АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

А. Завдання

Читайте также:
  1. I. Мета, завдання та загальні вимоги до виконання курсової роботи
  2. III. Мета, стратегічні напрями та основні завдання Національної стратегії
  3. А. Завдання
  4. А. Завдання
  5. Види риторичної майстерності. (Практичні завдання, які студент готує самостійно й репрезентує публічно).
  6. Виконати практичні завдання
  7. Виконати практичні завдання
  8. Виконати практичні завдання
  9. Виконати практичні завдання
  10. Виконати практичні завдання
  11. Виконати практичні завдання

Інструкція для проведення лабораторної роботи

 

ДОСЛІД 1. Взаємодія алюмінію з кислотами
На підставі положення алюмінію в електрохімічному ряді напруг металів зробити висновок про можливість його взаємодії з розбавленими розчинами хлоридної і сульфатної кислот.
Перевірити правильність висновку на досліді, для цього у дві пробірки помістити невеличку кількість алюмінієвого порошку і добавити в одну пробірку 2 Н розчин хлоридної кислоти, а в другу – 2 Н розчин сульфатної кислоти. Порівняти активність взаємодії алюмінію з цими кислотами за кімнатної температури і при нагріванні. Скласти рівняння хімічних реакцій.

 

ДОСЛІД 2. Взаємодія алюмінію з лугом
У пробірку помістити декілька шматочків алюмінієвої фольги і долити розчин натрій гідроксиду. Що спостерігається? Скласти рівняння хімічної реакції.

ДОСЛІД 3. Взаємодія алюмінію з розчинами солей
У дві пробірки помістити по шматочку алюмінієвої фольги. В першу пробірку налити 1 мл розчину купрум(ІІ) сульфату, а в другу – 1 мл розчину купрум(ІІ) хлориду і залишити в штативі на 5 хвилин. Через зазначений проміжок часу відзначити, як змінилася поверхня алюмінію. Описати спостереження, пояснити їх. Скласти рівняння реакцій.

ДОСЛІД 4. Добування і властивості алюміній гідроксиду
А До розчину солі алюмінію у пробірці приливати по краплях розчин натрій гідроксиду до утворення осаду. Що являє собою осад, який він має колір? Скласти рівняння хімічної реакції в молекулярному та йонному вигляді.
Б Розділити утворений осад на дві пробірки. В одну пробірку налити розбавлену хлоридну кислоту, а в іншу – розчин лугу. Що спостерігається? Зробити висновок про хімічний характер алюміній гідроксиду. Скласти рівняння хімічних реакцій в молекулярному та йонному вигляді, враховуючи, що утворюється комплексний йон [AI(OH)6]3-. Як зміщується рівновага дисоціації алюміній гідроксиду при додаванні надлишку лугу, надлишку кислоти?
В Отримати осад алюміній гідроксиду, відфільтрувати його та промити осад на фільтрі дистильованою водою. Пропустити крізь фільтр з осадом розбавлений розчин органічного барвника – фуксину. Як змінюється забарвлення фільтрату? Про які властивості алюміній гідроксиду свідчить цей дослід?

Ситуаційні задачі:

1. Поясніть, чому

а) змінюються металічні властивості хімічних елементів у ряді Na→Mg→Аl і як саме;

б) алюміній стійкий до корозії;

в) в алюмінієвому посуді не можна зберігати лужні та кислі розчини;

г) в алюмінієвих цистернах можна зберігати концентровані нітратну та сульфатну кислоти.

2. Складіть рівняння реакцій, в яких алюміній відновлює: а) галогени; в) Ферум; ґ) Сульфур;

б) Оксиген; г) йони Гідрогену; д) Калій.

3. При повному розчиненні наважки технічного алюмінію масою 1,8 г у надлишку розчину натрій гідроксиду виділився газ об'ємом 2,14 л (н.у.). Обчисліть масову частку домішок у зразку алюмінію.

4. Обчисліть масу заліза, добутого при взаємодії алюмінію масою 8,64 г із ферум(ІІ, III) оксидом масою 34,8 г.

5. Формули амфотерних гідроксидів — це А) Ва(ОН)2; Б) Ве(ОН)2; В) Mg(OH)2; Г) А1(ОН)3.

6. Колір лакмусу в розчині алюміній нітрату А фіолетовий; Б рожевий; В синій.

7. Наведіть приклади реакцій заміщення, приєднання та обміну, за допомоги яких можна добути алюміній хлорид.

8. Укажіть, як за одним реактивом можна визначити, в якій з двох пробірок міститься алюміній хлорид і магній хлорид. Напишіть рівняння відповідних реакцій.

9. Обчисліть об'єм розчину з масовою часткою їдкого натру 20 % (р = 1,2 г/см3), який потрібно для перетворення алюміній хлориду, що міститься в розчині масою 40 г із масовою часткою солі 5 %, на натрій тетрагідроксоалюмінат.

10. Алюміній хлорид, що є каталізатором в органічному синтезі, добувають прямою дією хлору на алюміній. Обчисліть об'єм хлору (н.у.), який прореагує з алюмінієм масою 5,4 кг, і масу солі, що утвориться, якщо вихід продукту реакції становить 98 %.

11. При розчиненні в сульфатній кислоті суміші алюмінію й алюміній оксиду масою 4,14 г утворився безводний алюміній сульфат масою 17,1 г. Обчисліть масові частки компонентів вихідної суміші.

12. Складіть рівняння реакцій за поданою схемою:


VI. Рекомендована ЛІТЕРАТУРА:

6.1. Навчальна:

§ Основна

1. Попель П.П., Крикля Л.С. Підручник: Хімія, 10 клас. – К.: Академія. – 2010. – 216 с.

§ Додаткова

1.Буринська Н.М., Депутат В.М. Підручник: Хімія, 10 клас. – К.: Педагогічна думка, - 2010. – 352 с.

2. Ярошенко О.Г. Підручник: Хімія, 10 клас. – К.: Грамота. – 2010. – 224 с.

 

 


1 | 2 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.003 сек.)