АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Свиня дика, або кабан дикий, дик, вепр (Sus scrofa)

Читайте также:
  1. Марфа Игнатьевна Кабанова
  2. Мыслеобраз - черная мельница или черный кабан.
  3. Образ Кабанихи
  4. Пряжка в виде кабана и охотника (VIIв. до н.э.) Золото.
  5. Свинья / кабан

Опис. Тіло кремезне, довжиною до 2 м, висота в холці до 1,1 м, вага до 450 кг, самці більші за самиць. Тіло вкрите жорсткою щетиною і зазвичай дещо тоншим хутром, але часто хутро дуже мізерне, лише хвіст злегка вкритий короткими волосками. Забарвлення від темно-сірого до чорного чи коричневого. Багато особин мають бакенбарди і гриву на потилиці. Молодь смугаста. Морда видовжена, у самців виступаючі ікла. Довжина тіла: 90-180 см. Висота у холці: до 1 м. Довжина хвоста: 15-25 см. Голова у звіра велика, клиноподібна, що грунтується на масивній шиї. Вінчають її довгі й широкі вуха, маленькі очі і потужне рило з п'ятачком. Поширення- Дикий кабан (вепр) віддає перевагу листяним і змішаним лісам поблизу полів і боліт. Його можна зустріти в горах до початку лісової межі. Завдяки своїй густій щетині він пробирається в густі зарослі, яких інші тварини уникають. Дикий кабан, як і домашня свиня, живиться здебільшого рослинною їжею, але можна стверджувати, що він є всеїдним: поїдає жолуді, горішки буків, траву, листя, фрукти і коренеплоди, а також личинки комах, жаб і дрібних гризунів. Водночас, вепри завдають великої шкоди сільськогосподарським угіддям. Все стадо йде годуватися разом, найчастіше - рано вранці або з настанням сутінків. Іклами кабани розривають м'який лісовий або болотяний грунт, шукаючи коріння і коренеплодів.

Дикі кабани тримаються стадами. Кожне стадо займає територію площею приблизно 20 км2. Самки тримаються спільними стадами разом з поросятами з декількох приплодів. На чолі стада стоїть найбільш досвідчена самка. Всі члени групи разом виходять годуватися, ходять на водопій і відпочивають. Іноді великі стада, що складаються з матерів і дочок, діляться на менші групи, які, проте, часто зустрічаються в одних і тих самих місцях. Самці, що підросли, об'єднуються в „холостяцькі" стада, в яких перебувають, аж поки не досягнуть статевої зрілості. Пізніше ці гурти розпадаються, і самці тримаються поодинці. З самками і їхніми дитинчатами вони зустрічаються в період розмноження лише на короткий час. Після спаровування повертаються до одиночного способу життя. Особливе місце в житті диких кабанів займає ритуал прийняття ванн, тому він зберігся навіть у домашньої свині. Купаючись, кабани позбавляються від різних паразитів, а в країнах зі спекотним кліматом у воді тварини рятуються від спеки.
РОЗМНОЖЕННЯ- Дикий кабан досягає статевої зрілості приблизно у віці 18 місяців. Молоді самці починають розмножуватися з чотирьох років. Під час гону самці, які поза цим періодом живуть поодинці, об'єднуються у великі стада і ведуть боротьбу за право бути на чолі, з метою завоювання прихильності самок. Під час гонних боїв самець завдає супротивникові ударів іклами по лопатках і шиї. Хоча шкіра кабанів є досить товстою, а на плечах вони мають спеціальний хрящовий щит, часто ці звірі калічать один одного. Вагітність триває 120 діб. Дитинчата зазвичай з'являються на світ рано навесні. Перед пологами самка влаштовує лігво, в якому народжуються поросята. В одному приплоді може бути до 12 дитинчат. Вони залишаються в лігві близько 10 днів. Самка, яка перебуває з поросятами, є дуже агресивною, і нападає на кожного, хто посміє до них наблизитися. Покинувши лігво, свиноматка з поросятами знову приєднується до стада. Відмінності самців від самок - Самки кабана, шо звуться свиноматками, значно дрібніші за самців (сікачів-одинаків), ікла в них також менші. Голова у кабана довше і тонше, вуха довші, гостріше і притому стоячі, гострі, ікла сильніше розвинені і гостріше (у самця вони набагато сильніше розвинені, ніж у самки).

За́яц-руса́к (лат. Lepus europaeus)

Зовнішній вигляд - Відноситься до великих зайцям: довжина тіла 57-68 см; маса 4-6 кг, рідко - до 7 кг. Найбільші особини зустрічаються на півночі і північному сході ареалу. Статура крихке. Зовні русак добре відрізняється від біляка більше довгими вухами (9,4-14 см), довгим клиноподібним хвостом (7,2-14 см завдовжки), чорного або чорно-бурого кольору зверху. Очі червонувато-коричневі. Задні кінцівки довші, ніж в біляка, але лапи коротші і вже (довжина ступні 13,6-18,5 см), оскільки русак мешкає в регіонах, де сніговий покрив порівняно неглибокий і твердий. Літнє фарбування буває вохристо-сіра, бура, коричнева, вохристо-руда або оливково-бура, різних відтінків. Характерні великі темні пестрин, утворені кінцями волосся підшерстя. Кінці остьовіволосся охристі. Шерсть русака блискуча, шовковиста, помітно звита. Боки забарвлені світліше спини; живіт білий, без брижів. Навколо очей білі кільця. Кінчики вух круглий рік чорні. Зимове хутро трохи світліше річного (на відміну від біляків, русаки ніколи не бувають взимку білосніжними); голова, кінчики вух і передня частина спини і взимку залишаються темними. Статевий диморфізм у забарвленні відсутня.

Населяють зайці русаки відкриті степові місцевості, які перемежовуються кущами й невеликими лісовими околку. Дуже часто, особливо в зимовий період, перебираються ближче до поселень людей, де простіше дістати їжу. Харчування- У літній час русак харчується рослинами і молодими пагонами дерев і чагарників. Найчастіше з'їдає листя і стебла, але може викопувати і коріння; у другій половині літа поїдає насіння (сприяє їх поширенню, так як не все насіння перетравлюються). Склад кормів річного раціону дуже різноманітний - різні дикорослі (кульбаба, цикорій, пижмо, пташиний горець, суріпиця, конюшина, люцерна) і культурні (соняшник, гречка, злаки) рослини. Охоче ​​поїдає овочеві і баштанні культури.
Взимку, на відміну від біляка, він продовжує годуватися насінням і дрантям трав, озимими, залишками городніх культур, викопуючи їх з-під снігу. При глибокому сніговому покриві переходить на харчування деревною і чагарниковою рослинністю (пагони, кора). Найохочіше об'їдає клен, дуб, ліщину, рокитник, а також яблуні і груші; осику і вербу, улюблені біляком, споживає рідше. Заячі зимові копанки люблять відвідувати сірі куріпки, які не здатні розрити сніг самі. Розмноження- Тривалість і терміни сезону розмноження русаків різняться в залежності від частини ареалу. Так, у Західній Європі він зазвичай триває з березня по вересень; за цей час близько 75% самок встигають принести по 4 виводки, а в роки з теплою зимою і ранньою весною - і по 5. У сприятливих кліматичних умовах гон триває весь рік, і перші зайчата з'являються вже в січні. Вагітність триває 45-48 днів, таким чином перші зайчата з'являються в квітні - на початку травня, другий виводок - в кінці травня - червні (пік розмноження), третій - в серпні. Повторно зайчихи спаровуються відразу ж після пологів, а іноді і до них. Кількість зайченят у виводку коливається від 1 до 9. На величину виводка впливають багато умови. В цілому, виводки крупніше в районах, де у зайців менше репродуктивних циклів. Зимові, ранньовесняні та осінні виводки менше літніх - в них по 1-2 зайченя. Найбільше зайчат приносять самки середнього віку. Перед пологами самиці влаштовують примітивні гнізда з трави, викопують ямки або, в жаркому кліматі, неглибокі нори. Зайчата народжуються зрячими і покритими хутром, вагою 80-150 г.


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.003 сек.)