АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Політичні відносини та політичне життя суспільства. Конкретним проявом політики та влади в суспільстві є політичні відносини та політичне життя

Читайте также:
  1. Аграрні відносини в імперіалістичних країнах
  2. Аналіз владних відносин у постіндустріальних суспільствах
  3. Базові компоненти соціального життя
  4. Взаємовідносини України з кредиторами на світовому фінансовому ринку (млн. доларів США)
  5. Види законів, що регулюють конституційно-правові відносини в зарубіжних країнах.
  6. Виробничі відносини рабовласницького суспільства
  7. Виробничі ресурси суспільства і їх обмеженість. Крива виробничих можливостей.
  8. Відносини власності виникають між людьми з приводу привласнення матеріальних і духовних благ. Привласнення означає ставлення людей до певних речей, як до своїх.
  9. Влада як явище суспільного життя
  10. Внутрішньополітичні державно-правові (горизонтальні) конфлікти
  11. Внутрішньополітичні статусно-рольові (вертикальні) конфлікти
  12. Вплив людини на природу на різних етапах суспільства

Конкретним проявом політики та влади в суспільстві є політичні відносини та політичне життя. Політичні відносини виражають стійкий характер взаємозв'язків між собою та з інститутами влади. У змістовному плані вони характеризують різноманітні взаємодії еліти і електорату, еліти і контреліти, лідерів і груп підтримки, соціальних і національних спільностей, різноманіт­них груп інтересів і політичних інститутів.

Важливим показником політичного життя є характер політич­них відносин, який віддзеркалює домінуючі складові функціо-нування державної влади, як то: чи то непримиренна боротьба політичних інтересів і партій, чи то прагнення цих сторін до суспільної згоди і порозуміння для вирішення загальних проблем; чи то громадянська війна, чи то громадянський мир; чи то постійне очікування соціального вибуху у будь-якій формі, чи то стабільність і почуття безпеки.

Для розуміння сутності політичного життя принципово важливим є те, що інтереси людини в політиці більшою мірою носять надперсональний характер, тобто мають значення для тієї чи іншої частини населення. Ці інтереси взаємодіють з інте­ресами інших суспільних груп, тому для нормалізації міжнаці­ональної взаємодії (політичного життя) особливе значення має участь у них держави.

Для політичного життя України останнім часом характерні нові тенденції. Кардинальні зміни в ньому відбулися з розпа­дом СРСР. Змінилася сама схема взаємовідносин людського загалу: відхід від пріоритету міжнародних проблем ("СРСР -міжнародне коло") до пріоритету внутрішніх проблем, таких як: громадянське суспільство - державна влада, її форма, її еконо­мічна, культурна, освітня, національна, екологічна та інша пол­ітика. З цих взаємовідносин провідними стають політичні. Че­рез те, що від них (і це згодом розуміють усі) залежить успіх вирішення усіх інших питань.

Таким чином, політика виникає на визначному етапі роз­витку суспільства, коли розмаїття інтересів та породжувані ними конфлікти створюють загрозу суспільному цілому. Дер­жава, що формується разом із політикою, є силою, яка прово­дить в суспільстві завдяки примусу загальнообов'язкову модель поведінки для всіх членів соціуму. Політика і держава пов'язані із владою та владними відносинами, які є асиметричними, ха­рактеризуються спроможністю суб'єкта влади впливати на по­ведінку об'єкта влади. Політика - це діяльність та відносини з приводу реалізації влади в суспільстві. Вона являє собою сфе­ру цілеспрямованої взаємодії соціальних груп для використан­ня інститутів публічної влади із метою досягнення своїх інте­ресів, запитів, потреб. Саме політика багато в чому забезпечує прогресивний розвиток суспільства, стверджує стабільність, порядок, порозуміння. Однак, неефективна політика може обер­нутися для суспільства регресом, стати національною трагедією.

На заваді цим негативним явищам можуть стати розвиток знань про політику, зацікавленість нею та участь у політично­му процесі.


Кирилюка


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.003 сек.)