АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

ДУМКА ЕКОЛОГІВ

Читайте также:
  1. Бібліотекознавча думка наприкінці XIX початку XX століття.
  2. Выдумка агитаторов?
  3. Выдумка века
  4. Економічна думка античного світу
  5. Економічна думка в період кризи і ліквідації кріпацтва
  6. Економічна думка середньовіччя
  7. Економічна думка стародавнього сходу
  8. Змістовний модуль 1.4 Господарство та економічна думка суспільств Європейської цивілізації в період середньовіччя (V– XV ст.).
  9. И это даже не театр, вовсе не представление, не шутка и не выдумка.
  10. Ліберльно-буржуазна економічна думка в пореформенний період.
  11. Модуль 2 Світове та українське господарство, економічна думка останньої третини ХІХ –початку ХХ століття.

Представники компанії «Шелл» підкреслюють, що історія нафтогазової діяльності в Україні налічує десятиліття. Буріння свердловин, проведення гідророзривів, утилізація відходів буріння, в тому числі шламу, суворо регулюється законодавством та має перевірені роками безпечні технологічні рішення. Питання стоїть лише в суворому дотриманні таких вимог.

«Розглянемо конкретний приклад, – говориться у відповіді на інфозапит. – На даному етапі компанією «Шелл» ведуться лише бурові роботи на єдиній свердловині, яка не має відношення до Юзівського проекту. Для цієї свердловини розроблено технічний проект, частиною якого є оцінка впливу проекту на навколишнє середовище (ОВНС). Отже, згідно з розділом ОВНС технічного проекту, відходи буріння віднесені до IV класу небезпеки, тобто найменш шкідливого. Згідно українського законодавства такі відходи дозволяється розміщувати та полігонах твердих побутових відходів та/або захоронити на буровому майданчику з подальшою рекультивацією. Для практичного підтвердження класу небезпеки ми відібрали проби шламів і розчинів з кожного амбару на буровому майданчику і передали їх на дослідження в Інститут екогігієни і токсикології. Як тільки будуть проведені всі аналізи і отримано висновок з рекомендаціями щодо поводження з цими відходами, ми утилізуємо їх за всіма правилами».

Але що з приводу технології гідророзриву та впливу на екологію Донецької та Харківської областей кажуть екологи?

Олег Перегон, голова екологічної громадської організації «Зелений фронт» підкреслює, що кількатомне дослідження під назвою «Сланцевий газ України», підготоване за рахунок Агенції США з міжнародного розвитку для уряду України, причому для створення цього дослідження були залучені найвідоміші фахівці світу, в Україні було засекречено протягом кількох місяців. Український уряд оприлюднив його тільки восени 2012 року. Деякі його частини містять різку критику українського законодавства, виділяючи в ньому, зокрема, більше 50 помилок, які завадять забезпеченню безпеки при видобутку сланцевого газу. У звіті, датованому 1 травня 2012 року, зазначається, що «нормативно-правові акти потребують чіткіших формулювань, потрібен активніший діалог між урядом, бізнесом та громадськістю, і створення атмосфери, яка б сприяла участі громадськості». Проте, жодна з цих рекомендацій досі не виконана.

У 2011 році були внесені зміни до ЗУ «Про угоди і розподіл продукції» (ЗУ «Про внесення змін до Закону України “Про угоди про розподіл продукції” щодо вдосконалення механізму укладення угод про розподіл продукції», від 17.11.2011 № 4053-VI), який позбавив місцеву владу та місцеві спільноти права брати участь у процесі затвердження земельних ділянок для проведення розвідки нетрадиційних газів. Важко зрозуміти, чому принцип верховенства права не діє в Україні для певних галузей промисловості. Травневий звіт закликає «надати важливу роль органам місцевого самоврядування», але український уряд не зробив нічого, щоб виправити помилки, допущені у законодавстві у різні роки.

Експерт-еколог, колишній радник губернатора Харківської області з питань охорони навколишнього природного середовища Валерій Ловчиновський пояснив, що протести населення викликав видобуток сланцевого газу на території Юзовської ліцензійній площі: це три райони Харківської області (Балаклійський, Ізюмський, Барвінковський райони) і Донецький – всього 7, 5 тисяч квадратних кілометрів. Райони густонаселені, зі складною геологією, місцями видобутку корисних копалин шахтним способом, карстових утворень в районі Слов’янська, джерел Ізюмського району.

- Сюди також входить річка Донець, – підкреслює Ловчиновський, – основна водна артерія і єдина річка, яка має офіційне водопостачання і зовнішній стік для потреб населення Донецької області. Її басейн повинен охоронятися від будь-яких можливих джерел забруднення. У зону Юзівської ліцензійній площі також потрапили об’єкти природно- заповідного фонду, зокрема, національний парк «Святі гори», РЛП «Ізюмська Лука» та ін.

За словами експерта, протести місцевого населення з кожним днем будуть все більше зростати.

На думку Валерія Ловчиновского, більш глобальної проблеми в Україні не було, немає і не буде.

- Видобуток нафти і газу – ризиковано для екології, навіть в самих безлюдних районах, – запевняє експерт. – Якщо ж мова йде про густонаселені території, то ризики збільшуються в кілька разів. У тому випадку, якщо в районі складна гідрологія або гідрогеологія, карстові утворення, ми просто йдемо по краю ножа.

У Харківській області зараз ведеться видобуток з ущільнених пісковиків – для того, щоб добути газ, їх потрібно зруйнувати. Для цього застосовується технологія гідророзриву на глибині від 4 до 5 кілометрів. При використанні цієї технології береться величезна кількість води з глибини 132 метри – того водного горизонту, який можуть використовувати жителі для водопостачання. Додавши хімічні елементи, воду перетворюють на буровий розчин, в результаті переробки якого утворюється шлам – відходи буріння. І цей шлам невідомо як буде утилізуватись.

Валерій Ловчиновський запевняє, що Харківська область – воднодефіцитний регіон. Але навіть до гідророзриву на 17 квітня цього року в районі селища Веселе у компанії «Шелл» була витрата води і сім тисяч кубів http://www.youtube.com/watch?v=R3OUSkh5BA0

Валерій Яковлєв, доцент кафедри інженерної екології міст Харківської національної академії міського господарства, гідрогеолог, в доповіді на комітеті паливної енергетики у Верховній Раді зазначив, що передбачається депонування (вічне зберігання) шламу на глибині 80 сантиметрів. На буровій знаходиться кілька амбарів – вириті котловани, затягнуті плівкою. Туди під час буріння тече рідина, при цьому всі тверді фракції збираються в першому амбарі. «Шелл» планують наростити краї цього амбару, сіном його збезводнити, далі збезводнити сульфатом алюмінію, закрити края, і весь цей млинець шириною 40 на 50 метрів на глибині 80 сантиметрів зарити. Але у нас чорноземні поля. Зараз йде обробка землі на глибині 40 сантиметрів, далі будуть обробляти землю на глибині метра. Це безумовно вплине на обробку чорнозему.

Валерій Ловчиновський вважає, що на сьогоднішній день компанія Шелл засекречує шляхи утилізації відходів, не зроблено випереджаюче моніторинг, тому викрити їх у відхиленнях від екологічних параметрів ми не можемо. «До нас прийшла компанія, заплямована масою скандалів, позовів, претензій, у світовій практиці, – стверджує.він. – Газовидобуток буде поляризувати суспільство, створювати соціальну напруженість. -

На мою думку, хтось в уряді підграє компанії Шелл у збиток інтересів України. З екологічної точки зору це може поміняти наше середовище. І при цьому Харківська облдержадміністрація заявляє про те, що компанія Шелл не погіршить показники екології в Харківській області.


1 | 2 | 3 | 4 | 5 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.003 сек.)