АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

СУЦІЛЬНІ ТАЄМНИЦІ

Читайте также:
  1. Допуск до державної таємниці

Мабуть, тих скандалів і не було б, якщо б компанія «Шелл» оприлюднила документи і вела свою діяльність в Україні прозоро.

«Та ситуація, яка склалася навколо питання видобутку сланцевого газу компанією Шелл, дозволяє мені робити наступні припущення, – каже депутат Харківської обласної ради Іван Варченко. – Угода була укладена з втаємниченням усіх документів, які цього стосувалися (власне самого тексту угоди, результатів експертиз, фінансових розрахунків тощо).

Варченко повідомляє, що з документацією не мали можливості ознайомитись навіть ті люди, які безпосередньо приймали рішення – депутатський корпус Донецької і Харківської обласних рад.

«Я сумніваюсь, що коли мова йде про 50 мільярдів потенційних інвестицій, які йдуть в Україну, – говорить депутат, – потрібно заощаджувати на роздрукуванні документів для 136 депутатів Харківської обласної ради. Це підсилює думку, що тут є що ховати».

Депутат підозрює компанію у використанні корупційних схем: «Аналітики говорять, що «СПК Геосервіс», яка згідно угоді, разом з компанією «Надра Юзівська» отримає 10% здобутого газу, пов’язана з родиною президента Януковича. Я не готовий цього стверджувати. Спростовувати цю інформацію мали б міністри. Найкраще спростування – якщо у процесі беруть участь, з одного боку, Україна, у вигляді державної компанії, як гарант, з іншого – приватний інвестор. Тоді б схема була абсолютно зрозуміла і ці питання б не виникали.

Є достатньо серйозний аргумент з боку захисників видобування сланцевого газу, мовляв, Україна буде з газом, «якщо ми дозволимо іноземним операторам працювати зі сланцевим газовим ринком». Але, чи дійсно цей газ залишиться в Україні? Чому компанії Shell не продавати його за ринковою ціною, яка на сьогодні складає 500 доларів за 1000 кубометрів?

На наш інформаційний запит у компанії «Шелл» відповіли, що угода про розподіл продукції (УРП) є конфіденційним документом і розголошенню не підлягає. І це нормальна міжнародна практика – робити такі документи конфіденційними. Адже угода містить комерційні аспекти взаємодії країни та інвесторів, досягнуті шляхом переговорного процесу. Також, «Шелл» зв’язана зобов’язаннями про нерозголошення перед іншими сторонами, які підписали УРП, тобто перед компанією «Надра Юзівська» і Державою Україна. Тому самостійно «Шелл» не може оприлюднити угоду. Варто зазначити, що нерозголошення УРП повністю відповідає Закону України «Про доступ до публічної інформації», зокрема статей 6, 7, 11, 13.

Не може бути обмежено доступ до інформації про розпорядження бюджетними коштами, володіння, користування чи розпорядження державним, комунальним майном, у тому числі до копій відповідних документів, умови отримання цих коштів чи майна, прізвища, імена, по батькові фізичних осіб та найменування юридичних осіб, які отримали ці кошти або майно.

У відповіді на інфозапит також міститься інформація про те, що «згідно своїх внутрішніх стандартів і принципів роботи, «Шелл» виступає за відкритість і прозорість». Компанія завжди готова відповісти на питання громадськості щодо етапів реалізації проекту, його впливу на навколишнє середовище, зобов’язань компанії щодо інвестицій в соціальну сферу. Представники компанії «Шелл» самі ініціюють зустрічі з громадами, публікують розширену інформацію про проекти та екологічні аспекти – в ЗМІ і на сайті www.shell.ua. За їх словами, як тільки «Шелл» проведе екологічні дослідження Юзівської ділянки, результати такої оцінки території будуть доступними для ознайомлення місцевим громадам та всім зацікавленим сторонам.


1 | 2 | 3 | 4 | 5 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.003 сек.)