АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Двостороння комунікація

Читайте также:
  1. Невербальна комунікація

Ефективна комунікація - це вулиця з двостороннім рухом, іншими словами, ви в одній особі є і комунікатором, і реципієнтом комунікації. Людина, що одержує повідомлення, завжди повинен вербально чи письмово, жестом або якось ще підтвердити, що він прийняв і зрозумів інформацію. При відсутності цього компонента комунікацію не можна вважати ефективною. Обов'язок підтримувати ефективність комунікації лежить на обох її учасників. Виправдання в стилі "я не почув", "я не зрозумів" неприйнятні - це просто спроба зняти з себе відповідальність за провал в спілкуванні.

Слухати і чути Слухати - мало. Щоб розуміти, усвідомлювати сказане, потрібно чути. Як часто нам кажуть, що слухають нас, в той час як ми знаємо, що нас не чують. Це легко перевірити, попросивши слухача повторити щойно сказане, а ще краще - переказати своїми словами.

Стислість і чіткість Це означає, що не слід ховати зміст повідомлення за несуттєвою інформацією. Чим більше ви додаєте повторів, роз'яснень, чим сильніше заглиблюватися в деталі, тим менш ефективною буде ваша комунікація, тому що слухачеві важко стежити за вашою думкою і, отже, розуміти вас.

Бути відкритим і чесним Це фактор тісно пов'язаний з довірою і повагою у відносинах. Намагаючись щось приховати або збрехати оточуючим, людина ризикує втратити довіру і повагу. Не варто також відкладати на потім обговорення важливих питань або намагатися уникнути такого обговорення. Звичайно, бувають ситуації, коли в силу зовнішніх обставин негайний розмова неможливий.

Довіра та повага Довіра: тверда впевненість у чесності, порядності, надійності, справедливості і т.д. іншої людини. Повага: висока оцінка, визнання. Довіра та повага - найважливіші характеристики будь-яких відносин. Спочатку певний мінімальний їх рівень може існувати як би автоматично, за умовчанням. Але здебільшого повагу і довіру потрібно заробляти, завойовувати, і процес цей довгий.

Довіра та повага, яким заподіяно шкоду, в тому числі і неефективною комунікацією, дуже важко відновити, що б людина потім не говорили або робив.

Конфіденційність або скритність? Кожен в тій чи іншій мірі дорожить приватних даних, недоторканністю свого приватного життя. Але грань, що відокремлює приватність від скритності, тонка. Скритність починається, коли не повідомляється інформація про щось, що надає прямий вплив на іншу людину або на взаємини. Система ефективної комунікації передбачає визначення сфер, що відноситься до яких інформацію необхідно повідомляти, і сфер не настільки суттєвих, з урахуванням того, що важливо для партнера. Не слід повністю покладатися на своє власне уявлення про приватності і скритності, так як кожна людина має справу з іншою людиною, чиї поняття та критерії можуть відрізнятися від його власних.

Об'єктивність Бути об'єктивним в комунікаціях часом дуже важко. Під об'єктивністю мається на увазі вміння поглянути на речі з точки зору іншої людини. Об'єктивного підходу можуть перешкоджати багато факторів: емоції, уявлення про життя, власні схильності і парадигми людини, вміння слухати і чути і ін Чим краще людина може побачити ту чи іншу ситуацію очима іншої людини, тим краще, тим об'єктивніше будуть його комунікації.

Емоції Емоції можуть заблокувати об'єктивність, логіку, почуття реальності. Засліплені емоціями, люди ризикують сказати те, чого зовсім не мали на увазі, або перебільшити значимість подій. Виправити сказане під впливом гніву, страху і тому подібних почуттів складно, часом неможливо.

Маючи справу з людиною, захоплений почуттями, слід пам'ятати, що інформація, яку він повідомляє, перекошена, спотворена. Але помилкою було б повністю списувати з рахунків те, що він говорить.

Припущення і відчуття Здійснювати будь-які вчинки без повного знання ситуації, мотивів, намірів, переконань, потреб, почуттів іншої людини - накликати біду.

Про перехід на особистості Найлегше вбити ефективну комунікацію, нападаючи на самооцінку, репутацію, особисті якості партнера. Не завжди просто зрозуміти, носило те чи інше зауваження, звернене до вас, особистий характер. До тих пір, поки ви абсолютно в цьому не переконані - не реагуйте. Беручи участь в дискусіях, уникайте формулювань, які можуть поставити під сумнів компетентність співрозмовника. Стверджуючи небудь, супроводити фразу такими вступними словами, як "по-моєму", "я чув", "я прийшов до висновку" і т.д., і, відповідно, не принижувати думку співрозмовника оцінками в дусі "повна нісенітниця" або "все зовсім не так".

Інший хороший спосіб ведення розмови без переходу на особистості - формулювати свої твердження у вигляді питань: "поясніть, будь ласка, в чому причина для...", "що ви думаєте про...", "не траплялося вам читати / бачити...", "яке ваша думка "і т.д. При цьому майте на увазі, що іноді співрозмовник може образитися саме на низку питань, якщо вона здасться йому схожою на допит, і тоді риторику потрібно буде будувати по-іншому.

Терпіння і толерантність Терпимість до потреб, бажань, переконань, думок іншої людини - ще один ключ до ефективної комунікації.

Комунікативний ефект як результат сприймання журналістського матеріалу. Комунікативні ефекти пов’язані зі зміною інформаційної компетенції. Комунікативні ефекти пов’язані зі зміною психологічного стану комуніката. Логічні комунікаційні ефекти. Комунікативний ефект з погляду процесуальних характеристик.


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.003 сек.)