АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Робоче місця менеджера та його організація

Читайте также:
  1. I. Організація класу до уроку.
  2. II. ОРГАНІЗАЦІЯ ПРОВЕДЕННЯ ТА КЕРІВНИЦТВО НАВЧАЛЬНОЮ ТА ВИРОБНИЧОЮ ПРАКТИКОЮ
  3. Анализ собственной деятельности менеджера
  4. Вибір місця водозабору та трасування водопровідної мережі
  5. Вимоги до робочого місця. Вимоги до обладнання. Діагностичні карти та їх заповнення.
  6. Глава 15. Організація робіт з реагування на надзвичайні ситуації
  7. Глава 47. Організація митного контролю
  8. Глава 74. Структура та організація діяльності органів доходів і зборів
  9. Глава 74. Структура та організація діяльності органів доходів і зборів
  10. Додержання вимог закону щодо підвідомчості, місця та строків розгляду справ та притягнення до адміністративної відповідальності
  11. Должностная инструкция менеджера отдела бронирования гостиницы
  12. Должностные инструкции менеджера.

Відповідною точкою будь-якої виробничої діяльності є робоче місце людини, яке має суворо визначені функції.

Поняття "робочого місця" має подвійний зміст. З одного боку, це первинна ланка виробничої структури підприємства, з іншого, суто технічного боку, - зона, оснащена необхідними технічними засобами, в якій здійснюється трудова діяльність виконавця або групи виконавців, які спільно виконують одну функцію, роботу, операцію, елементарну процедуру, при можливо менших фізичних зусиллях та мінімальному нервовому навантаженні.

Під робочим місцем працівника апарату управління мається на увазі зона його трудової діяльності, оснащення необхідними засобами праці.

Поняття "організація робочих місць" включає:

o влаштування і планування службових приміщень і розміщення в них робочих місць;

o планування робочих місць;

o оснащення робочих місць необхідними меблями і сучасними технічними засобами опрацювання інформації.

Основні складові робочого місця:

■ цілі, уявлення про результати праці;

■ заданий предмет праці;

■ система засобів праці;

■ система професійних службових обов'язків;

■ система прав працівника;

■ виробниче середовище (предметні і соціальні умови праці).

Загальною вимогою раціональної організації робочих місць є створення працівникам максимальної зручності для здійснення їх діяльності, вивільнення від нераціональних переміщень та рухів, зниження на цій основі витрат праці на виконувану роботу. Отже, економія часу і сил працівника - головні критерії раціональності організації робочих місць.

Робоче місце як будь-яка категорія має кількісну та якісну характеристики. Якщо на основі масштабів концентрації предметів праці та зміни режиму функціонування робочих місць формуються кількісні параметри даної категорії, то вимоги до професійно-кваліфікаційних, демографічних та психофізичних даних робітника, а також організаційно-технічного рівня розвитку утворюють якісні характеристики робочого місця. Збалансування зайнятості полягає у постійному підтриманні рівноваги між цими двома системами вимог.

Робоче місце - первинна ланка виробництва, що знаходиться в безпосередньому віденні одного робітника чи бригади і включає в себе комплект матеріальних елементів, що забезпечують процес праці.

Робоче місце складається з таких елементів:

■ виробничої площі;

■ основного устаткування;

■ пристроїв для зберігання матеріалів, заготовок, готової продукції, відходів і браку;

■ пристрою для збереження інструментів, оснащення і пристроїв;

■ підйомно-транспортних пристроїв;

■ пристроїв для безпеки і зручності роботи.

Організація робочого місця -це система заходів, спрямованих на створення на робочому місці необхідних умов для продуктивної праці, підвищення його змістовності й охорону здоров' я робітника, оснащення засобами і предметами праці та їх розміщення в певному порядку для безперебійного та якісного здійснення трудового процесу з урахуванням спеціалізації виконуваних робіт, кількості виконавців, професій, виду та типу виробництва, рівня механізації та автоматизації, кількості необхідного обладнання та устаткування.

Комплекс заходів охоплює:

o вибір раціональної сигналізації робочого місця і його оснащення устаткуванням та інвентарем;

o створення комфортних умов праці;

o раціональне планування;

o безперебійне обслуговування робочого місця по всіх його функціях. Конкретний зміст робіт з раціональної організації робочих місць залежить від багатьох факторів, а саме:

■ виду праці - розумовий чи фізичний, важкий чи легкий, різноманітний чи монотонний;

■ умові праці - комфортні чи несприятливі;

■ типу виробництва тощо.

Вимоги до організації робочого місця менеджера
Для оптимальної планування робочого місця використовується два столи з висувною полицею для клавіатури. Стілець, що обертається з підлокітниками оснащений пневматичною системою регулювання висоти і кута нахилу спинки. Дисплей має плоский кольоровий екран розміром 17 дюймів по діагоналі. Використовується електронно-променева трубка. Є можливість роздільного налаштування яскравості і контрастності фону, вертикальної і горизонтальної розверстки і зняття електромагнітного поля екрана. Доступна функція зміни теплоти квітів у межах від 15 до 3 Ккал. Дисплей встановлений на рухомій шарнірної опорі, що дозволяє змінювати кут огляду. Клавіатура і миша підключені до системного блоку через інфрачервоні порти, що виключає наявність проводів і підвищує мобільність цих пристроїв.
Завдяки поворотному крісла на коліщатках, є можливість вільно працювати з принтером та сканером. Кутова планування робочого місця дозволяє уникнути зайвих рухів у процесі роботи і при використанні периферійних пристроїв, так як до них можна легко дістати рукою. Компонування комп'ютерної миші та клавіатури на одній зігнутої полиці пояснюється тим, що 65% операцій на комп'ютері здійснюється графічнимманіпулятором

, отже, його необхідно розмістити якомога зручніше.
Для зниження втоми і напруги рук менеджера в процесі роботи виконуються наступні вимоги щодо планування робочого місця:
- Клавіатура розташовується так, щоб руки менеджера були спрямовані вниз, тобто рівень клавіатури має бути нижче рівня ліктьового суглоба;
- На кріслі передбачаються підлокітники, щоб створити опору для ліктьових суглобів;
- Комп'ютерна миша розташовується на одному рівні з клавіатурою, щоб руки в процесі роботи перебували на одному рівні, що позбавить від втоми в плечах;
- У клавіатури передбачаються спеціальні упори для підтримки кистей рук.
Відповідно до санітарних норм на одне робоче місце, оснащене комп'ютером, передбачається не менше 6 м2 площі і кубатура не менше 19,5 м3.
Умови праці менеджера при роботі на комп'ютері характеризується можливістю впливу на нього наступних виробничих факторів: шуму, тепловиділень, іонізуючих та неіонізуючих випромінювань, специфічних умов зорової роботи.
Мікроклімат на робочому місці надає великий вплив на стан здоров'я і продуктивність праці менеджера. З огляду на те, що відеотермінали є джерелом тепловиділень, це може призвести до підвищення температури і зниження відносної вологості повітря на робочих місцях, що сприяє подразнення шкіри. Відповідно ГОСТ 12.1.005-88 роботи, що виконуються менеджером, який користується комп'ютером, відносяться до категорії 1а. Для приміщення, де розміщено робоче місце менеджера, приймаються такі допустимі мікрокліматичні умови, наведені в таблиці 1.
Таблиця 1. Мікрокліматичні умови
Період року Температура повітря, СО Швидкість руху повітря, м / с Відносна вологість повітря,%
Холодний 22-24 <0.1 40-60
Теплий 23-25 <0.1 40-60

З урахуванням специфіки виробничого процесу, тобто підвищеної температури і низької вологості в приміщенні, організовується система вентиляції на базі одного кондиціонера з можливістю регулювання температури і вологості повітря, а також передбачається припливна система вентиляції.
Опалення приміщення - центральне водяне від міських теплових мереж. Можливо, використання електричного обігрівача середньої потужності на особливо холодний період часу і під час демісезонного відключення опалення.
Основними джерелами шуму на робочому місці менеджера, обладнаному відеотерміналами, є копіювальнатехніка

, принтер, сканер, факс, модем і обладнання для кондиціювання повітря, в самих відеотерміналів - вентилятори систем охолодження і трансформатори.
Допустимі параметри рівнів звуку та звукового тиску за ГОСТ 12.1.003-83 представлені в таблиці 2.
Таблиця 2. Допустимі рівні звуку та звукового тиску
Вид трудової діяльності, робочі місця Рівні звукового тиску, Дб, в октавних смугах з середньогеометричними частотами, Гц Рівень звуку та еквівалентний рівень звуку, дБА
31,5                
Робота в залах обробки інформації на обчислювальних машинах                    

Рівень шуму на робочому місці менеджера при роботі на комп'ютері не перевищує 65 дБА, при роботі на принтері він перевищує норми на 2-3 дБА.
Зниження шуму забезпечується за рахунок використання сучасного малошумного обладнання (сучасних комп'ютерів, дисководів, лазерних принтерів, сканерів і т. д.), застосуванням звукопоглинаючих матеріалівпри облицюванні приміщення, різних звукопоглинальних пристроїв (прокладок під принтер) і, крім того, раціональним плануванням робочого місця і видаленням принтера і дисководів від менеджера, який працюєна відеотерміналі.
Важливе місце в комплексі заходів з охорони праці і оздоровлення умов праці займає створення оптимальної світлового середовища, тобто раціональна організація природного та штучного освітлення приміщення та робочих місць.
На робочому місці в світлий час доби передбачається природне одностороннє бічне освітлення (КПО = 1,2%відповідно до СНБ 2.04.05-98). Екран дисплея розгорнуто боком до вікна. Вікна забезпечені светорассеивающими шторами.
Штучне освітлення повинно створювати хорошу видимість інформації на екрані відеотерміналу та робочих матеріалів на столі. Для освітлення робочого місця менеджера застосовується комбіноване освітлення (загальне + місцевий). Освітленість робочих поверхонь при комбінованому штучному освітленні відповіднодо СНБ 2.04.05-98 становить 500 лк. Для виключення засвічення екрану прямими світловими потоками світильники загального освітлення з люмінесцентними лампами розташовуються збоку від робочого місця під стелею паралельно лінії зору менеджера. Місцеве освітлення забезпечується світильниками, встановлюваними безпосередньо на робочому столі нижче або на рівні лінії зору менеджера, щоб не викликати засліплення.
Вся обчислювальна техніка і багато інших видів обладнання представляють для людини з точки зору ураження електрострумом потенційної небезпеки, так як в процесі експлуатації або при проведенні профілактичних робіт людина може торкнутися частин обладнання, що знаходяться під напругою.
Приміщення, в якому знаходиться робоче місце менеджера, відноситься до приміщень без підвищеної небезпеки. У нормальних умовах електричні мережі досить безпечні, так як вони надійно ізольовані, інавколишнє середовище


Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.004 сек.)