АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Сучасні тенденції розвитку політичного лідерства

Читайте также:
  1. II. Сучасний стан розвитку освіти
  2. Актори політичного процесу
  3. Альтернативні концепції політичного устрою
  4. Аналіз асиметрій розвитку галузі побутової хімії у старих (ЄС-15) та нових (ЄС-12) країнах-членах
  5. Аноректальні вади розвитку.
  6. Вади розвитку у дітей, діагностика,лікувальна тактика та надання екстреної медичної допомоги.
  7. Вади розвитку, які супроводжуються кишковою непрохідністю
  8. Вибір розрахункових схем розвитку пожежі
  9. Вивчення і особливості розвитку молодшого шкільного віку.
  10. Види ігрової діяльності дошкільника і їх роль у психічному розвитку
  11. Визначення критичної тривалості пожежі для обраної схеми її розвитку
  12. Визначення маркетингу класичні та сучасні

Характер і механізми функціонування політичного лідерства залежно від форми здійснення влади істотно відрізняються. В умовах тоталітаризму - це особиста диктатура, що спирається на насильство, “авторитет сили”. В умовах демократії, в тому числі елітарної - це лідерство на основі “сили авторитету”, “сили закону”.

Довідка

Опорою диктатури є вузькі клани, зграя не так однодумців, як співучасників злочинної щодо народу влади. Тоталітарному режимові властивий лідер з формально необмеженими повноваженнями, які не відображені в жодному законі. Проте ця безмежність повноважень не означає повної свободи дій щодо партійного апарату або іншої правлячої еліти. Доля керівних кадрів вирішується в апаратній "кухні" верхніх поверхів номенклатури, саме апарат має змогу контролювати канали зв’язку лідера з зовнішнім світом, здійснює тим самим селекцію інформації, що до нього надходить, і відповідно інтерпретує його рішення та управлінські команди. Насильницька зміна лідера - диктатора означає не тільки кінець політичної кар’єри, а навіть фізичне знищення. Звичайно тоталітарні режими не передбачають ніякого імпічменту. Демократія передбачає відповідальність політичного лідера за прорахунки і невдачі, за порушення демократичних принципів правління. Останні спричинюють до кінця політичної кар’єри втрати лідерства, звільнення від державної посади. За певних умов демократичні режими передбачають юридичну, судову відповідальність. Існує спеціальна процедура притягнення вищих посадових осіб держави до парламентського суду - імпічменту (Англія, США).

 

Сучасні тенденції розвитку лідерства:

- інституалізація - процес відбору, підготовки, просування до влади, сама діяльність політичних керівників здійснюється в рамках певних інститутів, норм та організацій;

- професіоналізація - політична праця поступово перетворюється в професію, стає постійним і головним джерелом прибутку.

Складова частина відновлення інституту політичного лідерства - створення умов, які б не тільки захищали лідерів від насильства, а й забезпечували б його нормальне функціонування. Це передбачає подолання охлократії, зміцнення законності та правопорядку, формування цивілізованої політичної культури.

Становлення інституту політичного лідерства в Україні має специфічний характер: національне відродження, становлення демократичної республіки відбувається водночас з подоланням тоталітаризму, існуванням полі етнічної та поліконфесійної структур населення, регіональних відмінностей у політичних орієнтирах. Зрозуміло, в цих умовах не обійтися без загальнонаціонального лідера, яким об’єктивно може стати президент, історичне покликання якого може бути реалізоване за умови підтримки його усіма політичними силами, метою яких є незалежна могутня держава.

Висновки

Кожне суспільство вибирає або висуває свого лідера, ставлячи до нього досить суворі та необхідні вимоги, які підходять саме цьому суспільству в цій епосі. В умовах становлення посттоталітарного і демократичного устрою такими вимогами є: високий загальний культурний рівень, компетентність у політиці й управлінні, організаторські здібності, вміння здобувати і правильно оцінювати інформацію, цілеспрямованість і врівноваженість, високі особисті моральні якості.

Самопливом лідерство не гарантується. Право на першість потрібно весь час підтверджувати.

Нова наука іміджологія вивчає проблеми, прийоми та способи формування у масовій свідомості образи суб'єктів політики, методи політичного маркетингу, що суттєво підвищують шанси кандидата на обрання, оскільки сприяють формуванню позитивного іміджу і створюють необхідні умови для проведення виборчої кампанії.

Основні терміни

Лідерство, лідер, політичне лідерство, харизма, політичний імідж, іміджологія, рейтинг, політична реклама.

Питання для самоконтролю

1.Що таке політичне лідерство?

2.У чому полягає призначення лідера?

3.Назвіть теорії політичного лідерства

4.Якими якостями повинен володіти лідер?

5.Які умови визначають появу лідера?

6.Чим характеризуються демократичні інститути лідерства?

7.Логічне завдання. Як співвідноситься роль політичного лідера і народних мас?

 

 


1 | 2 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.004 сек.)