АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Orgaaniline keemia II

Kordamisküsimused I TK!

 

1) Elektronkihid aatomi elektronkattes?

Elektronkihtidede jaotamine alamikihtidesse, võrdub alakihtide arv igas elektronkihis selle kihi järjekorranumbriga n. Iga alakihi tähises märgitakse kõigepealt elektronkihi number ja seejärel alakihi tüüp(mida märgitakse vastava tähega).

* s-alakiht: on iga elektronkihi esimene alakiht. See on kõige madalama energiaga alakiht vastavas elektronkihis. Asub vaid üks kerakujuline s-orbitaal.

* p-alakiht: järgneb s-alakihile alates teisest elektronkihist. Selle alakihi eneriga on veid kõrgem kui s-alakihil. p-alakihil on 3 p-orbitaali. need orbitaalid

on piklikud ja sarnanedes mõnevõrra hantlitega. p-orbitaalid paiknevad omavahel risti.

* d-alakiht: tuleb juurde alates kolmandast elektronkihist. See on veel kõrgema energiaga kui eelmised alakihid. d-alakihis asub 5 d-orbitaali. Ja need on

veel keerukama kujuga kui p-orbitaalid.

 

Elektronvalem kirjeldab elektronide paigutust kihtides ja alakihtides. Elektronkihti märgib number, alakihi tüüpi vastav täht. Elektronide paigutust orbitaalidel väljendatakse ruutskeemidega.

 

2) Keemilise sideme liigid-eriti tähtis on polaarne side.

Keemilise sideme omadused on määratud selles osalevate tuumade omadustega ja elektronide summaarse laenguga. Sideme polaarsus ei sõltu tuumade ja elektronide kontakteerumise mehhanismist - pole vahet, kas kattuvad kahe aatomi ühe-elektronilised orbitaalid või näiteks ühe aatomi kahe-elektroniline orbitaal ja teise aatomi asustamata orbitaal. Keemiline side on viis, kuidas kaks või enam aatomit või iooni on aine molekulis või kristallis omavahel seotud. Molekulis tekivad poolused, nimetatakse sellist sidet polaarseks kovalentseks sidemeks.

· Kovalentse sideme puhul kumbki aatomitest annab ühe elektroni molekulorbitaali tekkimiseks, järelikult tekib ühine orbitaal.

· Keemilise sideme liigid on: kovalentne, iooniline ja metalliline.

· Vesinikside on omapärane keemiline side; molekulidevaheline ja molekulidesisene.

· Vesinikside on molekulide vahel, mis koosnevad vesinikust ja suure EN-ga keemilisest elemendist: fluor, hapnik, lämmastik, harvem kloor ja väävel. Molekulisisesed vesiniksidemed on eriti levinud valkudes, nukleiinhapetes, üldse bioloogiliselt tähtsates ühendites ning on elutegevuses väga olulised.

· Vesinikside on täiendav side; põhjustab ainete sulamis- ja keemistemperatuuri tõusu; vesiniksidemete teke vee molekulide ja lahustuva aine molekulide vahel soodustab lahustumis protsessi.

 

3) Molekulorbitaalid.

Kovalentse sideme elektronid kuuluvad võrdselt mõlemale tuumale st. ei asusta mitte üksikute aatomite orbitaale vaid moodustavad mingi uue, molekulile omase orbitaali. Seega on mingi molekuli kõik väliskihtide elektronid kõigi tuumade väljas. Sellised molekul-orbitaalid haaravad kogu molekuli, arvestamata, et molekulis on erineva pikkusega ja polaarsusega sidemeid kahe aatomi vahel.

σ-orbitaal (sigma-orbitaal) koosneb enamasti kahest s-tüüpi orbitaalist.Π-orbitaal (piiorbitaal) moodustub kahest paralleelsest p-orbitaalist.Mida madalam on siduva molekulorbitaali energia, seda tugevam on keemiline side.

Molekulorbitaali geomeetria sõltub osalevate orbitaalide kujust ja aatomite suhtelisest elektronegatiivsustest. Olulised on siduvad orbitaalid π ja σ-orbitaal ning vastavad lõdvendavad orbitaalid π* ja σ*-orbitaal. Mida madalam on siduva molekulorbitaali energia, seda tugevam on keemiline side.

4) Kovalentse sideme parameetrid (sideme pikkus, sideme energia).

Kovalentset keemilist sidet iseloomustab: pikkus, energia, küllastatud ja

Suunatus.

KS pikkus - 2 aatomi tuumade vaheline kaugus (1-2 Å). Keemiliselt on side

seda tugevam, mida lühem on ta pikkus.


Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.005 сек.)