АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Суть та структура факторів (ресурсів) виробництва: земля, праця, капітал, підприємництво

Читайте также:
  1. BOT ПОВЕСТИ МИНУВШИХ ЛЕТ, ОТКУДА ПОШЛА РУССКАЯ ЗЕМЛЯ, KTO B КИЕВЕ СТАЛ ПЕРВЫМ КНЯЖИТЬ И KAK ВОЗНИКЛА РУССКАЯ ЗЕМЛЯ
  2. II. СТРУКТУРА КВАЛИФИКАЦИОННОЙ РАБОТЫ
  3. III. СТРУКТУРА И ПОРЯДОК ФОРМИРОВАНИЯ СТУДЕНЧЕСКОГО СОВЕТА
  4. III. Структура Клуба
  5. III. СТРУКТУРА, РУКОВОДЯЩИЕ И КОНТРОЛЬНЫЕ ОРГАНЫ КПРФ
  6. IV. ОРГАНИЗАЦИОННАЯ СТРУКТУРА ПРОФСОЮЗА
  7. IY. ОРГАНИЗАЦИОННАЯ СТРУКТУРА И ОРГАНЫ УПРАВЛЕНИЯ КЛУБА
  8. VI. ОРГАНИЗАЦИОННАЯ СТРУКТУРА ПАРТИИ.
  9. А) структура текстів драм
  10. Активные операции коммерческих банков, их структура.
  11. Аналіз факторів та критеріїв сегментації
  12. Атомная структура материи

Виробництво завжди було і є процесом впливу людини на предмети і сили природи, пристосування їх до задоволення певних потреб. Розвиток виробництва залежить в першу чергу від кількості і якості застосовуваних у виробництві факторів виробництва, які ще називають економічними ресурсами. Економічні ресурси більш широке поняття, ніж фактори виробництва. Економічні ресурси - це природні та соціальні сили, які можуть бути залучені у виробництво. Фактори виробництва - економічна категорія, яка означає вже реально задіяні у виробництві ресурси.

Економісти різних часів по-різному підходили до характеристики факторів виробництва та їх структури. Класична політекономія виділяла три фактори виробництва - праця, земля, капітал. Її представник Ж.Б.Сей стверджував, що всі ці три фактори в однаковій мірі беруть участь у створенні вартості продукту і вважав справедливим розподіляти доходи пропорційно вкладу факторів у продукт. Представник австрійської школи Е.Бем-Баверк виділяв два фактори виробництва - природу і працю, а капітал вважав проміжним продуктом, створеним їх взаємодією. К.Маркс основну увагу відводив праці, як єдиному фактору, здатному створювати вартість. На початку XX ст. англійський економіст А.Маршалл поруч з названими трьома факторами почав виділяти четвертий - діяльність з організації виробництва, яка приносить дохід керуючому виробництвом.

В сучасній економічній літературі надають перевагу такій структурі факторів виробництва: 1) матеріальні ресурси — земля, природні багатства і капітал; 2) людські ресурси — праця і підприємницька здатність.

Земля, або природні ресурси - це усі "даровані природою блага", які використовуються людиною в процесі створення матеріальних благ та послуг. Вони включають корисні копалини, лісові, водні ресурси, орні землі.

Капітал, або інвестиційні ресурси - це усі вироблені засоби виробництва: інструменти, машини, устаткування, фабрично-заводські приміщення, транспортні засоби і збутова мережа які використовувані у виробництві товарів і послуг і доставці їхньому кінцевому споживачу. Капітал - це реальні засоби виробництва, ті що безпосередньо беруть участь в процесі виробництва. Гроші, цінні папери фактором виробництва та економічним ресурсом не є, оскільки самі по собі нічого не виробляють. Але дуже часто термін "капітал" використовують як загальноекономічну категорію, мають на увазі фінансовий капітал - гроші, цінні папери (акції, облігації), коштовності тощо.

Праця, або людський ресурс - це фізичні та розумові здібності людей, які застосовують у виробництві і реалізації товарів та послуг, професійний та освітній рівень, виробничий досвід, навички працівників. Будь-які роботи, виконувані людьми різної професії: фізиком, вчителем, є ресурсом праця.

Підприємницька здібність - це особливий ресурс, який може розвиватися тільки в ринковій економіці. Під цим ресурсом розуміють сукупність талантів, здібностей окремих людей в галузі організації виробництва, та його управління. Носій цього ресурсу - підприємець, бере на себе ініціативу поєднання всіх перерахованих вище факторів виробництва в єдиний процес виробництва товарів та послуг. Економічний зміст підприємництва полягає в тому, що метою його діяльності є реалізація свого особистого приватного інтересу, наприклад отримання прибутку. При реалізації своєї мети підприємець випускає саме ті товари, які потрібні суспільству, реалізуючи мету суспільства - отримання товарів найкращої якості за ринковими цінами, які склалися в результаті конкуренції.

Важливо також зазначити, що всі фактори виробництва комусь належать, і їх власники повинні отримати доходи від використання цих факторів у процесі виробництва. Власник праці розраховує на дохід у вигляді заробітної плати, власник капіталу - на дохід у вигляді процента на вкладений капітал, власник земельних ресурсів - на ренту, а підприємець на дохід у вигляді прибутку.


1 | 2 | 3 | 4 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.003 сек.)