АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Еволюція тваринного світу

Читайте также:
  1. Антимонопольне законодавство більшості країн світу забороняє картельні угоди, виключаючи окремі галузі, такі як?
  2. Б. Одиниці (елементи) сучасної політичної карти світу на суходолі
  3. Біблійні книги серед народів світу
  4. Біосфера та її еволюція
  5. Валютні ринки сучасного світу
  6. Видатні економ-географи світу та сучасні концепції розвитку економічної географії
  7. Види документів, що свідчать про педагогічну освіту в Японії
  8. Визначальні фактори Нового часу (наукова революція і формування буржуазного громадянського суспільства)
  9. Виникнення держави. Шляхи (способи) виникнення держави у різних народів світу
  10. Виникнення та еволюція поняття «підприємництво»
  11. Вища освіта в розвинених країнах світу
  12. Вознісся Ти у славі, Христе Боже наш, радість сотворивши ученикам обітницею Святого Духа, утвердивши їх Своїм благословенням, що Ти єси Син Божий, Визволитель світу.

Еволюція тваринного світу вивчена краще, ніж еволюція рослин. Це пов'язано з тим, що вони володіють скелетом і тому краще зберігаються в скам'янілих рештках. Найбільш ранні сліди тварин виявляються в кінці докембрію (700 млн. років). Передбачається, що перші тварини відбулися або від загального стовбура всіх еукаріотів, або від однієї з груп найдавніших водоростей. Найбільш близькі до предків найпростіших тварин (Protozoa) одноклітинні зелені водорості. Так евглену і вольвокс, здатних і до фотосинтезу, і до гетеротрофного живлення, ботаніки відносять до типу зелених водоростей, а зоологи до типу найпростіших тварин.

 
Протерозойська ера. У пізньому протерозої (600-650 млн років тому) вже існували губки, кишковопорожнинні, плоскі і кільчасті черви.

Палеозойська ера. Кембрійський період. Межа між протерозойською і палеозойською ерами відзначається різкою зміною в складі і багатстві викопної фауни. У кембрії раптово виникає величезна різноманітність і достаток залишків викопних організмів. Серед них виявлені губки, кишковопорожнинні, молюски, членистоногі та ін. У кембрійському періоді в морях були широко поширені безхребетні, у тому числі молюски, а з членистоногих трилобіти. Самостійним типом двошарових тварин того періоду були археоциати, які формували рифи в древніх морях. Вони вимерли, не залишивши нащадків. На суші мешкали лише бактерії і гриби. До кінця кембрію з'являється більшість відомих типів багатоклітинних тварин. Цей вибух видоутворення - одне з найбільш загадкових подій в історії життя на Землі.

Ордовикський період. У ордовикському періоді значного розвитку досягли різноманітні корали з типу кишковопорожнинних, трилобіти, молюски, голкошкірі. З'являються перші представники безщелепних хребетних. Вихід безхребетних на сушу був зумовлений пошуком нових місць проживання, відсутністю конкурентів і хижаків. Перші наземні безхребетні були представлені багатоніжками і павукоподібними. Ці групи походять від якихось трилобітів, які часто опинялися на мілинах під час відливів.

Силурійський період. Широко були поширені в морях силуру трилобіти.

Девонський період. У цьому періоді з’являються примітивні щелепнороті - панцирні хрящові риби. Виникнення щелеп пояснюється необхідністю активного захоплення їжі і переходу до активно плаваючого способу життя. У девоні з'явилися справжні акули, а також кистепері, дводишні і променепері. Еволюція кистеперих і дводишних відбувалася в пересихаючих і бідних киснем водоймах. У верхньому девоні на сушу виходять хребетні. Це обумовлено зміною клімату і пересиханням дрібних водойм. Від кистеперих риб, здатних дихати атмосферним повітрям і переповзати з водоймища у водоймище, використовуючи плавці, відбулися перші земноводні - стегоцефали. Стегоцефали мешкали у болотистій місцевості, виходили на сушу, але розмножувалися тільки у воді.

 
Кам'яновугільний період. Значно збільшується різноманіття амфібій. З’являються літаючі комахи. Виникають перші рептилії.

Пермський період. У пермському періоді вимерли великі морські молюски, трилобіти, великі риби, великі комахи та павукоподібні. Загинуло і багато амфібій; після цього вони вже ніколи не були численною групою, і до наших днів збереглися лише дрібні форми (тритони, жаби, ропухи). Вимерлих земноводних змінила більш прогресивна група тварин, що відбулася від сцегоцефалів - плазуни. У них суха ороговіла шкіра, більш щільні комірчасті легені і більш ефективний тип дихання, при якому повітря втягується в легені і виштовхується назад шляхом розширення і звуження грудної клітки. У них внутрішнє запліднення, яйце має запас поживних речовин і захисні яйцеві оболонки. У плазунів сталося відокремлення шийного відділу хребта, що дозволило їм вільно рухати головою і. отже, швидко реагувати на зовнішні подразники. У них більш досконалі, ніж у земноводних, кінцівки, що піднімають тіло над землею і забезпечують швидке пересування. В цей же час виникли терапсиди (ймовірні предки ссавців), що поєднували у своїй будові ознаки амфібій, рептилій і ссавців. Таким чином, палеозойська ера характеризується появою більшості представників хордових: риб, амфібій, рептилій.

Мезозойська ера. Тріасовий період. У тріасі в морях великої різноманітності досягли амоніти, корали, голкошкірі та ін, на суші комахи, у тому числі літаючі. У цей період широко розселилися рептилії: в морях мешкали іхтіозаври, плезіозаври, в повітрі літаючі ящери, різноманітно були представлені вони і на землі. На самому початку тріасу від плазунів відокремилася група дрібних тварин з більш досконалою будовою скелета і зубів. Ці тварини придбали здатність до живонародження, постійну температуру тіла, у них було чотирикамерне серце і ціла низка інших прогресивних рис організації. Це були перші примітивні ссавці, близькі до однопрохідних.

 
Юрський період. У юрському періоді рептилії підкорили воду, сушу і повітря. Серед них були гігантські болотні бронтозаври і диплодоки, літаючі ящери і іхтіозаври. Від предків птахотазових динозаврів відбулися археоптерикси.

Крейдяний період. У крейдяному періоді тривало панування рептилій. З'явилися справжні птахи і плацентарні ссавці. Ознаками високого ступеня організації у них були постійна температура тіла, повне розділення артеріального і венозного струмів крові, підвищена інтенсивність обміну речовин, досконала терморегуляція, а у ссавців, крім того, живонародження і вигодовування дитинчат молоком, розвиток кори головного мозку. Прогресивні риси організації дозволили цим групам поступово зайняти панівне становище.

Кайнозойська ера. У палеогені завершилися горотворні процеси, що почалися в кінці мезозою. Встановився теплий рівномірний клімат. У цей час ссавці, що пристосувалися до різних умов існування, зайняли панівне становище на суші, у повітрі і у воді. З'явилися хижі ссавці, від яких першими відгалузилися сучасні групи хижих: ведмежі, куницеві, котячі, псові. Від них також відбулися примітивні копитні.

У неогені з'явилися хоботні, парно-і непарнокопитні, китоподібні. Від комахоїдних незалежно відбулися рукокрилі, примати, гризуни та ін У цей час надзвичайно різноманітний і багатий світ птахів, костистих риб і комах.

Найбільш істотні риси еволюції тваринного світу полягали в наступному:

1. прогресивний розвиток багатоклітинності і пов'язана з нею спеціалізація тканин і всіх систем органів. Вільний спосіб життя (здатність до переміщення) значною мірою визначив вдосконалення форм поведінки, а також автономізацію онтогенезу - відносну незалежність індивідуального розвитку від коливань чинників середовища на основі розвитку внутрішніх регуляторних систем.

2. виникнення твердого скелета: зовнішнього - у членистоногих, внутрішнього - у хребетних. Такий поділ визначив різні шляхи еволюції цих груп тварин. Зовнішній скелет членистоногих перешкоджав збільшенню розмірів тіла, саме тому всі комахи представлені дрібними формами. Внутрішній скелет хребетних не обмежував збільшення розмірів тіла, які досягли максимальної величини у мезозойських рептилій - динозаврів, іхтіозаврів;

3.

 
розвиток центральної нервової системи. Розвиток центральної нервової спеціалізації у комах характеризується вдосконаленням форм поведінки за типом спадкового закріплення інстинктів. У хребетних розвинувся головний мозок і система умовних рефлексів, спостерігається яскраво виражена тенденція до підвищення середньої виживаності окремих особин.

4. розвиток соціальності в ряді гілок древа тварин, фінальною подією якого стало виникнення біосоціальної істоти - людини.

Висновок.

Всі царства живої природи мають спільне походження, зв’язане з життям у первинному океані, але подальші шляхи розвитку цих основних стовбурів дерева життя різні за напрямом та результатами.

У мірі розвитку нових груп організмів відбувається багаторазове ускладнення середовища життя – біосфери – та еволюція одних груп стає залежною від еволюції інших. Різноманіття життя, яке постійно зростає, стає причиною його подальшого розвитку.

 


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.004 сек.)