АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Пояснювальна записка. Пояснювальна записка (надалі ПЗ) дипломної роботи — це документ, в якому наводяться необхідні розрахунки та обгрунтування прийнятих у роботі чи проекті

Читайте также:
  1. I. Пояснительная записка
  2. I. ПОЯСНИТЕЛЬНАЯ ЗАПИСКА
  3. ГЛАВА 7: Загадочная записка.
  4. Докладная записка
  5. ДОКЛАДНАЯ ЗАПИСКА
  6. Записка.
  7. МЕТОДИЧНА ЗАПИСКА
  8. ОБЪЯСНИТЕЛЬНАЯ ЗАПИСКА
  9. Объяснительная записка
  10. ПОЯСНИТЕЛЬНАЯ ЗАПИСКА
  11. Пояснительная записка
  12. ПОЯСНИТЕЛЬНАЯ ЗАПИСКА

Пояснювальна записка (надалі ПЗ) дипломної роботи — це документ, в якому наводяться необхідні розрахунки та обгрунтування прийнятих у роботі чи проекті конструкторських, технологічних, тематико-економічних та інших рішень.

Зміст і обсяг пояснювальної записки

Обсяг ПЗ 55-60 сторінок рукопису формату А4 без додатків і використаної літератури.

Найповнішому відображенню в ПЗ має підлягати діяльність, яка виконана студентом при розробці спеціальних питань, передбачених завданням на дипломну роботу.

У загальному випадку ПЗ повинна включати:

- титульний аркуш;

- завдання на дипломну роботу;

- реферат;

- зміст;

- перелік основних позначень і скорочень, символів і одиниць;

- вступ;

- основну частину;

- висновки;

- перелік посилань на джерела;

- додатки;

- бібліографічну довідку.

Для дипломної роботи в ПЗ допускається не включати: перелік основних позначень і скорочень, символів і одиниць.

 

6.1.1 Титульний аркуш

Титульний аркуш повинен оформлятися на бланку (формату А4 ГОСТ 2.301), виконаному друкарським способом і заповнюватися креслярським шрифтом (ГОСТ 2.304). Титульні аркуші пояснювальних записок дипломної роботи оформляють у відповідності з додатком А (А1). Приклади заповнення титульних аркушів дипломної роботи наведені у додатку А (А2).

 

6.1.2 Завдання на дипломну роботу

Завдання на дипломну роботу оформляють на бланку, виконаному друкарським способом у відповідності з додатком Б (БІ, Б2). Важливою передумовою для успішного написання дипломної робити є дотримання усіх етапів виконання календарного плану.

6.1.3 Зміст

Зміст подають на початку дипломної роботи після титульного аркуша. Слово "Змст" розмішують посередині сторінки з великої літери.. Він містить найменування та номери початкових сторінок усіх розділів, підрозділів та пунктів (якщо вони мають заголовок), зокрема, вступу, висновків до розділів, за­гальних висновків, переліку використаних джерел, додатків та ін.

Заголовки змісту мають точно повторювати заголовки в тексті. Скорочувати або давати їх за іншою редакцією, по­слідовністю і підпорядкованістю порівняно із заголовками в тексті не можна.

Заголовки необхідно розмістити один під одним. Заголо­вок кожного наступного ступеня зміщують на три – п'ять знаків вправо відносно заголовка попереднього.

Нумерація рубрик подається за індексаційною системою, тобто з цифровими номерами, які містять номер як усієї руб­рики, так і рубрик, які їй підпорядковані.

Зміст включають у загальну кількість аркушів ПЗ.

 

6.1.4 Вступ

У вступі, який становить до 10% загального обсягу роботи (5-6 стор.), висвітлюються основні тенденції розвитку галузі, завдання, які повинні бути вирішені колективами цієї галузі, а також дається оцінка сучасного стану конкретного завдання, яке вирішується у дипломній роботі, його актуальність і новизна, а також робиться обгрунтування необхідності вирішення цього завдання та очікуваний ефект.

Вступ доцільно писати після того, як написана основна частина дипломної роботи. У вступі обґрунтовуєть­ся актуальність теми, що вивчається, її практична значущість, визначається, який інтерес становить розробка теми для певної галузі науки, виробництва, яке значення має досліджуване питання для майбутньої сфери діяльності спеціаліста; визначаються об'єкт, предмет, мета і завдання дослідження; розглядаються методи, за допомогою яких воно проводилось; розкривається структура роботи, її основний зміст. Якщо студент вирішив не торкатися деяких аспектів теми, він по­винен зазначити про це у вступі.

Обов'язковою частиною вступу є огляд літератури з теми дослідження, в який включають найбільш цінні, актуальні роботи (10—15 джерел). Огляд має бути систематизованим аналізом теоретичної, методичної й практичної новизни, зна­чущості, переваг та недоліків робіт, які розглядаються і, які доцільно згрупувати таким чином: роботи, що висвітлюють історію розвитку проблеми, теоретичні роботи, які повністю присвя­чені темі, потім ті, що розкривають тему частково. В огляді не слід наводити повний бібліографічний опис публікацій, що аналізуються, достатньо назвати автора й назву, а поруч у дужках проставити порядковий номер бібліографічного за­пису цієї роботи в списку використаної літератури. Закінчити огляд треба коротким висновком про ступінь висвітленості в літературі основних аспектів теми.

Вступ повинен бути стислим, виразним. Його призначення – підвести до розкриття теми в головній частині. Залежно від специфіки теми може виникнути необхідність історичного огляду питання. Тому слід включити новий розділ "Історія вивчення питання" або "З історії вивчення „питання", в якому подається історія вивчення поставленої проблеми в науковій літературі.

 

 

6.1.5 Висновки

Логічним завершення дипломної роботи є висновки. Головна їх мета — підсумки проведеної роботи. Висновки подаються у вигляді окремих лаконічних поло­жень, методичних рекомендацій. Дуже важливо, щоб вони відповідали поставленим завданням. У висновках необхідно зазначити не тільки те позитивне, що вдалося виявити в ре­зультаті вивчення теми, а й недоліки та проблеми практич­ного функціонування культурологічних і документних си­стем, а також конкретні рекомендації щодо їх усунення. Основна вимога до заключної частини — не повторювати змісту вступу, основної частини роботи і висновків, зробле­них у розділах.

Висновки подаються на 5-6 сторінках роботи.

 

6.1.6 Перелік посилань на джерела

Перелік джерел, на які є посилання у ПЗ, наводять у кінці тексту пояснювальної записки на окремому аркуші. У відповідних місцях ПЗ мають бути посилання на джерела інформації.

Перелік використаної літератури складається на основі робочої картотеки і відображає обсяг використаних джерел та ступінь вивченості досліджуваної теми, є "візитною карткою" автора роботи, його професійним обличчям, свідчить про рівень володіння навичками роботи з науковою літературою. "Перелік..." повинен містити бібліографічний опис джерел, викори­станих студентом під час роботи над темою. Укладаючи його, необхідно додержуватися вимог державного стандарту.

Кож­ний бібліографічний запис треба починати з нового рядка, а літе­ратуру слід розташовувати в алфавітному порядку авторів та назв праць, спочатку видання українською мовою, потім — іноземними. Бібліографічні записи в "Списку..." повинні мати порядкову нумерацію. У тексті роботи слід давати у дужках посилання на номери списку. Якщо необхідно вказати номер сторінки, її ставлять через кому після номера видання.

 

6.1.7 Додатки

Завершуючи написання дипломної роботи, не­обхідно систематизувати ілюстративний матеріал. Ілюстрації можна подавати у тексті або оформляти у вигляді додатків. Усі додатки повинні мати нумерацію за абеткою та назви, що відповідають їхньому змісту. Нумерація аркушів з додат­ками продовжує загальну нумерацію сторінок основного тек­сту роботи. Обсяг дипломної роботи — в межах 50—60 сторінок машинопису, без урахування додатків і списку літератури.

 

6.1.8 Перелік умовних позначень, символів, одиниць, скорочень і термінів

Перелік умовних позначень, символів, одиниць, скорочень і термінів подається за необхідністю. Якщо в дипломній роботі використана специфічна термінологія, маловідомі скорочення, нові символи, позначення і т. ін., то їх перелік можна подати у вигляді окремого списку, який розміщують перед вступом.

Перелік треба друкувати двома колонками, в яких зліва за абеткою наводять скорочення, справа — їх детальне тлу­мачення.

Якщо в дипломній роботі спеціальні терміни, скорочення, симво­ли, позначення тощо повторюються менше ніж три рази, пе­релік не складають, а їх тлумачення наводять у тексті при першому згадуванні.

 


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.004 сек.)