АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Загальна характеристика системи кровообігу

Читайте также:
  1. A. Характеристика нагрузки на организм при работе, которая требует мышечных усилий и энергетического обеспечения
  2. I. Краткая характеристика группы занимающихся
  3. I. Общая характеристика договора продажи недвижимости
  4. II. Загальна характеристика ХНАДУ
  5. III. ОПЛАТА ПРАЦІ, ВСТАНОВЛЕННЯ ФОРМИ, СИСТЕМИ, РОЗМІРІВ ЗАРОБІТНОЇ ПЛАТИ Й ІНШИХ ВИДІВ ТРУДОВИХ ВИПЛАТ
  6. III. Характеристика ведомственных целевых программ и мероприятий подпрограммы
  7. III. Характеристика ведомственных целевых программ и мероприятий подпрограммы
  8. III. Характеристика ведомственных целевых программ и мероприятий подпрограммы
  9. III. Характеристика ведомственных целевых программ и мероприятий подпрограммы
  10. III.3.1. Общая характеристика и тенденция развития Правительства Российской Федерации
  11. III.4.1. Общая характеристика и тенденции развития федеральных органов исполнительной власти
  12. III.5.1.Становление судебной власти в России. Общая характеристика судебной системы

Лекція № 8 з фізіології

На тему: «Фізіологія серцево-судинної системи»

Для І МС

І.

Особливості будови та фізіологічні властивості міокарда.

Загальна характеристика системи кровообігу

Важливою умовою підтримання сталості внутрішнього середовища є забезпечення руху крові по кровоносних судинах великого та малого кіл кровообігу. Тільки завдяки руху крові стає можливою реалізація усіх тих функцій, які притаманні крові.

Кровообіг – це рух крові по замкнутій системі кровоносних судин. Система кровообігу разом з нервовою системою поєднує різні функціональні системи в цілісний організм та виконує основні функції:

1. транспорт поживних речовин до місця їх засвоєння;

2. транспорт продуктів обміну від місця утворення до органів виділення;

3. транспорт газів;

4. транспорт гормонів та інших біологічно активних речовин;

5. транспорт тепла

Крім того, специфічна функція багатьох органів тісно пов’язана з циркуляцію по них крові. Наприклад, в нирках з крові, що проходить через них, утворюється сеча.

Система кровообігу складається з серця та кровоносних судин і являє собою замкнену систему. Кровоносні судини представлені артеріями, що несуть кров від серця, венами, по яких кров тече до серця і мікроциркуляторним руслом, яке розміщене між артеріями та венами. Причиною руху крові є різниця тисків, що створюється завдяки нагнітальній функції серця та позасерцеві механізми гемодинаміки.

У тілі людини кровоносні судини формують ряд замкнених систем – кола кровообігу: велике, мале, серцеве.

Велике коло кровообігу починається з лівого щлуночка, з якого артеріальна кров потрапляє в аорту. До серця венозна кров повертається по двох великих венах – верхній та нижній порожнистих, які відкриваються у праве передсердя, де і закінчується велике коло кровообігу.

Мале коло кровообігу починається з правого шлуночка, з якого венозна кров потрапляє в легеневий стовбур, який поділяється на праву та ліву легеневі артерії. У легенях кров збагачується киснем і по легеневих венах артеріальна кров надходить у ліве передсердя, де закінчується мале коло кровообігу

Кровообіг у людей і тварин був експериментально встановлений видатним англійським лікарем і вченим Уільямом Гарвеєм у 1628 р. Гарвей довів, що кров не виникає у печінці з їжі і не зникає в різних органах тіла у процесі їх життєдіяльності, як вважали раніше, а що вона відтікає від серця по артеріях і повертається до нього по венах., безперервно циркулюючи в колах кровообігу.

Чотирикамерне серце об’єднує ці кола в єдину систему кровообігу. Серце – порожнистий м'язистий орган, що складаться з двох передсердь та двох шлуночків. Поздовжня перегородка поділяє серце на дві половини – праву та ліву, що не сполучаються між собою. В свою чергу, кожна половина серця поділяється ще на дві частини: передсердя та шлуночок. Між передсердям та шлуночком правої половини серця розміщений тристулковий клапан, а у лівій половині – двостулковий, або мі тральний. Отвір легеневого стовбура, що виходить з правого шлуночка, та аорти, що виходить з лівого шлуночка закривається півмісяцевими клапанами. Клапани забезпечують односторонній рух крові.


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.003 сек.)