АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Критерії ефективності політичної влади

Читайте также:
  1. Види влади. Специфіка політичної влади
  2. Види політичної еліти.
  3. Види політичної участі та політичної поведінки
  4. Визначення ефективності впровадження вітроенергетичної установки для потреб енергозабезпечення об’єкта
  5. Визначення ефективності впровадження фотовольтаїчна система для потреб енергозабезпечення об’єкта
  6. Визначення ефективності звукоізоляції.
  7. Визначення показників економічної ефективності інвестицій
  8. Визначення політичної системи
  9. ВИМОГИ ДО ОФОРМЛЕННЯ, ПОРЯДОК ЗАХИСТУ ТА КРИТЕРІЇ ОЦІННЮВАННЯ КУРСОВОЇ РОБОТИ
  10. Витоки політичної антропології
  11. Відбір джерел. Критерії відбору.
  12. Влада як системоутворюючий чинник політичної системи

Ефективність влади в практичному змісті означає гарантоване проведення в життя компетентних владних розпоряджень з найменшими витратами і в максимально короткі терміни. Критеріями ефективності влади є: легітимність влади і ефективне використання її ресурсів; раціональність «вертикальної» і «горизонтальної» структур влади; ефективний, дієвий, своєчасний контроль за виконанням розпоряджень владних структур; організаційно-технічне і кадрове забезпечення обліку і аналізу владних розпоряджень; наявність дієвої системи санкцій, вживаних до об'єкту влади в разі невиконання ним владного наказу; ефективна система самоконтролю влади, одним з показників якої є її авторитет.

Ефективність влади вимірюється такими показниками:

а) ступінь досягнення нею заявлених цілей

б) стабільність суспільної системи.

Оцінки ці збігаються далеко не завжди, в тому числі і в суспільній свідомості. Забезпечення громадської підтримки конкретних дій влади може супроводжуватися накопиченням соціальної напруженості в її відносинах з суспільством та сприяти зростанню її нестійкості

Ефективність системи політичного та державного управління характеризується певними принципами.

Принцип збереження вимагає від політика ставлення до влади як до єдино справжньої цінності, за яку необхідно боротися до кінця. Всі інші цінності (в тому числі забезпеченість, багатство і життя) - лише похідні від влади і з її втратою губляться безповоротно.

Принцип своєчасності влади. Основна ідея цього принципу, що доповнює принцип збереження, - не влада сама по собі як така потрібна політику, а політик потрібен владі. Формується громадська думка про те, що саме зараз у владі мають бути люди, що володіють певним, необхідним саме в цей час набором професійних, особистісних, психологічних якостей і характеристик.

Принцип підтримки влади. Реалізовану концепцію сенсу життя, способу життя, життєвої позиції і світогляду, політичного та економічного устрою суспільства більшість людей можуть розділяти або не розділяти, погоджуватися або не погоджуватися. Влада повинна створити так званий середній клас, прошарок людей, які будуть чітко розуміти, що своїм успіхом вони завдячують саме цієї влади.

Принцип скритності влади. У ядрі влади - таємниця. Пануючий повинен бачити все наскрізь, але не повинен дозволяти «дивитися в себе», він повинен залишатися закритим, його настрої і наміри ніхто не повинен знати. Володар повинен вважатися в деякій мірі надлюдиною.

Принцип розуміння влади. Дії влади, підсумок того, до чого вона прагне, повинні бути зрозумілими і понятими людьми. В іншому випадку від людей буде неможливо добитися правильного і повного виконання всіх вказівок влади. Влада, яка вимагає жертв і поневірянь заради невизначених результатів, зможе змусити визнати себе тільки в тому випадку, якщо буде присутній завжди і скрізь.

Принцип дієвості влади. Влада - це дія, вона задає членам суспільства мету і диктує необхідні форми поведінки, яких вони повинні дотримуватися, щоб досягти її. Влада повинна бути рішучою, дієздатною, інакше вона перестає бути владою.

Принцип адекватності влади. У суспільстві завжди існували, існують і будуть існувати люди, які не визнають чинних законів, норм і правил. Ці люди незадоволені владою, постійно критикують її, використовуючи найрізноманітніші способи і засоби. Дії влади по відношенню до таких людей повинні бути адекватними діям опозиції.

Принцип легітимності влади. Влада і її суб'єкти найчастіше не обмежують себе як моральними, так і юридичними зобов'язаннями. Багато в чому на основі цього формується ставлення до влади як недостойному справі. Тому важливим принципом збереження влади є її легітимність, як необхідна умова для функціонування та дії влади.

Чим ефективніша влада, тим більшу підтримку населення вона має. Легітимність влади, у свою чергу, сприяє підвищенню ефективності влади. Влада як забезпечення прав людини тим ефективніша, чим виший є її авторитет і чим більшими ресурсами вона володіє. Звідси можна говорити про прямо пропорційну залежність ефективності влади та її легітимності, та про взаємодоповнення цих двох елементів. Легітимність влади забезпечується її ефективністю. Але і нелегітимна влада в довгостроковому відношенні ефективної бути не може. У цьому діалектика ефективності та легітимності.

 


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.003 сек.)