АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Теоретичні пояснення

Читайте также:
  1. БНМ 2.2.13 Пояснення температури і тиску на основі молекулярних уявлень
  2. Відповіді та пояснення до розв’язання задач
  3. Загальні теоретичні положення
  4. Короткі теоретичні відомості
  5. Короткі теоретичні відомості
  6. Короткі теоретичні відомості
  7. Короткі теоретичні відомості
  8. Короткі теоретичні відомості
  9. Короткі теоретичні відомості
  10. Короткі теоретичні відомості
  11. Модуль 1. Теоретичні основи і методичний інструментарій фінансового менеджменту
  12. Необхідні теоретичні відомості.

Остаточний розрахунок є основною частиною роботи при проекту­ванні ПНЧ. При його виконанні розраховують параметри елементів кож­ного каскаду, ланцюгів міжкаскадних зв'язків, режими роботи транзис­торів. Розрахунок зазвичай виконують у послідовності, зворотній послідов­ності проходження сигналу в ПНЧ: спочатку розраховують елементи кінцевого каскаду, потім - передкінцевого, а далі - каскадів поперед­нього підсилення. Така послідовність обумовлена орієнтацією розрахун­ку на забезпечення на навантаженні ПНЧ заданої вихідної потужності за допустимих значень нелінійних та частотних викривлень сигналу.

Елементи схеми вибирають з урахуванням вимог стандартів до пев­них типів компонент. Так, резистори вибирають за номінальним зна­ченням, найближчим до розрахункової величини опору, та за величи­ною потужності, що розсіюється в резисторі у робочому режимі. Кон­денсатори вибирають за номінальним значенням ємності, найближчим до розрахункової величини, та за величиною робочої напруги.

Номінальні значення опорів резисторів та ємностей конденсаторів (між іншим, як і номінальні значення параметрів будь-яких стандарт­них елементів) відповідають стандартним рядам, що, як правило, є десятковими рядами геометричної прогресії зі знаменником qN = де N- кількість значень ряду. Номінальне значення параметру, що від­повідає конкретній позиції ряду (від 1 до N) обчислюється як . Деякі ряди номінальних значень наведені у табл. 11.3.2. Так, для ряду Е24: N = 24; q24 = , a0=1

Таблиця 11.3.2 - Ряди номінальних значень

Числу в індексі знаменника ряду відповідає кількість позицій ряду: так ряд Е24 має 24 номінальних значення у проміжку від 1 до 10 (більша кількість при допустимому відхиленні ± 5% не потрібна).

Будь-яке номінальне значення ряду може бути помножене на множ­ник 10m. Множники та їх позначення наведені в табл. 11.3.3 (може бути, наприклад, 6,8 0м; 680 Ом; 6,8 кОм; 68кОм; 6,8 мкФ; 0,68 нФ; 6800 пФ та ін.).

 

Таблиця 11.3.3 - Множники для утворення десяткових часткових та кратних одиниць

Номінальні значення деяких елементів, особливо застарілої розроб­ки, можуть відповідати іншим рядам.

Деякі найрозповсюдженіші типи резисторів, що виробляються для електронних пристроїв, наведено в табл. 11.3.4, а конденсаторів - в табл. 11.3.5.

Примітки до табл. 11.3.5:

1) якщо розрахункова величина ємності більша за максимальне но­мінальне значення конденсаторів даного типу, то необхідне значення ємності забезпечують за рахунок паралельного вмикання потрібної кіль­кості конденсаторів;

2) якщо розрахункова величина робочої напруги більша за номіналь­не значення напруги конденсатора, то використовують послідовне вми­кання конденсаторів.

Таблиця 11.3.4 - Постійні резистори

Таблиця 11.3.5- Конденсатори постійної ємності

 


Таблиця 11.3.5 - Конденсатори постійної ємності (продовження)


1 | 2 | 3 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.003 сек.)