АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

РОЗДІЛ 3 “ТЕХНОЛОГІЯ РОЗМІРНОЇ ОБРОБКИ

Читайте также:
  1. D. Визначення енергетичної цінності та нутрієнтного складу добового раціону на підставі статистичної обробки меню-розкладок
  2. III. Організація роботи з підготовки та направлення структурними підрозділами органів ДПС запитів на встановлення місцезнаходження платника податків
  3. IV. Дії підрозділів податкової міліції при отриманні запитів на встановлення місцезнаходження платника податків
  4. V. Запишіть 2 приклади вчинення замаху на злочини, передбачені статтями розділу ІІІ Особливої частини КК України (складіть фабули).
  5. Алгоритм проведення санобробки при зараженні БЗ
  6. Алфавіт, слова, ідентифікатори, роздільники, лексеми
  7. Бухгалтерія - це самостійний структурний підрозділю апарату управління (служба, відділ), який веде бухгалтерський облік діяльності бюджетної установи.
  8. Взаємовідносини з іншими підрозділами
  9. Взаємодія спеціальних підрозділів по боротьбі з організованою злочинністю та інших державних органів.
  10. Вибір свердловини для обробки привибійної зони
  11. Вибір технологічної схеми обробки
  12. Виголошенню промови. Основу цього розділу складають з'ясування умов спілкування,

ЗАГОТОВОК РІЗАННЯМ”

 

№ теми Теми Кількість годин
теорет. лаб.-практ. Всього
  Інструментальні матеріали      
  Загальні відомості про процеси різання      
  Геометричні параметри різця      
  Фізичні основи процесу різання      
  Вплив різних факторів на швидкість різання    
  Оброблюваність різних матеріалів      
  Якість обробленої поверхні при різанні      
  Особливості процесу різання неметалевих матеріалів    
  Класифікація металорізальних верстатів    
  Основні вузли та механізми верстатів      
  Станки токарної групи і робота на них      
  Станки свердлильно-розточувальної групи і робота на них      
  Станки фрезерувальної групи і робота на них      
  Стругальні, довбальні і протяжні верстати і робота на них      
  Станки шліфувально-доводочної групи і робота на них      
  Фізико-хімічні методи обробки матеріалів    
  Агрегатні верстати, верстати з програмним керуванням, потокові та автоматичні лінії    
  Деревообробні верстати і робота на них      
  Чистова обробка деталей пластичним деформуванням    
  Основні напрямки розвитку науки о різанні матеріалів на сучасному етапі    
  Разом      

 

Програма

Клас

Матеріалознавство

Дата проведення уроку К-сть годин Зміст навчального матеріалу Державні вимоги до рівня загальноосвітньої підготовки учнів
    ВступМета та завдання курсу. Його наступність із трудовим навчанням у 5–9 класах. Узагальнення знань, отриманих учнями на уроках трудового навчання в основній школі про найпоширеніші трудові процеси і професії, об’єкти праці, матеріа­ли, інструменти. Ознайомлення учнів із засадами сучасного виробництва, спираючись на закони та закономірності розвитку природи і суспільства, які вивчаються у навчальних предметах з основ наук. Промисловість і сільське господарство як галузі матеріального виробництва. Види промисловості. Називає найбільш відомі закони та закономірності розвитку природи і суспіль-ства. Наводить приклади найпоширеніших трудових процесів і професій, об’єктів праці, матеріалів і інструментів.
  70 8 1. Металознавство Тема 1.1. Основи металургійного виробництваОсновні способи видобування металів із руд. Паливо і вогнетривкі матеріали металургійного виробництва. Вихідні матеріали для виплавляння чавуну. Доменне устаткування. Доменний процес. Продукти доменної плавки. Шляхи підвищення продуктивності доменних печей. Виплавляння сталі в конвертерах. Виплавляння сталі в мартенівських печах. Виплавляння сталі в електричних печах. Розливання сталі. Металургія кольорових металів (Cu, Al, Ti, Mg) Лабораторно-практичні роботиТеоретичні основи виробництва чавуну. Теоретич­ні основи виробництва сталі Називає основні способи виплавляння чавуну, сталі та кольорових металів. Характеризує продукти доменної плавки: чавун, доменний газ та шлак. Пояснює фізико-хімічний процес, що проходить в доменній печі. Обґрунтовує процес виплавляння сталі.
    Тема 1.2. Властивості конструкційних матеріалівОсновні властивості металів: фізико-хімічні, механічні та технологічні, їх характеристика. Способи дослідження основних властивостей металів Лабораторно-практичні роботиВизначення характеристик міцності і пластичності металів. Визначення твердості металів. Визначення ударної в’язкості металів. Називає фізико-хімічні, механічні та технологічні властивості металів і сплавів. Описує методи дослідження міцності, пластичності, твердості та ударної в’язкості металів. Пояснює способи дослідження основних властивостей металів.
    Тема 1.3. Основи структурної будови металів та сплавівКристалічні решітки металів. Анізотропія властивостей кристалів. Поліморфізм металів. Вплив поліморфного перетворення у металах на практичне значення. Дефекти кристалічної будови. Вплив основних дефектів на властивості та застосування металів. Кристалізація металів і будова зливка. Історія дослідження процесу кристалізації вітчизняними та зарубіжними вченими. Швидкість зародження та росту кристалів у металах під час кристалізації. Основні відомості про сплави. Види сплавів в залежності від основних компонентів. Фази і структурні складові в сплавах. Лабораторно-практичні роботиВивчення процесу кристалізації. Макроскопічний та мікроскопічний аналіз металів і сплавів. Називає дефекти кристалічної будови: точкові, лінійні, поверхневі. Наводить приклади металів, що мають найпоширеніші види кристалічних решіток. Характеризує фази і структурні складові в сплавах: тверді розчини, механічні суміші, хімічні сполуки. Обґрунтовує явище анізотропії та поліморфізму. Класифікує сплави в залежності від основних компонентів: природні та штучні, метал-метал, метал-неметал, неметал-неметал. Спостерігає процес кристалізації.
    Тема 1.4. Залізовуглецеві і леговані сплавиБудова сплавів заліза з вуглецем. Компоненти і фази в залізовуглецевих сплавах. Діаграма стану залізовуглецевих сплавів. Структура сталей та чавунів: основні компоненти та структурні перетворення. Вуглецеві сталі та їх класифікація. Конструкційні та інструментальні сталі: маркування та позначення марок. Леговані сталі: маркування та позначення марок. Вплив легуючих домішок на властивості металів і сплавів. Сірі чавуни: основні компоненти та їх характеристика. Вплив графічних включень на механічні властивості чавунів. Звичайні сірі, ковкі та високоміцні чавуни, їх відмінність у будові та практичне застосування. Лабораторно-практичні роботиВивчення діаграми стану залізо-цементит. Вивчення мікроструктур вуглецевих сплавів. Називає компоненти і фази в залізовугле­цевих сплавах. Наводить приклади деталей, інструментів та обладнання і вказує маркування залізовуглецевого сплаву. Характеризує вплив легуючих домішок на властивості металів і сплавів. Пояснює відмінність у будові та практич­ному застосуванні сірих, ковких і високо­міцних чавунів. Обґрунтовує вплив графічних включень на механічні властивості чавунів. Спостерігає у металографічному мікроскопі структуру залізовуглецевих сплавів.
  Тема 1.5. Сплави кольорових металів (Cu, Al, Ti, Mg)Мідь і її сплави. Основні властивості міді та практичне застосування. Латунь та бронза: склад, властивості, маркування та позначення марок. Сплави з високим електроопором, їх характеристика, склад та застосування. Алюміній і його сплави. Основні властивості алюмінію та практичне застосування. Алюмінієві сплави, що деформуються: зміцнювані і незміцнювані термічною обробкою. Дуралюміни, їх склад, властивості, маркування та застосування. Ливарні алюмінієві сплави: склад, властивості, позначення та застосування. Титан і його сплави. Основні властивості титану та практичне застосування. Модифікації титану. Титанові сплави: основні компоненти, шкідливі домішки та їх застосування. Магній і його сплави. Основні властивості магнію та практичне застосування. Магнієві сплави, що деформуються, їх властивості, позначення та застосування. Ливарні магнієві сплави: властивості, позначення та застосування. Лабораторно-практичні роботиВивчення мікроструктури кольорових металів і сплавів. Називає основні властивості міді, алюмінію, титану і магнію та їх практичне застосування. Наводить приклади деталей, що виготовлюються з даних матеріалів. Обґрунтовує склад, властивості, маркування, позначення марок міді, алюмінію, титану і магнію та сплавів на їх основі. Порівнює властивості основних металів та сплавів на їх основі. Спостерігає у металографічному мікроскопі структуру.
  Тема 1.6. Основи термічної обробки металів і сплавівЗагальні відомості про термічну обробку металів і сплавів. Перетворення в сталі при нагріванні. Схема утворення зерен аустеніту. Перетворення в сталі при охолодженні: перліт, сорбіт, троостит, мартенсит. Діаграма ізотермічного перетворення аустеніту. Основні види термічної обробки сталі: відпал, нормалізація, гартування, відпуск, їх суть, призначення, види та технологія виконання. Хіміко-термічна обробка сталі: цементація, азотування, ціанування, дифузійна металізація, їх суть, призначення та технологія виконання. Лабораторно-практичні роботиТермічна обробка вуглецевих сталей. Визначення прогартованості сталі методом торцевого гартування. Вплив термічної обробки на мікроструктуру і твердість конструкційної сталі. Термічна обробка металорізальних інструментів. Називає основні види термічної обробки сталі: відпал, нормалізація, гартування, відпуск, їх суть, призначення, види та технологія виконання. Описує вплив термічної обробки на мікроструктуру і твердість конструкційної сталі. Пояснює перетворення в сталі при нагріванні. Обґрунтовує хіміко-термічну обробку сталі: цементацію, азотування, ціанування, дифузійну металізацію, їх суть, призначення та технологію виконання. Дотримується правил безпечної роботи.
    2. Неметалічні матеріали Тема 2.1. Конструкційні матеріали на основі пластмас Неметалічні конструкційні матеріали. Полімерні матеріали, їх склад, будова, класифікація, властивості і області застосування. Пластмаси. Термопласти та реактопласти, їх склад і структура, особливості експлуатації. Призначення основних компонентів в пластмасах. Характеристика основних видів конструкційних матеріалів на основі пластмас (капрони, поліаміди фторопласти, органічне скло і т.ін.). Резино-технічні конструкційні матеріали. Склад і властивості резин. Призначення основних компонентів резин. Види резино-технічних конструкційних матеріалів і особливості їх застосування. Лабораторно-практичні роботиДослідження будови і властивостей матеріалів на основі полімерів. Називає основні компоненти пластмас та дає їм характеристику. Наводить приклади застосування пластмас у народному господарстві. Характеризує термопластичні та термореактивні пластмаси. Пояснює термопластичні та термореактивні пластмаси. Пояснює переваги і недоліки пластмас порівняно з іншими конструкційними матеріалами. Обґрунтовує основні властивості пластмас.
    Тема 2.2. Композиційні матеріалиКомпозиційні конструкційні матеріали. Принципова відмінність композиційних матеріалів. Особливості їх структурної будови. Характеристика основних видів композиційних матеріалів: – з металічною матрицею; – з полімерною матрицею; – порошкових композицій; – псевдопластів; – з керамічною матрицею. Особливості волокнистих композиційних матеріа­лів (органоволокніти; бароволокніти; карбоволокніти і т.ін.). Клеї і герметики. Їх склад, властивості і застосування. Лабораторно-практичні роботиВивчення структурних властивостей, композиційних конструкційних матеріалів. Вивчення властивостей клеїв. Дає загальну характеристику композиційних матеріалів. Називає фізико-механічні характеристики волокнистих, порошкових композиційних матеріалів. Оцінює основні переваги композитних матеріалів. Наводить приклади застосування композитів в різних галузях техніки і будівництва.
    Тема 2.3. Неорганічні конструкційні матеріалиНеорганічні матеріали. Технічна кераміка і силікатні матеріали, їх склад і властивості. Скло мінеральне (кварцове, безуламкове, електротехнічне). Сітали: особливості їх структурної будови, властивості і застосування. Називає суть, склад, властивості та застосування керамічних матеріалів. Наводить приклади сфер застосування керамічних матеріалів. Порівнює керамічні матеріали. Називає скляні матеріали, їх призначеня та сферу застосування. Наводить приклади застосування скла у різних сферах народного господарства. Розпізнає різновидності скла.
    Тема 2.4. Деревинні матеріалиБудова деревини. Частини дерева, основні розрізи. Клітинна будова деревини. Основні властивості деревини: фізичні, хімічні та механічні, їх різновидності, суть та способи визначення. Породи дерев: основні ознаки для визначення хвойних та листяних пород дерев. Види деревини, їх класифікація, суть, вплив на властивості і застосування. Матеріалів й напівфабрикати з деревини. Сортаменти лісоматеріалів: круглий лісоматеріал, пиломатеріали, шпон, плити столярні, деревостружкові та волокнисті, види, класифікація, будова, призначення. Транспортування і збері-гання лісоматеріалів. Розпилювання лісоматеріалів на лісопильних рамах. Вихід і сортування пиломатеріалів. Лабораторно-практичні роботиОсновні розрізи і будова стовбура дерева. Мікроскопічна будова деревини хвойних порід. Мікроскопічна будова деревини листяних порід. Визначення порід дерев по зовнішнім ознакам. Дослідження деревних матеріалів на вологість, усушку, густину і твердість. Називає основні властивості деревини: фізичні, хімічні та механічні, їх різновидності, суть та способи визначення. Наводить приклади порід дерев, вказуючи основні ознаки. Розпізнає вади деревини.

ТЕХНОЛОГІЇ ОБРОБКИ
КОНСТРУКЦІЙНИХ МАТЕРІАЛІВ.


1 | 2 | 3 | 4 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.004 сек.)