АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Теорія відчуженої праці

Читайте также:
  1. Виникнення бібліотечної сфери діяльності .Перші бібліотекознавчі праці.
  2. Економічна теорія добробуту. Функція корисності Бетмана і Неша.
  3. Ж) Квантова теорія поля
  4. ЗАВДАННЯ І ПИТАННЯ ДЛЯ САМОКОНТРОЛЮ ПО ДИСЦИПЛІНІ «ТЕОРІЯ ОРГАНІЗАЦІЇ»
  5. Кардиналістська теорія поведінки споживача
  6. Квантова теорія фотоефекту
  7. Класична теорія політичного розвитку.
  8. Ленінська теорія імперіалізму як продовження і розвиток соціально-економічного вчення К. Маркса
  9. Організаційно-правові форми забезпечення охорони праці.
  10. Поняття заробітної плати, методи її правового регулювання та система оплати праці.
  11. Призначення різних способів відпочинку особам розумової та фізичної праці.
  12. Розділ 1. Теорія споживацького вибору

3. Становлення і розвиток соц-гії в Україні.

 

Соц-на думка в Україні протягом усієї її історії поєднувала в собі універсальне з національним: долучалася до розвитку провідних соц-них теорій та методів дослідження європейських та американських вчених;

І робила спроби поєднати їх з національно-визвольним рухом соціально-політичним життям України.

Багато цінних для соц-гії ідей висловив І.Франко (економіст, доктор ек-ки). На його думку соц-гія має вивчати еволюцію суп-ва, розвиток суп-ї праці, людину як суп-ну істоту.

Соц-гія є одною з форм просвітництва народу, вона має допомогти людині зрозуміти своє місце в суп-ві, інтереси, мету існування. І в цьому її практичне призначення.

Мих. Драгоманов першим використав термін «соц-гія» в своєму курсі лекцій для студентів Київського університету та, як і інші провідні науковці того часу, намагався дати йому точне тлумачення.

Соц-гія - універсальна наука; на його думку, багато які окремі науки мали б стати ї складовими (історія, політекономія, політологія).

Визнавав об*єктитвну закономірність історичного процесу – ніякі особистості чи навіть уряди і держави не взмозі надати зворотного напрямку об-ним історичним пр-сам.

Вірив у незворотність соц-ного прогресу (прогрес суп-них відносин розумів як скасування особистої неволі).

Розробив теорію соц-ного прогресу, але але не підтримував ідею соц-ної рев-ції заради досягнення соц-ного прогресу.

М. Грушевський (1866 – 1934). З терією Конта познайомився, будучи студентом Київського університету. А в 1902р в Парижі вивчав досягнення франц. соц-ної школи. Особисті стосунки підтримував з Дюркгеймом.

Був організатором проекту створення єдиного наукового центру – Укр.-кого соц-ного інституту, який би об*єднував різні наукові теорії української соц-гії (у Відні) – програма дуже широка: соц-ні дослідження, аналіз, розробка програм, публікації (в 1921-22рр видано 13 книжок, які стали внеском в розвиток вітчизняної науки)

В1924 р повернувся до Києва, читав курс «Сучасна соц-гія» в київському університеті, Катерина (дочка) вела семінарські заняття.

Зробив спробу організувати Український соц-ний інститут в Україні (доповідь, схвалення), але на перешкоді стала опозиційна ком-на ідеологія.

 

Питаннями соц-гії, розробкою методів соц.-ного дослідження займалися видатні діячі укр. науки та к-ри: Мих. Туган- Барановський, Микита Шаповал, І. Сокольський, Дм. Донців, Вяч. Липинський, Ф. Дунаєвський (особливих успіхів досягла харківська школа) В.Танчер. – кафедра при філософському університеті, а дослідницького інституту не було.

І лише в 90-і рр. мин століття виникла нагальна потреба соц-ного дослідження – багато нових тенденцій в суп-ному житті – створено Інститут соц-гії всистемі Академії Наук України (Мирослав Попович,

Ю. Пахомов, В.Ворона).

Головна тематика досліджень Інституту:

- виявлення закономірностей розвитку укр. суп-ва в національному і міжнародному контексті;

- осмислення і узагальнення досвіду перетворення колишнього тоталітарного суп-ва в громадянське;

- вивчення особливостей соц-них відносин та поведінки різних верств населення в різних сферах сусп-ного життя - тобто вчені прагнуть знайти відповіді на питання: «В якому сусп-ві ми живемо і яке будуємо».

 


1 | 2 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.003 сек.)