АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Тиждень української писемності і мови

Читайте также:
  1. Великий тлумачний словник сучасної української мови (з дод. і допов.) / Уклад. і голов. ред. В.Т. Бусел. – К.: Ірпінь: ВТФ «Перун», 2005. – 1728 с.
  2. Взаємозв'язок у навчанні української та російської мов
  3. Вправа 7. У поданих реченнях знайдіть слова або вирази, що не відповідають стилістичним і лексичним нормам сучасної української літературної мови. Напишіть правильний варіант.
  4. Глава 11. Ведення Української класифікації товарів зовнішньоекономічної діяльності, її структура та класифікація товарів
  5. День слов'янської писемності і культури
  6. Етнополітика і процес формування сучасної української нації
  7. Житловий Кодекс Української РСР
  8. З української літератури
  9. Зміст навчання української мови у школах з українською мовою навчання відповідно до означених підходів.
  10. Значення національної української мови у вихованні дітей
  11. Кого називають батьком української історії?
  12. Методика навчання української лексики.

Слова з’являються і відходять у небуття. Міняються люди, звичаї, пріоритети. Незмінною ж залишається мова – мабуть, найдивовижніший скарб, який даровано людям. І серед сотень тисяч мов коштовним камінчиком виблискує наша рідна українська мова. Вона дивовижна хоча б тим, що попри довгі століття утисків і поневірянь не втратила своєї сутності. А ще українська мова унікальна: її неможливо до кінця вивчити, а її лексичний і стилістичний потенціал не вмістиш в жоден словник. І часом, блукаючи сумним осіннім парком, здається, що навіть вітер, дерева і хмари над головою розмовляють між собою українською…

Наша мова – це не просто широкі ряди синонімів і фразеологізмів, – це передусім душа народу, який викохав її, виборов її і доніс до нащадків. І справді, незважаючи на своє багатство, українська мова майже не може бути грубою: нею важко образити, зате як легко говорити нею про почуття та про красу. І у цьому впродовж тижня з 7 по 11 листопада 2011 року вкотре переконалися учні Острозької загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів №1, адже цей тиждень присвячувався вивченню української писемності і мовлення. І дуже приємно, що в організації та проведенні різноманітних заходів, які розвивають в учнівської молоді інтерес до вивчення рідної мови, взяли участь майбутні учителі, а сьогодні – студенти Острозької академії, які проходять у нашій школі педагогічну практику.

Розпочався тиждень усним журналом «Мова – скарб народу», який підготували та провели учні 8-В та 11-В класу під керівництвом Петрук Л.П. Після цього організовано загальношкільну акцію «Українською – модно», в рамках якої учні 7-А класу вкотре доводили старшим і молодшим школярам, що українською таки модно: відчиняти двері, розгортати книгу, розплющувати очі… Говорити українською і демонструвати знання її законів випала нагода шестикласникам на вікторині та десятикласникам під час проведення брейн-рингу. А дев’ятикласники взяли участь в учнівській конференції на тему «Сторінками літературного Середньовіччя». Своє бачення рідної мови та її значення учні втілювали на папері: до кінця тижня у вестибулі школи з’явилася ціла виставка шкільних стіннівок, присвячених Дню української писемності та мовлення. Цікаве бліц-опитування організовано для учнів молодших класів: різного типу запитання про рідну мову та українських письменників від старшокласників мали на меті пробудити в серцях дітей інтерес до вивчення мови та літератури, спонукати їх до спілкування чистою українською. Так склалося, що тиждень української писемності та мови збігся з проведенням ІІ (міського) етапу 12 Міжнародного конкурсу знавців рідної мови імені Петра Яцика. І дуже приємно, що учні нашої школи щорічно беруть активну участь у цьому конкурсі і виборюють призові місця.

Крім того в рамках тижня відбулися тематичні бесіди, виховні години, радіолінійки, показові уроки, які спрямовувалися на формування в учнівської молоді ціннісного ставлення до рідної мови, усвідомлення її як консолідуючого фактора для усієї держави. «Без мови в світі нас нема…» Ці слова класика має засвоїти кожен ще від народження, адже мова – це не просто слова, це душа, це світобачення і світорозуміння, які роблять українців одним народом. Сьогодні ми повинні зробити все для того, щоб чиста українська мова звучала не лише на уроках, щоб вона лунала з екранів телевізорів, щоб нею послуговувалися зіркові ведучі, щоб знати українську, розмовляти нею було престижно і модно. І ми цього дочекаємось, адже перші кроки вже зроблено!

 

Маліванчук Юлія,

учениця 11-В класу

ВІТАЄМО ПЕРЕМОЖЦІВ ОЛІМПІАД!!!

 

ІІ (міський) етап ХІІ Міжнародного конкурсу знавців української мови ім. П. Яцика

Розмовляти українською – престижно і модно, знати рідну мову – необхідно і почесно. І школа пишається тим, що на ІІ (міському) етапі ХІІ Міжнародного конкурсу знавців української мови ім. Петра Яцика 57% призових місць вибороли наші учні. З 19 школярів ЗОШ №1, які взяли участь у конкурсі, 16 зуміли показати найвищі результати.

Отож, ми вітаємо переможців: Плісецького Яна, Андросюка Максима, Криницьку Анастасію, Нечипорук Надію, Мартиновську Аліну, Зламана Володимира, Трохимчук Софію, Пиріг Софію, Гурко Анну, Нечипорук Вікторію, Царук Тетяну, Стасюк Анну, Герасимчук Анну, Шевчук Альону, Скрипаль Ольгу та Журик Дар’ю!

Молодці! Так тримати! Бажаємо успіхів на ІІІ (обласному) етапі!

 

 


1 | 2 | 3 | 4 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.004 сек.)