АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Сутність і концепції політичного елітизму

Читайте также:
  1. Heraeus. Відсутність філій таких компаній в Україні стримує вільний
  2. Актори політичного процесу
  3. Альтернативні концепції політичного устрою
  4. В експерименті у жаби було зруйновано гіпофіз. Внаслідок цього через деякий час її шкіра посвітлішала. Відсутність якого гормону викликала таку реакцію шкірного покриву?
  5. Виникнення та сутність синергетичного методу дослідження політичного процесу.
  6. Влада як соціальне явище. Концепції влади
  7. Власність: сутність, форми і місце в економічній системі.
  8. Глобальні проблеми сучасності. їх сутність та шляхи розв'язання.
  9. Джерела політичного розвитку.
  10. До сучасних політичних концепцій належать концепції тоталітаризму і суспільно-політичної модернізації.
  11. Дослідження політичного ринку. Вивчення громадської думки
  12. Економічна діагностика: сутність, класифікація за ознаками

Політичні еліти і політичне лідерство

План

Сутність і концепції політичного елітизму

Типологія і функції політичних еліт

Сутність та типологія політичного лідерства

Поняття: політична еліта, політичний лідер.

Сутність і концепції політичного елітизму

Термін «еліта» - від франц. elite - кращий, вибраний, відбірний. Це провідні верстви суспільства, які здійснюють керівництво у певних галузях суспільного життя (еліти: економічна, духовно-інтелектуальна, політична, військова, наукова тощо).

Суть елітизму: суспільством завжди править еліта - меншість, наділена особливими соціальними, психологічними й політичними якостями.

Політична еліта – сукупність осіб, які виділяються з політичного середовища на основі вищого ступеня розвитку окремих політичних якостей.

Характерні риси політичної еліти:

1. невелика, достатньо самостійна соціальна група;

2. високий соціальний статус;

3. значні обсяги державної та інформаційної влади;

4. безпосередність у здійсненні влади;

5. організаторські здібності та талановитість.

 

Сутність еліти викликає значні суперечки серед учених. Перші трактування були дані ще в стародавні часи. Конфуцій, Платон, Аристотель заклали основи ціннісного підходу до розуміння еліти. Згідно з цією версією, еліта включає кращих з кращих, тобто тих, хто володіє такою доброчесністю, як мудрість і справедливість.

Значний вплив на формування елітарних теорій здійснили ідеї Н.Макіавеллі і Ф.Ніцше

Але сучасне розуміння проблеми складається у кінці XIX - на поч. XX ст. З’являються перші теорії еліт (Г.Моски, В.Парето і Р.Міхельса). Виникнення елітарних концепцій стало своєрідною реакцією на теорії демократії і на марксистське вчення про роль народних мас в історії. У перших елітарних теоріях містилася критика демократії. Але нині більшість політологів намагається знайти компроміс між елітизмом і принципами демократії, розробляючи концепції демократичного елітизму.

 

Теорії еліт багатоманітні:

італійський соціолог Гаетано Моска (1858-1941) виклав свої погляди на еліту у праці "Основи політичної науки" (1896), яка була перекладена англійською мовою й видана під назвою "Пануючий клас" (1939). Головна ідея цієї праці: неминучий поділ суспільства на два класи: клас, який управляє, і клас, яким управляють.

Перший класполітичний (або правлячий) клас - завжди складає незначну меншість суспільства. Він здійснює всі політичні функції, монополізує владу й користується притаманними їй привілеями, тоді як другий клас, значно численніший, управляється й регулюється першим.

Влада завжди перебувала й повинна перебувати в руках меншості. Коли вона переходить з одних рук в інші, то завжди переходить від однієї меншості до іншої, але ніколи - від меншості до більшості. Критерій входження в політичний клас – організаторські здібності, а також матеріальне, моральне та інтелектуальне переважання над іншими.

Г.Моска виокремив дві тенденції у розвитку політичного класу

1 – аристократичну ( проявляється у прагненні політичного класу стати спадковим якщо не юридично, то фактично - шляхом відтворення на власній основі);

2 – демократичну (проявляється в оновленні складу політичного класу за рахунок найбільш здібних до управління, активних представників нижчих верств суспільства).


1 | 2 | 3 | 4 | 5 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.003 сек.)