АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Принципи верифікації та редукції

Читайте также:
  1. D. Принципи виваженості харчування та поступового розширення обсягу харчових предметів, що споживаються
  2. I. ПРИНЦИПИАЛЬНЫЕ СООБРАЖЕНИЯ
  3. II. Методологічні засади, підходи, принципи, критерії формування позитивної мотивації на здоровий спосіб життя у дітей та молоді
  4. А) основные требования и принципиальная схема лечебно-эвакуационного обеспечения
  5. Адміністративна відповідальність: поняття, мета, функції, принципи та ознаки.
  6. Антикорупційні принципи
  7. АРХІВНЕ ОПИСУВАННЯ: ПОНЯТТЯ, ВИДИ, ПРИНЦИПИ І МЕТОДИ
  8. Бюджетна система та принципи міжбюджетних відносин
  9. Вибори, виборче право, принципи виборчого права України
  10. Види і принципи загартовування
  11. Вимоги до виробів, загальні принципи і порядок конструювання.
  12. Гігієнічні принципи лікарняного будівництва. Гігієнічні вимоги до земельної ділянки і будівлі лікарні

Для неопозитивізмухарактерними є тринауково-пізнавальнихпринципи: редукціоналізму, верифікації і конвенціоналізму.

Принцип редукції (від лат. reductio – повернення, відновлення) – зведення в процесідослідження одного явища до іншого, однієїпроблемидо іншої з метою спрощенняїх. Це – логічнийприйом, котрийзастосовується у пізнанні. Однак не все складне можназвести до простого. Зведення, скажімо, вищих форм життя до нижчих – це нонсенс. Втрачаєтьсяспецифікаявища, тобто принцип редукції не можнаабсолютизувати, як цедопускається у філософіїнеопозитивізму.

Принцип верифікації – цеперевірка результату дослідження на істинність. З точки зорунеопозитивізмуістиннолише те, щоможе бути безпосередньоемпіричноперевірене на практиці. Перебільшення, абсолютизаціяцьогопринципу у неопозитивізміпризводить до відкиданнятакоїважливоїформирозвиткуприродничонауковихзнань, як гіпотеза.

Принцип верифікації в позитивізмі

Мета науки полягає,згідно з неопозитивізму, у формуваннібазиемпіричнихданих у виглядіфактів науки, якіповинні бути репрезентованімовою, не допускатидвозначності і не виразності. В якостітакоїмовилогічнимемпіризмомбувзапропонованийлогіко-математичнийпонятійнийапарат, що відрізняється точністю і ясністю опису досліджуваних явищ. Передбачалося, щологічнітерміниповиннівиражатипізнавальнізначенняспостережень і експериментів у пропозиціях, визнанихемпіричною наукою як пропозиції «мови науки».

Звведенням «контексту відкриття» логічнимпозитивізмомбулазробленаспробаперемикатися на аналіземпіричнихтверджень з точки зоруїхвиразність за допомогою логічних понять, виключивши, тим самим, з логіки та методологіїпитання, пов'язані з відкриттям нового знання.

При цьомуемпіричнаепістемологіянаділялася статусом підставинауковогознання, тобтологічніпозитивістибуливпевнені, щоемпіричний базис науковогознанняформуєтьсявиключно на основімовиспостереження. Звідси і загальнаметодологічна установка, щоприпускає редукцію теоретичнихсуджень до висловлюваньспостереження.

У 1929 р. Віденськийгуртоканонсував свою формулюванняемпіріцістскогокритеріюзначення, що стала першою в ряді таких формулювань. Віденськийгурток заявив: значеннямпропозиції є метод йоговерифікації.

Принцип верифікації передбачаввизнанняволодіютьнауковоїзначимістютількитізнання, змістякихможнаобгрунтуватипротокольнимипропозиціями. Тому факти науки в доктринах позитивізмуабсолютизуються, мають приматом перед іншимиелементаминауковогознання, бо, на їхню думку вонивизначаютьзмістовнийсенс і істинністьтеоретичнихпропозицій.

Іншими словами, згідно концепції логічного позитивізму «існує чистий досвід, вільний від деформуючих впливів з боку пізнавальної діяльності суб'єкта і адекватний цьому досвіду мову; пропозиції, висловлені цією мовою, перевіряються досвідом безпосередньо і не залежить від теорії, так як словник, який використовується для їх формування, не залежить від теоретичного словника»[1].

 


1 | 2 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.004 сек.)