АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Канали комунікації

Читайте также:
  1. II. ИСТОРИЯ НАШЕЙ КАНАЛИЗАЦИИ
  2. Автономная канализация
  3. В зданиях образовательных учреждений следует предусматривать хозяйственно-питьевое, противопожарное и горячее водоснабжение, канализацию и водостоки.
  4. Вкажіть три рівні, що відносяться до політичної комунікації
  5. Водоснабжение. Канализация. Сточные воды
  6. ГИДРАВЛИЧЕСКИЙ РАСЧЕТ ДВОРОВОЙ КАНАЛИЗАЦИОННОЙ СЕТИ
  7. Гидрологический и гидравлический расчёт дождевой канализации.
  8. Глава 2. История нашей канализации
  9. Глава 2. История нашей канализации
  10. ИСТОРИЯ НАШЕЙ КАНАЛИЗАЦИИ
  11. Ільєнко О.Л. Методичні вказівки з англійської мови міжкультурної комунікації (для студентів 1-2 курсів денної форми навчання всіх спеціальностей), Харків, 2006. – 88 с.

Необхідно визначити доступні в кожному конкретному комунікативному акті «канали зв'язку». При розмові по телефону таким каналом є органи мови і слуху. Форма і зміст тексту, інформація про одяг, позі і жестах співрозмовника, сприймаються по зоровому каналу. Рукостискання: спосіб передачі дружнього вітання по тактильному каналу. Наприклад, при розмові по телефону ви не можете скористатися зоровим каналом, і повинні уделать більше уваги чіткості мови, інтонацій, порядку слів у реченнях.

Оскільки вербальна комунікація таки є основою людського спілкування, вам може бути корисно знати прийоми правильного слухання, описані в книзі Іствуда Атватер «Я вас слухаю. Поради керівнику, як правильно слухати співрозмовника».

З'ясуйте свої звички слухати. Які Ваші сильні сторони? Які Ви робите помилки? Може, Ви судите про людей поспішно? Чи часто Ви перебиваєте співрозмовника? Які перешкоди спілкування найбільш вірогідні у Ваших відповідях? Які з них використовуються Вами найчастіше? Краще знання своїх звичок слухати є першим етапом в їх зміні.

Не йдіть від відповідальності за спілкування. Якщо Вам не ясно, про що говорить співрозмовник, Ви повинні дати йому це зрозуміти. Як може хто-небудь дізнатися, що Ви його не розумієте, поки Ви самі не скажете про це?

Будьте фізично уважними. Переконайтеся в тому, що Ваша поза і жести говорять про те, що Ви слухаєте. Пам'ятайте, що мовець хоче спілкуватися з уважним, живим співбесідником, а не з кам'яною стіною.

Зосередьтеся на тому, що говорить співрозмовник. Оскільки зосередженим увага може бути недовго (менше однієї хвилини), слухання вимагає свідомої концентрації уваги.

Намагайтеся зрозуміти не тільки зміст слів, а й почуття співрозмовника. Пам'ятайте, що люди передають свої думки і почуття «закодованими» - відповідно до соціально прийнятих норм. Слухайте не лише інформацію, а й передаються почуття. Спостерігайте за невербальними сигналами мовця. Слідкуйте за виразом обличчя мовця, за тоном голосу і швидкістю мовлення.

Дотримуйтеся схвальної установки по відношенню до співрозмовника. Чим більше мовець відчуває схвалення, тим точніше він висловить те, що хоче сказати. Будь-яка негативна установка з боку слухача викликає захисну реакцію, почуття невпевненості і настороженість у спілкуванні.

Намагайтеся висловити розуміння. Користуйтеся прийомами рефлексивного слухання, щоб зрозуміти, що насправді відчуває співрозмовник і що він намагається сказати.

Слухайте самого себе. Слухати самого себе особливо важливо для вироблення уміння слухати інших. Коли Ви стурбовані або емоційно збуджені, то найменше здатні слухати те, що кажуть інші. Якщо ж чиєсь повідомлення торкнеться Ваші почуття, висловіть їх співрозмовнику: це прояснить ситуацію і допоможе Вам слухати інших краще.

Відповідайте на прохання відповідними діями. Пам'ятайте, що часто мета співрозмовника - одержати щось реально відчутне, наприклад, інформацію, або змінити думку, або змусити зробити що-небудь. В цьому випадку адекватне дія - краща відповідь співрозмовнику.

Основна увага в процесі вдосконалення своїх звичок слухати слід приділити позитивним рекомендаціям, однак корисно пам'ятати і про типові помилки. Слухаючи співрозмовника, ніколи:

не приймайте мовчання за увагу. Якщо співрозмовник мовчить, то це ще не означає, що він слухає. Він може бути занурений у власні думки;

не прикидайтеся, що слухаєте. Це марно: як би ви не прикидалися, відсутність інтересу і нудьга неминуче виявляться у виразі обличчя або в жестах. Краще вже зізнатися в тому, що в даний момент ви слухати не можете, пославшись, наприклад, на зайнятість;

не перебивайте без потреби. Якщо вам необхідно перебити когось в серйозній розмові, допоможіть потім відновити перерваний вами хід думок співрозмовника;

не робіть поспішних висновків. Пам'ятайте, такі оцінки - бар'єр змістовного спілкування;

не дайте «зловити» самі себе в суперечці. Коли ви подумки не погоджуєтеся з промовистою, то, як правило, припиняєте слухати і чекаєте своєї черги висловитися. А вже коли починаєте сперечатися, то настільки захоплюєтеся обгрунтуванням своє точки зору, що часом вже не чуєте співрозмовника;

не задавайте занадто багато питань. Корисно задати питання для уточнення сказаного. Надмірно велика кількість питань до певної міри придушує співрозмовника, віднімає у нього ініціативу і ставить в оборонну позицію;

ніколи не кажіть співрозмовнику: «Я добре розумію ваші почуття». В такому випадку слід дати співрозмовникові зрозуміти, що Ви його слухаєте, задавши, наприклад, такий емпатичний питання: «Ви чимось розчаровані?» Або «Я відчуваю, що вас хтось образив», або будь-яким іншим зауваженням відповідним обстановці;

не будьте надмірно чутливими до емоційних слів. Слухаючи сильно схвильованого співрозмовника, будьте обережні і не піддавайтеся впливу його почуттів, інакше можна пропустити зміст повідомлення;

не давайте ради, поки не просять. Непроханий рада, як правило, дає той, хто сам не допоможе;

не прикривайтеся слуханням як притулком. Не бійтеся несхвалення або критики.


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.004 сек.)