АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Формування основ матеріалістичної соціальної філософії

Читайте также:
  1. A) основание Казахского ханства
  2. A) это основные или ведущие начала процесса формирования развития и функционирования права
  3. A.способ разделения веществ, основанный на различии в их коэффициентах распределения между двумя фазами
  4. I. Основные профессиональные способности людей (Уровень 4)
  5. I. Основные теоретические положения для проведения практического занятия
  6. I. Основные теоретические положения для проведения практического занятия
  7. I. Основные характеристики и проблемы философской методологии.
  8. I. ОСНОВЫ УПРАВЛЕНИЯ МНОГОКВАРТИРНЫМ ДОМОМ
  9. I. Разбор основных вопросов темы.
  10. I. Разбор основных вопросов темы.
  11. I.4. ОСНОВНІ МОДЕЛІ ЗВЕРТАННЯ В УКРАЇНСЬКІЙ МОВІ
  12. I.4.2.Становление государственного управления на основе Конституции СССР и новой Конституции РСФСР

Як неодноразово пояснювали основоположники марксизму, домарксовскійфілософський матеріалізм (у тому числі і фейербаховскій) обмежувавсяконстатацією залежності людини, його практичної та пізнавальноїдіяльності від природи. Людина є частина природи, «живе природою» ітому не є нейтральним носієм «чистого самосвідомості», або
«Духу». В «Економічно-філософських рукописах 1844» Маркс неодноразовоповертався до думки про суспільної (соціальної) сутності людини.
Розвиток цієї думки, визначивши напрямок, в якому Маркс перетворюєматеріалізм. Вже в «Тезах про Фейєрбаха» (1845) стверджується, що життялюдей, в якій і виявляється людська сутність, носитьпереважно практичний характер. Людина не просто «знаходиться» вприроді, а практично перетворює, змінює її. Ще раніше Марксзробив висновок, що трудова діяльність - родова для людини, тобтосправді людська. У суспільстві відчуження вона перекручена, перевернута,спотворена. Відчужений праця є прокляттям, втратою людськоїсутності. Тому філософам - і матеріалістам, і ідеалістам - справділюдським в людині завжди здавалося тільки духовне начало, що відноситьсядо вищих форм творчості і культури. Практична ж життя людейтретирується як щось брудно-торгашесько, антилюдські й ворожерозуму і вищим філософським цінностей.

Особливості розвитку ідеалістичної філософії.

Найбільш ранньою була теорія історичного (соціологічного) ідеалізму, згідно якою базисною сферою суспільства вважалася духовна. Прибічники історичного ідеалізму вважають головною причиною функціонування і розвитку суспільства свідомість, волю, світовий дух, тобто духовну сферу суспільства. У історичному ідеалізмі можна виділити напрями: суб'єктивно-ідеалістичний (П. Л. Лавров, Н.М. Михайлівський, Людвіг фон Мизес) і об'єктивно-ідеалістичний (Гегель, П. Сорокин та ін.).

Культурно-історичні передумови виникнення філософії.

Всупереч відомій тезі, згідно з якою рівень розвитку суспільства визначається рівнем розвитку техніки, можна запропонувати іншу: рівень розвитку суспільства визначається рівнем усвідомлення, авторитетом загального — правових і моральних норм, політичних і національних ідей, які забезпечують цивілізованість сучасного суспільства. А формувати вміння підноситись до всезагального, підтримувати його авторитет філософія вважає одним з найважливіших своїх завдань. Та повага, з якою в Західній Європі ставляться до всезагального, значною мірою вихована філософією. І та духовна криза, яку нині переживає наше суспільство, спричинена значною мірою і недостатнім авторитетом загального (недостатньою легітимністю влади, низьким авторитетом правових норм, моральною кризою). В утвердженні цих цінностей громадянського суспільства філософії (філософії права, філософії політики) належить надзвичайно важлива роль.


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.003 сек.)