АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

На допомогу класному керівникові

Читайте также:
  1. Керівникові цього колективу. Авторитет керівника забезпечується такими етичними
  2. На допомогу класному керівникові.
  3. На допомогу класному керівникові.
  4. На допомогу класному керівникові.
  5. На допомогу класному керівникові.
  6. Педагогічні проблеми, у розв’язанні яких допомогу нададуть інформаційні технології й, зокрема, електронні засоби навчання
  7. Рекомендації керівникові щодо етапів проведення мозкового штурму
  8. Стаття 284. Право на медичну допомогу
  9. Стаття 473. Порядок передачі запиту (доручення) про міжнародну правову допомогу
  10. Стаття 474. Порядок виконання запиту (доручення) про міжнародну правову допомогу на території України
  11. Стаття 552. Зміст та форма запиту про міжнародну правову допомогу

Лекція з БЖД на тему:

БЛИСКАВКА

Звичайне знайомство зі статистикою ризику доводить, що небезпека ураження за вірогідністю індивідуального смертельного ризику в різноманітних сферах діяльності порівняно мала. Але для того, щоб знизити навіть десятимільйонну долю ризику під час грози на відкритій місцевості, потрібно прийняти спеціальні заходи. По-перше, не ховатися під високі дерева (особливо під ті, що ростуть відокремлено). Найбільш небезпечні бук, дуб, тополя, смерека, сосна. Рідше блискавка б'є в березу і клен, майже неймовірно, щоб ударила в чагарник.

Знаходитись на відкритій місцевості не можна - краще присісти в суху яму, траншею. Тіло повинно мати по можливості меншу площу стикання з землею. Не треба бігти, а якщо ви їдете в автомобілі - треба зупинитися (але з машини не виходити) і зачинити вікна. До речі, в потяг блискавка попасти не може, бо на останній випадок обере для удару провід електричної тяги, а не вагон.

Звичайно, можна завчасно зрозуміти, що збирається гроза: коли сонце сильно палить, а в повітрі накопичується волога, коли затим починає особливо мінятися небо й навіть відчувається передгрозове світло.

Якщо в цей час ви в човні, треба негайно гребти до берега (на воді ви найвищий предмет). В горах слід уникати гребенів, виступів та інших піднесень. Небезпечно знаходитися поруч з металевими предметами. Не бажано й купатися, краще знаходитися на сухій поверхні, наприклад, в палатці.

Щоб не сумувати в невідомості, ви можете визначити приблизну відстань від вас до блискавки, що тільки вдарила. Підрахуйте, скільки секунд пройшло від блиску до гуркоту. Світло доходить миттєво, звук зі швидкістю 330 м/сек. Так що через кожні 3 секунди — це один кілометр до блискавки.

Стверджують, що існують місця, куди блискавки б'ють з завидною постійністю. Існує навіть щось подібне народного терміна - гніздо блискавок. Законам фізики це явище не суперечить - зменшення електричного опору в таких місцях можливо, якщо в землі заховане водне джерело або поклади металу.

В умовах помешкання не рекомендується знаходитись на даху та біля струмовідводу і заземлення (заземлювач - провідник, що знаходиться в контакті с землею, наприклад, заритий сталевий лист). Якщо у вашого радіо або телеприймача на даху індивідуальна антена, її слід від'єднати від приборів. Не стійте біля відкритого вікна.

Доцільно захиститися групою окремо стоячих неізольованих стержневих блискавковідводів або сталевою проволокою, натягуючи над коником кожної палатки. А гілля високих дерев, що ростуть поблизу, слід підрізати, щоб вони не були поблизу двох метрів від палаток.

Метеорологи стверджують, що на нашій планеті безперервно йдуть грози - по сто блискавок пронизується в землю кожну секунду. Міцність блискавок досягає часом 200 тисяч ампер, а потенційна міцність доброї грози може бути в п'ять раз більше атомної бомби, скинутої американцями на Хіросіму. Температура каналу блискавки може перевищувати температуру на поверхні Сонця.

Після таких відомостей може здатися, що у людини немає ніяких шансів пережити контакт з блискавкою, але медична статистика говорить, що приблизно три чверті людей, які постраждали від атмосферного стуму, залишаються живими і багато тут залежить від швидкої допомоги.

Електричний розряд блискавки при проходженні через організм людини викликає уявні та загальні порушення. В місцях входу і виходу електричного розряду утворюються опіки тканини, які нагадують опіки ПІ-ІV ступеня. Рана має кратероподібну форму з мозольними краями. Іноді на шкірі відмічаються деревовидні розгалужені червоні смуги. При дії електричного розряду може спостерігатися повний відрив кінцівки. Загальні порушення проявляються втратою свідомості, зниженням температури тіла, зупинкою дихання, пригніченістю серцевої діяльності. В момент травми може наступити стан "клінічної смерті", при якій не прослуховується дихання і пульс, зіниці широкі, не реагують на світло. Шкіряні покрови бліді. При легкому уражені спостерігається запаморочення, шум в вухах, слабість, втрата свідомості.

Надаючи першу допомогу необхідно потерпілому негайно зробити штучне дихання, а ігри зупинці серця - непрямий масаж; опікову поверхню закрити пов'язкою і всередину дати анальгетик. Потерпілого необхідно доставити в лікарню, якщо це неможливо - напоїти гарячим чаєм та забезпечити спокій. Під час транспортування може настати зупинка серця і дихання, в зв'язку з чим рятівники повинні бути готові в будь-який момент провести штучне дихання і непрямий масаж серця.

Серед народних оман існує рецепт - закопати постраждалого в землю. Ні в якому разі не робіть цього - краще не буде. Навпаки, при цьому значно погіршується стан постраждалого.

Кулькова блискавка

Вірогідність того, що вам "пощастить" постраждати від кулькової блискавки практично дорівнює нулю. Статистика свідчить, що більшість людей ніколи навіть не бачила і не побачить цю блакитну, зелену, жовту або червону, світлову кулю сантиметрів до двадцяти в діаметрі, яка повільно пливе з потоком повітря. З'являється вона звичайно в грозу або після грози.

Що робити, коли все ж у ваш дім залетіла така блискавка?

Перш за все треба мати на увазі, що траєкторія її польоту практично не передбачена. Куля поводить себе несподівано, як краплина води на розпеченій сковорідці. Однак напевно не варто робити різких рухів і тим більш тікати: можна викликати повітряний потік, по якому енергія полетить цілеспрямовано за вами.

Тримайтесь якнайдалі від електроприладів та електропроводки, не доторкуйтесь до металевих предметів і постарайтесь залишити маловивчене атмосферно-електричне явище наодинці. Не більше ніж через півхвилини блискавка зникне сама по собі - іноді безшумно, іноді із вибухом. Вона може залишити після себе дірку в дверях, а може - лише запах озону.

/ не втрачайте пильності: після таких візитів бували пожежі.


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.003 сек.)