АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Тема 1,2.Предмет,метод,завдання дисципліни.Закономірності,Принципи,Фактори

1. Просторова організація продуктивних сил, вивчення якої здійснюється на рівнях (населений пункт, адміністративний р-н, економічний р-н)-це…

а) предмет курсу;

б) мета

в) тема

г) завдання

Предмет курсу — просторова організація продуктивних сил, вивчення якої здійснюється на різних рівнях (населений пункт, адміністративний район, область, економічний район тощо). Елементи просторової організації продуктивних сил (природні ресурси, людський і трудоресурсний потенціал, галузеві і міжгалузеві комплекси, наявна територіальна інфраструктура, регіональні системи господарювання) є об'єктами вивчення науки розміщення продуктивних сил регіональної економіки.

2. Що є предметом регіональної економіки? а) вивчення розміщення продуктивних сил України… б) Економічне зростання та реалізація потенційних можливостей господарської системи. в) природно-ресурсний потенціал г) економічні зв’язки України.

а) Предметом регіональної економіки є вивчення розміщення продуктивних сил України і соціально-економічного регіонального розвитку, розміщення видів економічної діяльності, найважливіших природноекономічних, демографічних й екологічних особливостей регіонів, а також міждержавних, міжрегіональних та внутрішніх регіональних економічних зв’язків.

3. Регіональна економіка, як наукова область знань, займається:… а) дослідженням закономірностей, принципів усіх елементів продуктивних сил й соціальної інфраструктури в територіальному аспекті б) сировинною та енергетичною базою промислових технологій в) законами держави та філософськими концепціями розміщення продуктивних сил на підставі системного підходу. г) матеріалістична діалектика, відповідні економіці категорії та закони

а) дослідженням закономірностей, принципів усіх елементів продуктивних сил й соціальної інфраструктури в територіальному аспекті; аналізом, прогнозування й обґрунтуванням напрямків розміщення продуктивних силз урахуванням загальної стратегії соціально-економічного розвитку й екологічних вимог; вивченням економіки республік й регіонів іміжрегіональних економічних зв’язків, а також територіальної організації господарства.

 

4.Який з чотирьох рівнів наукових методів дослідження, досліджує продуктивні сили як складну динамічну систему: а) Спеціальний б) Міждисциплінарний в) Загальнонауковий г) Методико-технічний

в) Загальнонауковий – досліджує продуктивні сили як складну динамічну систему, елементи якої знаходяться у взаємодії та взаємозв’язку, утворюючи єдину цілісність.

5. Програмний етап дослідження розміщення продуктивних сил це: а) збір та обробка інформації, складання паспорту досліджуваних об’єктів. б) передбачає обґрунтовані програми виконання певного завдання або проекту. в) – проведення аналізу одержаної інформації, її систематизація та інтеграція з метою одержання наукових й практичних результатів. г) – розробка системи моделей прогнозування тапланування для різних рівнів управління.

б) 1. Програмний – передбачає обґрунтовані програми виконання певного завдання або проекту.

6. Що не відноситься до проблем курсу? а) Підсилення протиріч між існуючою територіально-виробничою структурою господарського комплексу України та необхідності створення б) збір та обробка інформації, складання паспорту досліджуваних об’єктів. в) відбувається руйнування раніше створеного виробничого та науково-технічного потенціалу. г) трата народного капіталу та відтік високо кваліфікаційних спеціалістів з реального сектору економіки, яка призвела до стримування розвитку регіонів.

б) Проблеми курсу:

1. Підсилення протиріч між існуючою територіально-виробничою структурою господарського комплексу України та необхідності створення10 висококонкурентної економіки з високою продуктивністю праці та гнучкою організацією виробництва.

2. Відбувається руйнування раніше створеного виробничого та науково-технічного потенціалу.

3. Втрата народного капіталу та відтік високо-кваліфікаційних спеціалістів з реального сектору економіки, яка призвела до стримування розвитку регіонів.

7. Продуктивні сили –це… а) це сукупність матеріальних елементів і людей, а також відносин між ними, які в процесі економічної діяльності забезпечують виробництво матеріальних благ. б) певна територія, що являє собою певну цілісність, відрізняється від інших своїми особливостями розвитку та взаємопов'язаністю складових елементів в) необхідне, істотне, стійке повторюване відношення між явищами у природі й суспільстві. г) це об’єктивно дійсний, повторюваний, істотний зв’язок явищ природи з громадським життям.

а) Продуктивні сили – це сукупність матеріальних елементів і людей, а також відносин між ними, які в процесі економічної діяльності забезпечують виробництво матеріальних благ.

8. Регіон-це… а) називається певна територія, що являє собою певну цілісність, відрізняється від інших своїми особливостями розвитку та взаємопов'язаністю складових елементів б) це реформування структури економіки, її соціологізація в) Інтеграція України до зовнішньоекономічної діяльності потребує розвитку принципово нових форм територій організації продуктивних сил. г) розвиток міжрегіональних транспортних систем, підтримка екологічної обстановки.

а) Регіоном називається певна територія, що являє собою певну цілісність, відрізняється від інших своїми особливостями розвитку та взаємопов'язаністю складових елементів

9. розвиток продуктивних сил найбільший вплив справляють загальні економічні закони: а)об’єктивні відносини, б)територіальна концентрація продуктивних сил в)економічні закони г)суспільного поділу праці

г) На розвиток продуктивних сил найбільший вплив справляють загальні економічні закони: економії часу, суспільного поділу праці, концентрації виробництва, комплексного розвитку виробництва, пропорційного розвитку виробництва.

10. Трансформація структурна-це… а) зміна вiдтворювальних, галузевих, територіальних, соціально-економiчних характеристик (пропорцій) господарської системи. б) науково обгрунтоване розміщення взаємозв’язаних виробництв, сфери обслуговування та населення, яке забезпечує економічний та соціальний ефект внаслідок раціонального їх комплектування на певній території в) короткостроковi та поточні економічнi дії щодо продуктивних сил території

г) система основних форм, методів і важелів використання економiчних законів.

А) Трансформація структурна — зміна вiдтворювальних, галузевих, територіальних, соціально-економiчних характеристик (пропорцій) господарської системи.

1.Що входить до складу продуктивних сил?

А)предмети і засоби праці;

Б)ефективність господарювання;

В)раціоналізація;

Г)територіальне розміщення;

Правильна відповідь: а.

Вiдповiдно до такого підходу до складу продуктивних сил відносять: предмети

і засоби праці; робочу силу; природоресурсний потенціал; форми

і методи органiзації праці та виробництва; науковий і соцiально-культурний потенціал

2.Який етап дослідження продуктивних сил проводить аналіз одержаної інформації?

А)програмний;

Б)аналітичний;

В)політичний

Г)аналогічний

Правильна відповідь: б).

аналiтичний: проведення аналізу одержаної інформації, її систематизація та інтерпретація з метою отримання наукових і практичних результатів.

3.Скільки виділяють рівнів наукових методів дослідження?

А)1;

Б)2;

В)3;

Г)4;

Правильна відповідь: г).

Видiляють чотири рiвнi наукових методів дослідження:

перший — загальнонауковий;

другий — міждисциплінарний (спільний для кiлькох галузей знань);

третій — конкретно-науковий, або спецiальний;

четвертий — методико-технічний

4.Хто були основоположниками ринкової теорії розміщення виробництва?

А)Тюнен, Вебер;

Б)Сміт, Маркс;

В)Ніцше, Гегель;

Г)Рікардо, Боден;

Правильна відповідь: а).

Становлення методологічних основ науки про розміщення продуктивних сил відбувалося досить тривалий час. Основоположниками ринкової теорії розмiщення виробництва є І. Тюнен, А. Вебер, А. Гетнер, А. Льош, В. Крісталлер, У. Ізард, Дж. Чорлі, П. Хаггет

5.Що доводили у своїх працях Вебер і Тюнен?

А)характер розміщення підприємств суттєво впливає на рівень його прибутковості;

Б)залежність розміщення продуктивних сил від історичних факторів;

В)розміщення продуктивних сил як галузь економічної науки використовує широкий спектр сучасних методів дослідження;

Г)робоча сила є основою розміщення продуктивних сил;

Правильна відповідь: а).

У своїх наукових працях А. Вебер та І. Тюнен як засновники теорії розміщення виробництва довели, що характер розмiщення підприємства суттєво впливає на рiвень його прибутковостi; окреме підприємство можна розташувати таким чином, щоб одержувати найбiльший прибуток. У «теорії штандорту» А. Вебер доводив, що виробництво розміщується за принципом найменших витрат

6.Хто є автором дослідження «Методи регіонального аналізу. Вступ до регіонознавства»?

А)Тюнен;

Б)Вебер;

В)Ізард;

Г) Рікардо;

Правильна відповідь: в).

Вагомий внесок у розробку методологічних основ науки про розмiщення продуктивних сил, і зокрема науки про регіон, зробив вчений У. Ізард. Його концептуальні розробки грунтувалися на положеннях теорії ринкової економiки. В дослiдженнi «Методи регіонального аналізу. Вступ до регіонознавства» проводиться думка про взаємодiю полiтичних, соцiальних і економiчних сил, яка повинна враховуватися у процесі аналізу розвитку регiонiв.

7.Що розглядає теорія «географічного детермінізму»?

А)географічне середовище як визначальний чинник розміщення і розвитку промисловості будь-якого району чи країни в цілому;

Б)населення розглядається як основне регіоноутворююче ядро;

В)проблеми людського розвитку в центрі економічної системи;

Г)систему економічних відносин;

Правильна відповідь: а).

Значного поширення в країнах з ринковою економікою набула теорія «географiчного детермінізму», яка розглядає географiчне середовище як визначальний чинник розмiщення і розвитку промисловостi будь-якого району чи країни в цілому. Однією з її течій є «вульгарний географiзм», який розглядає природнi сили як такі, що визначають напрями суспільного розвитку

8.Де виникла наукова течія «енвайроменталізм»?

А)Англія;

Б)США;

В)Німеччина;

Г)Франція;

Правильна відповідь:б).

За своїми ідеями до цього вчення наближений «енвайронменталізм» — наукова течiя, що виникла у США.

9.Що покладено в основу сучасних поглядів і концепцій?

А)адміністративний механізм розподілу і перерозподілу ресурсів;

Б)парадигма раціональної цілісності, згідно з якою регіон являє собою: єдине природне середовище та

В)теоретичні положення раціоналізації територіального поділу пруці;

Г)

Правильна відповідь: в).

В основу сучасних поглядів і концепцій покладено теоретичні положення рацiоналізації територiального поділу праці, комплексного ресурсозбереження, економії витрат суспільної працi, забезпечення сталого розвитку продуктивних сил.


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.013 сек.)