АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

ВЕЛИКІ І ГЛИБОКІ ОПІКИ

Читайте также:
  1. Великі за обсягом і ними незручно користуватися. Виписувати слід лише цінні думки. Для
  2. Великі програми повинні розроблятися так щоб їх супровід був максимально зручним.
  3. Відстрочка від призову на час здійснення опіки чи піклування
  4. Дайте визначення поняття культура. На які дві великі частини можна його розділити? З яких елементів складається духовна культура?
  5. З ВИСТУПУ ПРЕЗИДЕНТА УКРАЇНИ Л. КУЧМИ НА УРОЧИСТИХ ЗБОРАХ 3 НАГОДИ 50-РІЧЧЯ ПЕРЕМОГИ У ВЕЛИКІЙ ВІТЧИЗНЯНІЙ ВІЙНІ 1941—1945 рр.
  6. Малі, середні та великі підприємства
  7. присвячена 64-й річниці Перемоги у Великій Вітчизняній війні
  8. Рух частинки в нескінченній глибокій одновимірній потенційній ямі
  9. Термічні і хімічні опіки
  10. Термічні опіки, їх характеристика.

 

З потерпілого знімають одяг (робити це треба швидко, але дбайливо, щоб не підсилити біль і не викликати шок). Для зменшення болючих відчуттів дають 1-2 таблетки анальгіну, питну воду з додаванням повареної солі (1 чайна ложка на літр води) Постраждалу поверхню не змазують ніякими речовинами, по можливості, вкутують мокрим простирадлом і швидко доставляють у лікувальний заклад. При наявності шоку одяг краще розрізати, уражені ділянки покрити чистою тканиною, створити максимальний спокій. Якщо потерпілий у свідомості, напоїти чаєм. При великих опіках кінцівок роблять транспортну іммобілізацію підручними засобами.

 

ОБМОРОЖЕННЯ

 

Потерпілого зігрівають - переносять у тепле приміщення і дають гаряче питво. При обмороженні І ступеня уражену частину тіла відігрівають гарячою водою. Під час відігрівання легкими рухами розтирають місця ушкодження від периферії до центра доти, поки шкіра не потеплішає і не почервоніє. Якщо немає гарячої ванни, то травмовану поверхню розтирають м'якою тканиною або руками, р потім змазують одеколоном, горілкою, спиртом або йодною настойкою, накладають асептичну пов'язку. Лікування продовжують в домашніх умовах.

Викликають «швидку допомогу».

В легких випадках дають заспокійливі краплі, таблетку анальгіну. Ділянки шкіри, уражені електрикою, змазують спиртом або йодною настоянкою. Не

можна закопувати потерпілого в землю - це нічого не дає, лише відтягує час

надання першої допомоги.

У важких випадках роблять штучне дихання, непрямий масаж серця, до

відновлення дихальної і серцевої діяльності.

Забезпечують госпіталізацію в реанімаційне відділення. Транспортування на носилках у лежачому положенні.

ЕЛЕКТРОТРАВМА

 

Успіх пожвавлення при електротравми залежить від того, як швидко буде надана перша допомога. Особливо вона ефективна, якщо надана не пізніше як через 1-2 хвилини після нещасного випадку. Обсяг реанімаційних заходів залежить від стану потерпілого.

В першу чергу варто звільнити його від дій електричного струму (вимкнути рубильник, вигвинтити запобіжник, обірвати дріт сухим ціпком, дотримуючись запобіжного заходу).

При наявності дихання і пульсу потерпілому додають горизонтальне положення, укутують, дають гарячий міцний чай або каву. Стежать, щоб хворий не встав, тим більше не починав працювати. Вплив електричного струму викликає помітні порушення кровообігу й обмінних процесів, атому не виключено, що стан потерпілого може погіршитися.

При відсутності ознак життя проводять штучне дихання способом «з рота в рот», непрямий масаж серця. Реанімацію не припиняють до відновлення дихання і серцебиття. Госпіталізація в реанімаційне відділення. Транспортування на носилках у лежачому положенні.

УДУШЕННЯ

 

Тілу потерпілого надають горизонтальне положення, порожнину рота очищають серветкою від слизу і негайно проводять штучне дихання і непрямий

масаж серця.

Госпіталізація в реанімаційне відділення. Транспортування на носилках

у лежачому положенні.

УТОПЛЕННЯ

 

Постраждалого швидко витягають із води. При цьому потрібно пам'ятати, що підпливати до нього потрібно з заду, брати за волосся або пахви і стежити за тим, щоб голова увесь час знаходилася над водою.

На березі потерпілого звільняють від одягу, що стискує, видаляють із дихальних шляхів пісок і воду. Рятувальник кладе потерпілого животом на свою зігнуту в коліні ногу й енергійно натискує йому на спину - вода через рот виливається з легень і шлунка. Після цього потерпілого укладають на землю і, не втрачаючи ні секунди, починають проводити штучне дихання "з рота в рот" і непрямий масаж серця до появи самостійного подиху і серцебиття. Потім потерпілого зігрівають, дають гарячий чай. Госпіталізують у реанімаційне відділення, транспортування на носилках у лежачому положенні.

ЗАМЕРЗАННЯ

Потерпілого негайно зігрівають. Долонею енергійно розтирають тіло. Містять у ванну з теплою водою. При відсутності ванни обкладають грілками, пляшками з гарячою водою. Якщо потерпілий у свідомості, дають небагато вина або кави. Під час порушення подиху і роботи серця роблять непрямий масаж серця, штучне дихання. Признаки ефективності реанімаційних заходів шкірних покровів - поява серцевих скорочень в артеріях, поновлення дихання, сильний озноб, глибокий сон при спокійному диханні. У всіх випадках при замерзанні необхідно як можна скоріше доставити потерпілого в лікарню (транспортування на носилках в лежачому положенні).


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.005 сек.)