АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Лущильні машини, що впливають на зерно нетривалими зусиллями стиску і зрушення

Читайте также:
  1. Бюджетне обмеження споживача та чинники, що на нього впливають.
  2. Визначення границі міцності бетону при стиску
  3. Визначення межі міцності при стиску
  4. Визначте фактори середовища, які впливають на розвиток таланту і обдарованості.
  5. ГРУПИ ЛЮДЕЙ І ЇХ ІНТЕРЕСИ, ЯКІ ВПЛИВАЮТЬ НА ПІДПРИЄМСТВО
  6. Для чого використовуються датчики рівня зерна в зерноочисному агрегаті
  7. Защита от постоянных электрических и магнитных полей, лазерного, инфракрасного, ультрафиолетового излучений
  8. Зерно озимой пшеници для проращивания
  9. Зерновая проблема
  10. Зернове господарство Сумської області
  11. Зерновые и плоды
  12. Зерновые: Крушение Притикина

Для лущення зерна не тривалим зусиллям стиску і зрушення використовують одно і дводекові вальцеві станки типу СВУ-2 і 2ДШС-3. На рисунку 14 показано схему роз положення робочих органів таких станків

Рис.14 – Лущення зерна не тривалим зусиллям стиску

Лущення зерна відбувається в робочій зоні, що утворена між обертовим вальцем і увігнутою поверхнею деки, розташованої на деякій відстані від вальця. Є трохи непринципових відмінностей у робочих органах верстатів, призначених для лущення зерна різних культур. Ці відмінності викликані особливостями технологічних властивостей зерна.

Верстат для лущення гре чки має валець і деку, робоча поверхня яких виконана з абразивного матеріалу – корунду, електрокорунда, наждаку та ін. Тому що зерно гречки має тригранну форму і погано скачується з похилої площини, дека встановлюється збоку від вальця, щоб робоча зона мала вертикальну і з великим нахилом ділянку. У такій робочій зоні зерно не буде затримуватися і зайво дробитися. Меншому дробленню зерна сприяє серповидна форма робочого зазору. Така форма утвориться, якщо валець і робоча поверхня деки описуються одним радіусом, тобто практично це досягається шляхом притирання деки до вальця. Коли дека відсувається від вальця для утворення зазору, останній має меншу величину у верхній і нижній його частинах і велику в середині. Лущення зерна відбувається в основному у верхній і нижній частинах деки, а зерна, що утворилися у верхній частині деки лущенням, вільно проходять у середині зони без значного дроблення.

Робочими органами верстата для лущення проса є валець з абразивним покриттям і дека з робочою поверхнею зі спеціальних гумовотканинних пластин або полімерних (поліуретанових) матеріалів. Робочий зазор між вальцем і декою має клиноподібну форму, тобто зменшується від прийому до виходу продукту. Для підвищення ефективності лущення зерна можуть застосовуватися дводекові верстати.

В універсальних вальцедекових верстатах для регулювання зазору знаходиться подвійний пристрій для переміщення деки, що дозволяє встановлювати ту або іншу форму робочого зазору.

Вальцедековый верстат (СВУ – 2) (рис. 15) призначений для лущення гречки і проса.

Зерно лущиться між абразивним барабаном 4 і нерухомою абразивною чи гумовою декою 5. Зазор між барабаном і декою регулюють, за допомогою маховика 20 повертаючи деку.

Дводековий лущильник верстат типу 2ДШС – 3 застосовується для лущення проса і гречки (рис.16). У верстаті віддаляються квіткові оболонки з проса чи плодові з гречки при впливі на них трьох робочих поверхонь, одна з яких – обертовий абразивний валок 1, а дві інші – нерухомі деки верхня 2 і нижня 3.

Верстати випускають у двох варіантах:

1. марки 2ДШС – 3А, відрегульовані на лущення проса, рис.16, а;

2. марки 2ДШС – 3Б, відрегульовані на лущення гречки, рис. 16, б.

Для лущення проса у верстат встановлюють абразивний валок, набраний із трьох абразивних кіл 600х150х305 і одного кола 600х200х305.

Для лущення гречки використовують валок з монолітного піщанику.

 

Рис.15. Вальцедековий верстат СВУ-2:

1 – прийомний бункер; 2 – живильний валок; 3-f-заслінка; 4 – барабан; 5 -дека; 6 – робоча зона; 7-косинець; 8 – декотримач; 9 – рухлива частина; 10 -, гайка; 11- гвинт; 12 – супорт; 13 – вісь; 14 – штурвал; 15 – електродвигун; 16 – клиноремінна передача; 17 – патрубок; 18 – штир; 19 – тяга; 20 – маховик.

 

б)
а)

Рис. 6.16 – Дводековий лущильний верстат типу 2ДШС-3

а) Налагодження на просо: 1 – абразивний барабан; 2,3 – гумовотканинні деки; 4 – направляючий лоток.

б) Налагодження на гречку: 1 – пісковиковий валок; 2,3 – пісковикові деки; 4 – направляючий лоток.

У верстаті встановлено два деки – верхній і нижній. Зазор між валком і деками регулюють механізмами через черв'ячний редуктор і цевочне зачеплення. При лущенні проса в декоутримувачах установлюють гумовотканинну деку, набрану зі спеціальних пластин, при лущенні гречки – пісковикову.

Продукт, що підлягає лущенню, із прийомного пристрою по направляючому лотку надходить у першу робочу зону між валком і першою декою і далі по другому направляючому лотку – у другу робочу зону між валком і другою декою, після чого виводиться з верстата.

Лущільні машини, що впливають на зерно тривалим тертям у зоні між робочими органами.

 

Основною машиною для лущення зерна таким способом є вертикальна лущильно-шліфовальна машина А1-ЗШН-3 або перший аналог А1-ЗШН (1,5).

Робочими органами машини є 6...7 абразивних дисків, що обертаються на вертикальному валові в ситовій нерухомій обичайці, що, у свою чергу, укладена в сталевий, також нерухомий, корпус (рис. 17).

Рис. 17 – Лущильно-шліфувальна машина типу ЗШН:

1 – абразивний ротор; 2 – обичайка; 3, 4 – патрубок завантажувальний та вивантажувальний.

 

Вихідне зерно надходить у робочу зону лущильника між обертовими дисками і ситовою обичайкою, де в результаті стирання обертовими абразивними дисками, тертя об обичайку, а також взаємного тертя зерен поступово відокремлюються зовнішні плівки.

При терті, як відомо, виділяється велика кількість тепла, а при лущенні зазначеним способом значна частина відділених зовнішніх шарів представляє собою дрібний продукт у виді борошенця, дрібної дробленки і здрібнених плівок. Тому зона продувається повітряним потоком, що виходить з отворів між дисками пустотілого вала і виходить через отвори ситової обичайки, відводячи тепло і захоплюючи дрібні фракції відходів. Інтенсивність обробки продуктів у машині залежить від тривалості його перебування в робочій зоні. При повному заповненні робочої зони тривалість обробки прямо пропорційна обсягові робочої зони і обернено пропорційна продуктивності машини.

Настроювання швидкості руху продукту в робочій зоні, що забезпечує нерозривність потоку при заданій його продуктивності, забезпечується клапаном, установленому на виході продукту.

Якість обробки залежить також від величини абразивного матеріалу, застосовуваного для виготовлення дисків.

Перевагою машини є її універсальність, тому що вона може застосовуватися не тільки для лущення, але і шліфування продуктів. Останнім часом, наприклад, її стали застосовувати для лущення і шліфування проса, є можливість використовувати її і для рису. Недоліками машини можна вважати підвищену витрату енергії, відносно швидкий знос робочих органів, у першу чергу перфорованого циліндра.

 

 


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.004 сек.)