АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Резистори і конденсатори

Читайте также:
  1. Резистори і потенціометри

Позначення резисторів. Залежність від частоти, температури і напруги. Шуми. Конструкція. Стандартні значення в декаді відповідно до стандарту ІЕС-63. Закон Ома. Потенціометри.

Приклади застосувань конденсаторів. Типи конденсаторів.

 

Резистори.

Резистори є найчастіше вживаними елементами в електромагнітних та електронних пристроях. Вони, зазвичай, складаються з ізоляційного корпусу з виводами і резистивної частини, виготовленої з матеріалу із високим власним питомим опором ρ. Опір резистора описується рівнянням

, (2.35)

Одиницею опору R є 1 Ом. 1 Ом - це опір, який при напрузі 1 В відповідає протіканню заряду 1 Кл/с, або струмові зі значенням 1 А.

Резистор, який має опір незалежний від струму, напруги і зовнішніх чинників, таких як температура, світло тощо, називається лінійним резистором або просто резистором. Якщо резистор змінює свій опір в залежності від струму, напруги або іншого зовнішнього чинника, то він називається нелінійним резистором або слід використовувати назву, в якій вказується від чого саме залежить опір.

Щоб спростити конструкцію і розповсюдження резисторів, вони виготовляються зі стандартними значеннями опору. Найчастіше на ринку зустрічаються ряди значень Е, R. Ряди E та R утворюють члени геометричної прогресії.

Позначення Е192 означає, що в ряді є 192 значення. Першим членом у цих рядах є 1. Степінь кореня плюс перший член вказує на кількість елементів у ряді. Наприклад знаменниками геометричної прогресії для рядів Е6, Е12; Е24; Е48; Е96; Е 192 будуть

Знаменником геометричної прогресії для ряду R40 буде

Недоліком рядів на основі геометричної прогресії є те, що на практиці їх необхідно заокруглювати, а перевагою є те, що числа одного ряду є складовою частиною іншого ряду. Таким чином вони “проникають” у інший ряд, доповнюючи його. Для збільшення або зменшення розмірів, що є більшими 10, або меншими 1 слід число з ряду множити на 10 або ділити на .

Кожен ряд відповідає певному допуску номіналів резисторів. Так, резистори з ряду E6 мають допустиме відхилення від номіналу ± 20%, з ряду E12 - ± 10%, з ряду E24 - ± 5%. Власне, ряди влаштовані таким чином, що таке значення відрізняється від попереднього трохи менше, ніж на подвійний допуск. Ряд E48 відповідає відносній точності ± 2%, E96 - ± 1%, E192 - ± 0,5%.

Позначення резисторів. Найчастіше малогабаритні резистори мають позначення опору, похибки та, інколи, температурного коефіцієнта, виконані за допомогою від 4 до 6 барвних позначень (рис. 2.7, табл. 2.3). Часто зустрічаються тільки три кольорові лінії (рис. 2.7.а). Це означає, що похибка резисторів становить ±20%. Габаритніші резистори часто позначаються літерними символами. Натомість пишеться R або Е (для позначення Ом), к (для позначення кОм) і М (для позначення МОм) на місці коми, наприклад, 0R1=0,1 Ом; 0E1=0,1 Ом; 4k7=4,7 кОм; 22 M=22 МОм. Інколи застосовуються 3- або 4-цифрові коди, в яких два або три перші знаки є цифрами з позначкою значення опору резисторів, а остання цифра вказує на кількість 0 після попередніх цифр, наприклад, 100=10 Ом; 101=100 Ом; 103= 10 кОм; 4754=4,75 МОм.

 
 

Рис. 2.7 – Позначення резисторів

Таблиця 2.3 - Кольорове кодування резисторів

Колір паска Цифра Множник Похибка, ±% Температурний коефіцієнт опору, ±
чорний   100   -  
бронзовий   101      
червоний   102      
помаранчевий   103      
жовтий   104   -  
зелений   105   0,5 -
небесний   106   0,25  
фіолетовий   107   0,1  
сірий   10-2 0,01 0,05  
білий   10-1 0,1 - -
золотий - 10-2 0,01   -
срібний - 10-1 0,1   -

 

Залежність від частоти. Щоб легше зрозуміти частотну поведінку резисторів, можна використати просту заступну схему (рис. 2.8), з аналізу якої можна зробити висновок про наявність резистивних, індуктивних та ємнісних складових. При застосуваннях в колах змінного струму, починають відігравати роль реактивності, які в поєднанні з опором створюють імпеданс, і, на високих частотах його треба враховувати.

Рис. 2.8 – Заступна схема резистора.

R – опір резистора; CL - власна ємність резистора; LR - індуктивність резистивного елемента; LS - індуктивність виводів.

 

наявність резистивних, індуктивних та ємнісних складових. При застосуваннях в колах змінного струму, починають відігравати роль реактивності, які в поєднанні з опором створюють імпеданс, і, в деяких випадках, їх вплив потрібно враховувати.


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.004 сек.)