. Глава 80. Професійна освіта та науково-дослідна діяльність у сфері державної митної справи
  4. Діагностична карта
  5. Діагностична програма.
  6. Діяльність сержантсько-старшинського складу по розв'язанню конфліктних ситуацій.
  7. Домогосподарство – діяльність, що здійснюється залежно від сімейного бюджету, який визначається співвідношенням між прибутками і витратами сім’ї.
  8. Особистісні риси як психодіагностична категорія
  9. ПОЛІТИЧНА ДІЯЛЬНІСТЬ
  10. Політична діяльність
  11. Предметна діяльність і гра

 

Систематичне спостереження вчителя за своїми учнями вже є діагностичною діяльністю. При цьому для обговорення деяких принципових питань не так важливо, яким чином здійснювався збір діагностичної інформації: за допомогою відповідного інструментарію (класні роботи, тести, анкети і так далі) або без нього (наприклад, методом простого спостереження).

У діагностичній діяльності можна виділити, перш за все, наступні аспекти:

1. порівняння

2. аналіз

3. прогнозування

4. інтерпретація

5. доведення до відома учнів результатів діагностичної діяльності

6. контроль за впливом на унів різних діагностичних методів.

7 розробка критеріїв якості вимірювання, принципів діагностування і контролю в навчанні.

У педагогічній діагностиці також важливо визначити якість результатів вимірювання. На даний час розроблені відповідні критерії, які дозволяють дати оцінку якості вимірювання. Найважливішими з них є:

- об'єктивність

- надійність

-. валидность.

Обє'ктивність:

Найважливішими принципами діагностування і контролю навчальних досягнень учнів є об'єктивність, систематичність гласність. Об'єктивність полягає в науково обгрунтованому змісті діагностичних тестів (завдань, питань), діагностичних процедур, рівному, дружньому ставленні педагога до всіх учнів; слідування точному адекватно встановленому критерію оцінюванні знань та умінь. Практично об'єктивність діагностування означає, що виставлені оцінки співпадають незалежно від методів і засобів контролю і педагогів, що здійснюють діагностування.

Вимога принципу систематичності полягає в необхідності проведення діагностичного контролю на всіх етапах дидактичного процесу – від початкового сприймання знань і до їх практичного застосування.

Систематичність полягає і в тому, що регулярному діагностуванню піддаються всі учні з першого і до останнього дня перебування в навчальному закладі. Шкільний контроль необхідно здійснювати з такою частотою, щоб надійно перевірити все те важливе, що учням надлежить знати і уміти. Принцип систематичності вимагає комплексного підходу до проведення діагностування, при якому різні форми, методи і засоби контролю, перевірки, оцінювання використовуються в тісному взаємозв'язку і єдності, підкоряються одній меті. Такий підхід виключає універсальність окремих методів і засобів діагностування.

Принцип гласності полягає, перш за все, в проведенні відкритих випробувань всіх учнів за одними і тими ж критеріями. Рейтинг кожного учня, що встановлюється в процесі діагностування, носить наочний порівнянний характер. Принцип гласності вимагає також оголошення і мотивації оцінок. Оцінка – це орієнтир, за яким учні судять про еталони вимог до них, а також про об'єктивність педагога. Необхідною умовою реалізації принципу є також оголошення результатів діагностичних зрізів, обговорення і аналіз їх за участю зацікавлених людей, складання перспективних планів ліквідації прогалин.

 

Система діагностування, контролю, перевірки і оцінювання знань

 

Діагностувати, контролювати, перевіряти і оцінювати знання, уміння учнів потрібно в тій логічній послідовності, в якій проводиться їх навчання.

Першою ланкою в системі перевірки слід вважати попереднє виявлення рівня знань учнів. Як правило, воно здійснюється на початку навчального року, щоб виявити, наскільки учні володіють найважливішими (вузловими) елементами курсу попереднього навчального року. Попередня перевірка поєднується з так званим компенсаційним навчанням, спрямованим на усунення пропусків в знаннях і уміннях. Така перевірка можлива і доречна не тільки на початку навчального року, але і в середині, коли починається вивчення нового розділу.

Другою ланкою перевірки знань є їх поточна перевірка в процесі засвоєння кожної теми, що вивчається. Хоча вона і здійснюється кожного уроку, але забезпечує можливість діагностування засвоєння учнями лише окремих елементів навчальної програми. Головна функція поточної перевірки – навчальна. Методи і форми такої перевірки можуть бути різними, вони залежать від таких чинників, як зміст навчального матеріалу, його складність, вік і рівень підготовки учня, рівень і цілі навчання, конкретні умови.

Третьою ланкою перевірки знань, умінь є повторна перевірка, яка, як і поточна, повинна бути тематичною. Паралельно з вивченням нового матеріалу учні повторюють вивчений раніше. Повторна перевірка сприяє зміцненню знань, але не дає можливості характеризувати динаміку навчальної роботи, діагностувати рівень міцності засвоєння.

Належний ефект така перевірка дає лише при поєднанні її з іншими видами і методами діагностування.

Четверта ланка в системі - періодична перевірка знань, умінь учнів по цілому розділу або значній темі курсу. Мета такої перевірки – діагностування якості засвоєння учнями взаємозв'язків між структурними елементами навчального матеріалу, що вивчалися в різних частинах курсу.

П'ятою ланкою системи є підсумкова перевірка і облік знань, умінь учнів, набутих ними на всіх етапах дидактичного процесу. Це, перш за все, діагностування рівня (якості) фактичної навченості і її відповідності меті, поставленій на даному етапі.

Спеціальним видом є комплексна перевірка. З її допомогою діагностується здатність учнів застосовувати отримані при вивченні різних навчальних предметів знання і уміння для вирішення практичних завдань.

Головна функція комплексної перевірки – діагностування якості реалізації міжпредметних зв'язків. Практичним критерієм комплексної перевірки найчастіше виступає здатність учнів пояснювати явища, процеси, події, спираючись на комплекс відомостей, почерпнутих з усіх вивчених предметів.

 

Діагностування навченості

 

Діагностування навченості невіддільно від діагностування навчання, оскільки правильне уявлення про досягнуті результати може бути отримано тільки у зв'язку з умовами їх досягнення.

Навченість (це здатність учня оволодівати заданим змістом навчання). Найважливішими компонентами поняття навченості є наступні:

1. потенційні можливості учня;

2. фонд дієвих знань (тезаурус);

3. узагальненість мислення;

4. темпи просування в навчанні (засвоєння знань).

Потенційні можливості як чинник включають індивідуальні характеристики учня. Серед них (сприйнятливість, готовність до розумовій праці, здатність вчитися, успішність пізнавальної діяльності і ін.) Понад усе важливі сформованість розумових дій, широта знань, загальна ерудиція учнів, їх мовний розвиток, рівень засвоєння знань, умінь і ін.

Узагальненість мислення (ще один визначальний комплексний чинник відповідальний за якість пізнавального процесу). Такі характеристики мислення, як сила, гнучкість, самостійність, економічність та інші істотно визначають можливості і переваги кожної особистості в навчанні.

Чинник темпів логічно розглядати як продовження попередніх, тому що всі переваги особистості, що має високу навченість перед особою з нижчою характеристикою даної якості, практично зводяться до різниці в темпах освоєння знань, умінь, просування в навчанні і приросту результатів. На темпи впливають і потенційні можливості учнів, і фонд їх дієвих знань, умінь, і характеристики мислення.

Звідси саме темпи є визначальною характеристикою навченості. До підвищення темпів і зниження витрат часу зрештою зводиться вся економія в навчанні.

 

4 Тестування – одна з методик педагогічної діагностики:

 

Історія застосування діагностичних тестів

 

Зі всіх методик діагностування, що існують на сьогоднішній день найперспективнішим вважається тестування.

Застосування діагностичних тестів в зарубіжних школах має давню історію. Визнаний авторитет в області педагогічного тестування Э. Торндайк (1874-1949) виділяє три етапи впровадження тестування в практику американської школи:

Період пошуків (1900-1915). На цьому етапі відбувалося усвідомлення і первинне впровадження тестів пам'яті, уваги, сприйняття і інших запропонованих французьким психологом А.Біне. Розробляються і перевіряються тести інтелекту, що дозволяють визначати коефіцієнт розумового розвитку.

Подальші п'ятнадцять років – роки «шуму» в розвитку шкільного тестування, що привели до остаточного осмислення його ролі і місця можливості і обмежень. Були розроблені і упроваджені тести О.Стоуна з арифметики, Б.Зекингема для перевірки правопису, Е.Торндайка по діагностиці більшості шкільних предметів. Т. Келлі розробив спосіб вимірювання інтересів і нахилів учнів (при вивченні алгебри), а Ч.Спірмен запропонував загальні основи використання кореляційного аналізу для стандартизації тестів.

З 1931 р. починається сучасний етап розвитку шкільного тестування. Пошуки фахівців спрямовуються на підвищення об'єктивності тестів, створення безперервної (наскрізьної) системи шкільної тестової діагностики, підпорядкованої єдиній ідеї і загальним принципам, створенню нових, більш досконалих засобів пред'явлення і обробки тестів, накопичення і ефективного використання діагностичної інформації.

Що стосується нашої країни, Яка була в складі СРСР, то педологія, що розвинулася тут на початку століття беззастережно прийняла тестову основу об'єктивного шкільного контролю. Але після відомої ухвали ЦК ВКП(б) «Про педологічні збочення в системі Наркомосу» (1936) були ліквідовані не тільки інтелектуальні, але і нешкідливі тести успішності. Спроби відродити їх в 70-х роках ні до чого не призвели. У цій області наша наука і практика значно відстали від зарубіжної.

У школах розвинених країн впровадження і вдосконалення тестів йшло швидкими темпами. Широкого поширення набули діагностичні тести шкільної успішності, що використовують форму альтернативного вибору, тобто правильної відповіді з декількох правдоподібних, написання дуже короткої відповіді (заповнення пропусків), дописування букв, цифр, слів, частин формул і тому подібне.

За допомогою цих нескладних завдань вдається накопичувати значний статистичний матеріал, піддавати його математичній обробці, отримувати об'єктивні висновки в межах тих завдань, які пред'являються до тестової перевірки. Тести друкуються у вигляді збірок, додаються до підручників розповсюджуються на комп'ютерних дискетах.

 

Вимоги до правильно складених тестів

 

Слово «тест» англійського походження і на мові оригіналу означає «випробування», «перевірка». Тест навченсті – це сукупність завдань зорієнтованих на визначення ступеня засвоєння певних аспектів (частин) змісту навчання. Правильно складені тести навченсті повинні задовольняти ряду вимог. Вони повинні бути:

1. відносно короткочасовими, тобто не вимагати великих витрат часу;

2. однозначними, тобто не допускати довільного тлумачення тестового завдання;

3. правильними, тобто виключати можливість формулювання багатозначних відповідей;

4. відносно короткими, такими, що вимагають стислих відповідей;

5. інформаційними, тобто такими, які забезпечують можливість співвідношення кількісної оцінки за виконання тесту з порядковою або інтервальною шкалою вимірювань;

6. зручними, тобто придатними для швидкої математичної обробки результатів;

7. стандартними, тобто придатними для широкого практичного використання – вимірювання рівня навченості можливо більш широкого контингенту учнів, тих, що оволодівають однаковим об'ємом знань на одному і тому ж рівні навчання.

 


1 | 2 | 3 | 4 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.006 сек.)